VİDEO - Diyarbakır, imara açılacak Dicle Üniversitesi arazisini konuşuyor
Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nin toplam 27 bin dönümlük arazisi gündem olmaya devam ediyor. Yeni hastane binası yapımı için kaynak yaratmak üzere imara açılan araziyle ilgili tartışmalar devam ederken TMMOB bu konuyla ilgili sunum gerçekleştirdi, ekolojik tehlikeye dikkat çekti. Sunumda arazi ile ilgili planlamanın rant amaçlı olduğu belirtildi.
Daha önce villa yapımı için bir bölümü imara açılan üniversite arazisinin bir başka bölümü için de imar değişiklikleri yapıldı. Edinilen bilgilere göre, özellikle Dicle nehrine bakan kıymetli arazi üzerinde villa yapımına dönük çalışmalar yapılırken, bu arazilerden elde edilecek gelirle yıpranan hastane yerine yeni bir hastane için kaynak sağlanacağı, yine bazı fakülte binalarının onarımının yapılması amaçlanıyor.
Diyarbakır’daki STK’lar ve TMMOB, Dicle üniversitesi rektörlüğünün bu konudaki çalışmalarına tepki göstermesine rağmen, bu konuda çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Dün, bu konuda bir sunum yapan TMMOB Diyarbakır şubesi, 2 bin 70 dönümlük arazinin rektörlüğün talebi ile imara açılacağı belirtildi. Yapılan sunumda üniversite arazilerinin imara açılmasının ekolojik tehlikeye neden olacağına dikkat çekildi.
Toplantıda, Dicle Üniversitesi rektörlüğünün hastane binası ve fakülte binalarının yenilenmesi amacıyla 2 bin 70 dönümlük üniversite arazisini imara açacakları belirtildi. Diyarbakır’daki STK’ların da katıldığı toplantıda, 2 bin 70 dönümlük arazinin imara açılmasına ‘eko kırım’ tanımlaması yapıldı.
‘Rektörlüğün rant amaçlı yaptığı bir plandır’
Toplantıya katılan TMMOB Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Berivan Güneş, imara açılacak üniversite arazisi ve verilen kararla ilgili düşünlerini söyledi.
Güneş, yapılan planın rant amaçlı olduğunu belirterek şöyle dedi;
“Biz bu sunumda Dicle Üniversitesi Rektörlüğünün imara açtığı parseller hakkında konuştuk. Yaklaşık 2070 dönüm büyüklüğündeki arazinin imara açılacağı yönünde bir ÇDP (çevre düzenleme palanı) değişikliği yapıldı. Değişikliğin gerekçesi ise yeni yapılacak hastanenin ekonomik idaresinin yapılması için böyle bir plana ihtiyaç duyduklarını söylediler. Planlamalar yapılırken gerekçeler bu yönde olmaz, daha çok bilimsel ve teknik verilerle açıklanması gerekir. Tamamen Dicle Üniversitesi rektörlüğünün rant amaçlı yaptığı bir plandır. Yeni yapılması planlanan hastane için 3,4 hektarlık bir alan ayrılmış durumda” dedi
“Bu bir eko kırımdır“
Mimarlar Odası Ekoloji Komisyonu Üyesi Şerefhan Aydın, imara açılacak olan 2070 dönümlük arazi için hukuksal mücadele vereceklerini söyledi. Aydın; “Bu alan kamusal bir alan sadece üniversitenin tasarrufunda olan, rektörlüğün tasarrufunda olan bir alan değil. Ama maalesef son yıllarda artık kanıksanmış bir durum var. Her kurum ‘kendi kararımı kendim veririm’ diyor, kentin hiç bir meslek örgütüne, sivil toplum örgütüne danışmadan kararlar alıyor. Oysaki üniversite gibi kentin tamamını ilgilendiren bir alanın öyle çarçur edilemeyeceğini biliyorlar. Biz TMMOB olarak tepkimizi gösterdik. Şuan orda ne yapılmaya çalışılıyor, biraz onu açmam gerekiyor. Üniversite arazisinde yaklaşık 2070 dönüm arazinin tamamını ticarete açmaya çalışıyorlar, imara açıyorlar. Dolayısıyla bu ne anlama geliyor, Fiskaya’dan üniversiteye bakıldığı zaman yüksek yapılardan oluşan Diyarbakır’ın kopyasının aynalanmış halini görmüş olacağız. Biz buna karşıyız. Ekolojik olarak bunun bir eko kırım olarak tanımlanabileceğini söylüyoruz. Aynı zamanda kent silüetini bozacağını söylüyoruz. Üniversitede öğrencinin sosyal donatı alanları gittikçe azalacak. Oradaki orman ekolojik alanın bir yerden sonra tamamen betonlaşacağı kaygımız var. Böyle bir uygulamanın yanlış olacağını ve dolayısıyla hukuki mücadeleyi de vereceğimizi toplantımızda açıkladık. TMMOB olarak bunun gereğini yapacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.