VİDEO - Emekli Vali helallik istedi, gerçek ortaya çıktı!
Mehmet TÜRK-Şehmus KIZILASLAN
TİGRİS HABER - Diyarbakır 1, 2 ve 3. Küçük Sanayi Sitelerinin şehir dışına taşınması için Vali Münir Karaloğlu döneminde tahsis edilen 2 bin 525 dönümlük arsanın, yakın tarihte emekliye ayrılan Vali Ali İhsan Su tarafından MÜSİAD ve DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu'nun kontrolünde olan kooperatiflere tahsis edildiği yönündeki iddialar gündemdeki yerini koruyor.
Diyarbakır 1.2.3’üncü Sanayi sitelerinde neler oluyor?
*Diyarbakır kent merkezinde bulunun küçük sanayi esnafının tamamının şehir dışına taşınması için valilik tarafından tahsis edilen arsanın, rant uğruna peşkeş çekildiği iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Tigris Haber'e konuşan 2'nci Sanayi Sitesi Başkanı Hasan Arslan, 3 valinin görev süresi içinde arsanın tahsisiyle ilgili gelişmeleri, arsanın hangi vali döneminde esnaftan alınarak kimlere, verildiğini detaylarıyla açıkladı.
HER ŞEY VALİNİN HELLALİK İSTEMESİYLE BAŞLADI
Vali Ali İhsan Su'nun zorunlu emeklilik sonucu Diyarbakır'dan ayrılırken helallik istemesiyle başlayan karşılıklı tartışma, arsanın rant uğruna peşkeş çekildiğini ortaya çıkardı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hakkımızı helal etmiyoruz" başlıklı, on maddeden oluşan nedenler sıralanmıştı. "Küçük sanayi sitesi esnafının şehir dışına taşınmasını engellediğiniz için hakkımızı helal etmiyoruz" maddesi üzerine valilikçe ikinci bir açıklama yapıldı ve arsanın tahsisi konusu ısrarla vurgulandı. Bu açıklamanın akabinde DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu da gece yarısı, arsanın tahsis edildiğini doğrulayan bir açıklamayı basın merkezlerine gönderdi. Gecenin sabahında ise 1, 2 ve 3. Küçük Sanayi Sitesi Başkan ve yöneticileri ile esnaflar toplu halde basın açıklaması yaparak, kendilerine tahsis edilmesi gereken arsanın, Vali Ali İhsan Su tarafından MÜSİAD ile Kuru ve Yaş Gıda Paketleme Kooperatiflerine verildiğini duyurdu.
MÜNİR VALİ TAHSİS ETTİ, VALİ SU BAŞKASINA VERDİ
Tigris Haber, kent yaşamını ve trafik akışını rahatlatacak bu çok önemli projenin neden geciktiğini, hayata geçmediğini araştırdı. 2'nci Sanayi Sitesi Başkanı Hasan Arslan, şehir dışına taşınma konusunu ve kendilerine tahsis edilen arsanın başkalarına nasıl yönlendirildiğini detaylarıyla anlattı ve takipçi olduklarını söyledi.
Hasan Basri Güzeloğlu'nun valiliği döneminde sanayi esnafının şehir dışına taşınmasının gündeme geldiğini anlatan Arslan, "Aslında 1, 2 ve 3. sanayi sitesi esnafı ile şehir merkezindeki diğer esnafların şehir dışına taşınmasıyla ilgili uzun yıllar önce mücadelemiz var. Belediyelere kayyum atandıktan sonra Vali Hasan Basri Güzeloğlu, sanayi sitesine geldiğinde ilk görüşmemizi yaptık. TSO binasında iki kez toplantı yaptık, sanayi esnafının şehir dışına taşınması kararı alındı. TSO ve DESOB bize yardımcı olacaktı. Hasan Vali gitti, Münir Karaloğlu vali geldi. Münir vali çok yakın ilgi gösterdi. Bizim için bulunacak arsa, cüzi bir para karşılığında bize tahsis edilecek, büyükşehir belediyesi altyapı konusunda yardımcı olacaktı ve şu an mülkiyeti bize ait olan sanayi sitesindeki işyerleri bizim inisiyatifimizde kalacaktı. Her konuda anlaştık. Sonra Münir Vali dönemde bizim için 2 bin 525 dönümlük bir arsa bulundu. Esnaftan dosya toplamaya başladık. Bu sırada Münir Vali de gitti, Ali İhsan Su geldi. Bir gün Vali Su bizi çağırdı. Yaklaşık 600 dönümlük 384 nolu parseli MÜSİAD'a verdiklerini söyledi. Biz karşı çıktık ve kabul etmediğimizi söyledik. ‘8 branştaki sanayi esnafını taşıyacağız’ dedik. Kızdı bağırdı, çağırdı, 'benimle tartışma' dedi. Biz kabul etmiyoruz desek de bağırdı; 'Çevre Şehircilikten randevu almışım gidin arsa işini bitirin' dedi ve oradan ayrıldık" diye konuştu.
ESNAFIN ARSASINI, MÜSİAD VE BAŞKA BİR KOOPERATİFE VERDİLER
Daha sonra DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ile birlikte Ankara'ya gittiklerini, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve genel müdürlük nezdinde girişimlerde bulunduklarını aktaran Arslan, "Alican başkanla birlikte çevre şehircilikle görüştük. Genel müdür Vedat beyle görüştük, sanırım şu an bakan yardımcısı. Orada da MÜSİAD konusu açıldı, ben itiraz ettim. O da 'kapatın bu konuyu o iş bitti' dedi.
Neyse geldik kooperatifimizi oluşturduk. DESOB'tan iki kişi Alican bey verecek, TSO'dan 2 kişi gelecek ve 3 kişi de bizden toplam 7 kişilik bir kooperatif kurmak için işlemleri yapmaya başladık. O kooperatifi bir türlü biz kuramadık. Neticede Alican başkan bizi oyalıyormuş, bunu sonradan fark ettik. Kooperatif kurulmadan önce eşim hastaydı Ankara'ya götürdüm. Arkadaşlar beni aradı bir şeyden şüphelenmişler, kooperatif işini araştırmamı istediler. Ben de çevre şehirciliğe gittim. Genel müdür değişmişti. Yine de gittim neyse yetkililerle konuştum. Orada bana arazinin başkalarına verildiği bilgisi iletildi. Emlak daire başkanlığına gittim, burada bana dediler ki, 'başkan bir kısmı MÜSİAD'a, bir kısmı da yaş kuru paketleme kooperatifine verilmiş. Nasıl olur, bu araziler sanayi sitelerinin taşınması için tahsis edilmişti. Diyarbakır'ın en güzel projelerinden biri dedim. Oradaki görevli, 'gidin yerel yönetimlerinizle konuşun' dedi. Ne zaman başvuruda bulunduğumuzu sordu; ben de Ağustos'ta müracaat ettik dedim. Görevli, 'Haziran ayında başkalarına verilmiş' dedi. O zaman anladım ki Alican bey bize danışmadan, bizi adam yerine koymadan, bize yanlış yaparak bu arsayı almış. Arkadaşlara anlattım, söyledim durum bu diye" şeklinde konuştu.
"HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ"
Diyarbakır'a dönüşte DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Vali Ali İhsan Su hatta vali yardımcılarıyla görüştüklerine işaret eden Arslan, şunları söyledi:
"Alican beyle görüştük, vali beyle, yardımcısıyla görüştük, ne yaptıysak çözemedik. Ali İhsan Su bizim arsamızın bir kısmını MÜSİAD'a, bir kısmını da yaş kuru gıda paketleme kooperatifine vermişti. Giderken helallik istedi. Biz de, ‘bize yanlış yapmış hakkımızı helal etmiyoruz’ dedik. Vedalaşırken sanayici esnafının şehir dışına taşınması ile ilgili bize arsa tahsis edildiğini açıkladı. Bizimle de alakası yok. Sonra biz zaten açıklamamızı yaptık. Arsanın bize verilmediğini MÜSİAD ila Alican Ebedinoğlu'nun oğlunun kurduğu kooperatife verdiklerini açıkladı. Demokratik olarak ne hakkımız varsa sonuna kadar kullanacağız.
Daha sonra CİMER'e başvuru yaptık. CİMER, Diyarbakır Valiliği'ne, Diyarbakır Valiliği de Büyükşehre, büyükşehir de çevre şehircilik il müdürlüğüne göndermiş. Çevre şehircilik de bakanlığa yazdığı yazıda, ‘Valiliğin talepleri doğrultusunda çalışmalar yapılarak araziler hak sahiplerine verilmiştir’ diye yazı göndermişler."
Küçük Sanayi sitesi esnaflarına tahsis edildiği söylenen, ancak verilmeyen, sonrasında MÜSİAD ve şahsa ait 2 ayrı kooperatife tahsis edildiği ortaya çıkan 2 bin 525 dönüm arazinin bundan sonraki kader çizgisi hangi yöne evirilecek?
Bu konuda, 4’üncü valinin dahlinin ne olacağını göreceğiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.