VİDEO - Deprem, mağduriyetten çok çaresizlik yarattı
Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Sarsıntılardan diğer illere göre en az etkilenen kentlerden biri olmasına rağmen, az ya da çok hasarlı evler yüzünden vatandaşlar büyük çaresizlik yaşıyor. Diyarbakır’da depremden sonra binlerce vatandaş korktukları için evlerine gidemedi, eşyalarını taşımadı. Kiralar yükseldiği için ev bulamayanların çaresizliği de dikkat çekti.
Hasarlı evlerini boşatmak zorunda kaldıktan sonra geçici barınma merkezlerinde yer bulamayan yurttaşlar, kendi imkânlarıyla kalacak yer arayışı başlattı. Yurttaşlar mağdur olduklarını ifade ederek yetkililerden kalacak yer istiyor. Evsiz kalan yurttaşlar, kurulan çadır kentlere ve KYK yurtlarına yerleştirilirdi. Kalacak yer bulamayan vatandaşlar, kendi imkânlarıyla çözüm sorunlarını gidermeye çalışıyor, fakat yaşanan süreçte çözümler yetersiz kalıyor.
Depremden sonra barınma sorunu yaşayan vatandaşlar, yaşadıklarını Tigris haber’e anlattı, mağduriyetlerini dile getirdi.
Evsiz kalan depremzede vatandaşlar ne dedi?
Hayatımız zordu, bundan sonra daha da zor olacak
Ömer Gönültaş, depremin mağdur ettiği vatandaşlardan biri. Depremin ikinci günü yaşadıkları bina orta hasarlı yapı olarak tespit edilmiş ancak, daha sonra gelen ekip ise binayı az hasarlı olarak göstermiş. Bina ve kolonlarında oluşan çatlak nedeni ile evlerine girmekten korktuklarını söylüyor. Kalmak için buldukları çözüm ise kendisine ait olan okul servisi. Ailesi ile birlikte depremden sonra kalacak yer bulamadıkları için geceleri okul servisini kullanmak zorunda kalmış Gönültaş ve ailesi. Bir yandan yetkililere sesini duyurmaya çalışırken, diğer yandan ailesi için kalacak yer arıyor, şöyle konuşuyor; “Hayatımız zordu zaten, bundan sonra daha da zorlaşacak.” Bu cümleler, vatandaşın gelecek ile ilgili kaygılarının ne olduğuna işaret ediyor.
Yaşadıkları zor süreçi şöyle anlatıyor Gönültaş; “ Yaşadığımız binaya dahi giremiyoruz, hepimiz korkuyoruz. Bir Allahın kulu kalmamış binanın içinde, komple dökülmüş durumda. Neye göre az hasarlı vermişler, gerçekten aklımız almıyor. Yetkilerin gerçekten bize yardımcı olmasını istiyoruz.”
Günlerdir ailesi için kalacak yer arıyor
Bağlar ilçesini dolaşırken depremzede vatandaşların hangisine mikrofonu uzatsanız dertli ve yakınıyor. Kimisi evinde kalan eşyaları çıkarmaya çalışıyor, kimisi ise kalacak yer arıyor. Özlem Gölden’de orta hasar gören evinden dolayı evsiz kalmış, kalacak yer arayan bir depremzede. Depremden sonra geçici bir süreliğine akrabaları onlara kapılarını açmış. Eşi engelli olduğundan dolayı tek başına okuttuğu dört çocuğu için günlerdir sokaklarda, kalıcı bir yer alamaya çalışıyor.
“Ben nereye gideceğim” diyerek sesini duyurmaya çalışan Gölden, “Gerçekten perişan bir durumdayız. Maddi durumumuz hiç yok. Çocuklarımı zar zor okutuyorum. Onca yıllık birikimim hala içerde kimse bize sahip çıkmıyor. Tek güvencemiz devlet, devlette bize sahip çıkmazsa nereye gideceğiz. Kimse bize yardımcı olmuyor, artık bize bir yol göstersinler. Kimse gelip bize yardımcı olmadı” diyor.
Yetkililerden yardım bekliyoruz
Evini ağır hasarlı olan vatandaşlar, kurulan çadır kentlere ya da KYK yurtlarına yerleştirildi. Yer bulamayanlar ise, kendi imkânlarıyla çözüm bulmaya çalışıyor. Depremzede Şaban Güleş’de, ağır hasarlı evinden çıkmak zorunda kalmış. Güvenli bir yer bulamadıklarından dolayı kendilerine ait olan çadırda 6 kişilik ailesi ile birlikte kalıyor.
Yetkililerin kendilerine yardım etmesini isteyen Güleş, “Depremin ilk gününden bu yana kendi imkânlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Kimsenin gelip bize yardımcı olduğu yok. Herkes kendi telaşına düşmüş. Devam eden sarsıntılardan dolayı dışarıda kalmamız bizim için daha iyi, bir süre böyle devam edeceğiz. Tek tesellimiz yaşıyor olmamız. Umarım her şey düzelir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.