“Veremle mücadelede iyi yerdeyiz”
Van İl Sağlık Müdürlüğü Verem Savaş Dispanseri Doktoru Nur Düzen, dünya çapında verem hastalığından milyonlarca insanın öldüğünü hatırlatarak, “Ülkemiz bu konuda dünya sıralamasında üçüncü sıradadır. Bu nedenle her yıl bu haftayı daha verimli değerlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
VAN - Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Nur Düzen, dünyada her yıl 9 milyon insanın bu verem mikrobuyla hasta olduğu ve 1,5 milyon kişinin de bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini belirtti. Düzen, “Ülkemizdeki hasta oranı son verilerde 15 bin kadardır. Van ise bu sıralamada oldukça iyidir. Yıllık hasta sayımız çok düşük. 120 civarlarında seyretmektedir ve giderek bu rakamlar düşmektedir. Hastalarımızla birebir ilgilenerek bu seviyeye taşıdık. Dolayısıyla bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu.
Verem mikrobunun solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Nur Düzen, “Dolayısıyla ciddi bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak herkes bu mikrobu kaptığı gibi hasta olmaz. Uzun bir süreçtir. İnce hastalık olarak da hastalarımızın sosyoekonomik durumu, psikolojik durumu bu hastalığın oluşmasında çok önemlidir. Herhangi bir sebepten bu hastalık bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalığın tedavisi mümkündür. İşin en güzel tarafı, yüz güldürücü bir tedavi söz konusudur. 6 ay süren uzun bir tedavi süreci var. Burada da hastalarımızın tedaviye uyumu çok önemlidir. Bizler bu sebeple doğrudan gözetimli tedavi stratejisi uyguluyoruz. Her hastamızla birebir ilgileniyoruz. Evlerine gidip ilaçlarını içiriyoruz. 6 ay boyunca onlarla güzel bir iletişim halindeyiz. Bu sebeple de hasta sayımız her geçen gün düşmekte, ancak bu demek değildir ki verem hastalığı azaldı, artık bunun peşini bırakalım.
Daha çok kontrolde tutulması, her zaman aynı özenin gösterilmesi gereken bir hastalıktır verem. Kontrolü bıraktığınız zaman hemen hasta sayısı artmaktadır. Ölümcül bir hastalıktır. İnsanlarımızı bu çağda bile bu hastalıktan kaybedebiliriz. Dolayısıyla tedavi stratejisi çok önemlidir. Bu hastalıktan korunmak için bu hastalığın belirtilerini bilmemiz gerekir. Özelikle 2-3 hafta süren öksürük, balgam, gece terlemesi, kilo kaybı şikayetleri bizim için önemli, ancak başka hastalıklarla da karışabilir. Bu belirtileri olan hastalarımız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Öncelikle verem savaş dispanserine başvurmalıdırlar. Biz orada hastalarımıza çeşitli tetkikler yaparak bunun sonuncunda hastalarımızı tespit ediyoruz” şeklinde konuştu.
Tedavinin tamamen ücretsiz olduğunu belirten Düzen, “Bundan korunmak için hastalarımızın yine yapacağı bir test var. Testin sonucuna göre biz onlara koruma ilacı verebiliyoruz. Bu ilacı kullandıkların çok uzun bir sürede bu ilacın korumasında kalabiliyorlar. Onun dışında hastalarımız tespit edildikten sonra tedavi süreci ilaçlarla başlamakta 6 ay kadar bu devam ediyor. Burada korkulacak bir şey yok. Şu ana kadar kaybettiğiz hiç hastamız olmadı. Lütfen kimse korkmasın, dispanserlerimize başvurun testleriniz yapılsın” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.