VİDEO - Hasarlı evlerini boşaltan yurttaşlar mağduriyet yaşıyor
Mahsum Kara/Mevlüt Bağırmaz
TİGRİS HABER - Deprem sonrası ‘Hasarlı’ raporu verildiği için evlerini terk eden yüzlerce Diyarbakırlı, barınacak yer bulamadığı için mağduriyet yaşıyor. Kiralık ev bulma çabası içine giren yurttaşlar, uygun ev bulamadıkları gibi, talep edilen yüksek fiyatlardan ve nakliye ücretlerinden dolayı şikâyetlerini sürdürüyor.
Çevre şehircilik ve Belediyenin yürüttüğü çalışmalar sonucu, hasarlı, orta hasarlı ev sayısı da giderek artmaya başladı. Bu nedenle evlerini boşaltmak zorunda kalan yurttaşlar, bu kez barınacak yer sorunu yaşamaya başladı. Hasarlı evlerini boşaltan yüzlerce aile var.
Bu ailelerin bir kısmı çevre illerdeki ve köylerdeki yakınlarının yanına taşınırken, kalanlar, barınacak yer bulamadıkları için kara kara düşünmeye başladı. Çok sayıda depremzede yurttaş, kentte ev kiralarının yükseldiğine dikkat çekerek yetkilerin kendilerine yardımcı olmasını istiyor. Emlakçılar, ev sahipleri yüksek kirada ısrar ederken, nakliyeciler, eşya taşımak için yüksek rakamlar talep etmeye devam ediyor.
Barınacak ev arayan vatandaş ne dedi?
Yetkiler çok sessiz
Deprem nedeniyle hasar alan evini boşaltmak zorunda kalan Diyadin Koç, 18 gündür ailesiyle birlikte kalacak bir ev bulmaya çalışıyor. Ev aradığı Sur İlçesinde yeni yapılan yapılarda ev kiralarının depremden sonra yükseldiğini ifade eden Koç, “Evlerimizi boşalttık. Deprem gününden beri çocuklarım camilerde yatıyor. Sur İlçesinde yeni yapılan evlerde kiralık ev buldum. Evin sahibi bana aylık kira için 15 bin TL dedi, 12 bin TL’ye anlaştık. Bu parayı nasıl vereceğiz bilmiyorum. Başka da bir çaremiz yok. Kendi evimi boşalttım, eşyaların büyük kısmını alamadım. Yetkiler her şeyi biliyor ama sessiz kalıyor, kimse yardımcı olmuyor” dedi.
Ev bulmak çok zor
7 çocuğu ve işi ile birlikte depremden sonra evsiz kaldıklarını belirten Hamdiye Koşak, “Bizim evimiz yıkıldı. Babam bize kendi evini açtı, onlarla birlikte kalıyoruz. Tek oda da 9 kişi kalıyoruz. Kaç gündür kiralık ev arıyoruz, bulamıyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyorum, bir kira 15 bin TL olabilir mi Allah aşkına. Kimse bize yardımcı olmuyor. Kendi evimizden çıkmak zorunda kaldık. Devlet bizim ne durumda olduğumuzu biliyor, yardımcı olsunlar” dedi.
Mağdur durumdayız
Bir haftadır ev aradığını ama kiralık ev bulamadığını kaydeden depremzede Şehmuz Altaş, “Yaşadığımız ev bize aitti. Depremden sonra orta hasarlı rapor verdiler. Şu anda ev arıyoruz, bulamıyoruz. Bulduğumuz evlerin kirası da 10 bin TL’den başlıyor. Ben asgari ücret alıyorum, bu yüksek rakamları vermem mümkün değil. İki çocuğum var, ben onların ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağım? Bize herhangi bir yardım yapılmadı. Devletimizden tek isteğimiz bize el uzatsınlar, yardımcı olsunlar. Gerçekten çok mağdur durumdayız” dedi.
Sokakta kalıyoruz
Depremden sonra kalacak yer bulmadıklarından dolayı dışarıda kaldıklarını söyleyen Haya Çelik, “Eşim ve 4 çocuğum ile birlikte her gece bir yerde kalıyoruz. Kimsenin gelip bizim sorunlarımızı dinlediği yok. Paramız yok, bize yardım olmadılar. Biz evsiz kaldık, barınacak yer istiyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.