VİDEO - Diyarbakır’da buğday filizlenmedi
Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 6 milyon 400 dönüm arazinin yaklaşık 4 milyon 600 bininde tarım yapılıyor. 4 milyon 600 bin dönüm arazinin yüzde 21’i sulu tarım, geri kalanı ise kuru tarım (arpa, buğday) ekimi yapılıyor. Buğday ve arpada Kasım ve Ocak aylarında atılması gereken gübreler fiyatlar uçtuğu için çiftçiyi sıkıntıya soktu. 38 bin kişinin geçimini tarımdan sağladığı Diyarbakır’da, çiftçiler bahar gübresini nasıl atabileceklerini kara kara düşünmeye başladı.
Yüzde 230 artış
Geçen yıl bu zamanlar 3 lira olan gübrenin fiyatı bu yıl 14 lira. Yüzde 230 zamlanan gübre fiyatları ile ilgili Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, destek talebinde bulundu. Gübresiz ekimde verimin düşeceğine dikkat çeken Delil, “Gübrede 8 lira olan destek 16 liraya çıkarıldı. Ancak gübre fiyatları yüzde 230 arttı. Bu nedenle yeni bir artış talep ediyoruz. Dönüm başı gübre desteğinin 32 lira olmasını talep ediyoruz” dedi. Fiyatlar yüksek olduğu için çiftçinin 50 yerine 40 kilo gübre kullandığını belirten Delil, hükümetten acil destek talep etti.
Kuraklık endişesi
Türkiye’deki buğday üretiminde ilk üçte olan Diyarbakır’da, kuraklık da ciddi bir sorun. Ocak ayında adeta bahar havasının hâkim olduğu kentte, kış boyunca az miktarda yağış düştü. Hem Ziraat Odası’nın hem de valiliğin kuraklıkla ilgili çalışmaları sürüyor. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, “Projeler geliştiriyoruz. Büyükşehir daha önce kuraklıktan etkilenen hayvanlarla ilgili çalışmalar yaptı. Biz bu çalışmaları benimsiyoruz arttırılmasını istiyoruz” dedi.
Buğday yeşermedi
Delil, yağış azlığından dolayı her yıl bu zamanlar 3-4 santim yükselmesi gereken buğdayların henüz yeşermediğine dikkat çekti. Delil, “Şuanda bazı kısımlarda yeşermeler yeni başladı. Bazı çiftçilerimiz kendi imkânları ile sulama yaptılar. Diyarbakır’da kuraklık kendini hissettiriyor. Barajlar boş, araziler su istiyor. Her sene bu ayda biz bahar gübresi atıyorduk ve buğdaylarımız 3-4 santim yeşeriyordu. Şuanda bu yok” diye konuştu. Cevat Delil, artan girdi maliyetlerinin verimi düşüreceğini bunun da önümüzdeki yıl gıda fiyatlarını yansıyacağına dikkat çekerek, “Çiftçi desteklenmelidir. Hammadde üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünler azaldığı zaman fiyatlar yükseliyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.