Tanrıkulu'ndan Erdoğana 3 soru
TİGRİS HABER - Savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçlarını inceleyen 124 ülkenin taraf olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Filistin'de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama kararı çıkartmıştı. Bu kararın ardından Avrupa'da birçok ülkenin kararı uygulayacağını açıklamasının yanı sıra bazı ülkeler de karara karşı çekimser kalmıştı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarının statü bakımından bağlayıcı olması nedeniyle ülkelerin tavrı merak konusu. Türkiye'den yanıt olarak, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararı olumlu bulduğunu ve uygulanması gerektiğini beyan etti. Bir diğer deyişle Erdoğan, Netanyahu ve Gallant'ın Türkiye'ye gelmeleri halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi kararı uyarınca tutuklanabileceklerinin sinyalini verdi.
Ancak Uluslararası Ceza Mahkemesi ile benzer statüde olan ve Avrupa Konseyi'nin tanıdığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararların, bağlayıcı olduğu Türkiye'de uygulanmıyor olması da yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. AİHM başta Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili ihlal kararı vererek cezaevinde tutulamayacaklarına ve yerel mahkemelerde sunulan delillerle değil tutukluluk, yargılama bile yapılmaması gerektiğine hükmetmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AİHM'in Demirtaş ve Kavala kararlarını hatırlatarak "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu kararına destek açıklamasının ardından 3 soru" başlıklı bir açıklama yaptı.
Tanrıkulu'nun sorduğu 3 soru şöyle:
"1- 22 yıldır iktidardasınız; 2003 yılında çalışmaya başlayan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin statüsünde neden taraf olmadınız?
2- Uluslararası Ceza Mahkemesinin tutuklama kararı verdiği darbeyle iş başına gelen, insanlığa karşı suç işlemiş olan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i, tüm uluslararası çağrılara rağmen 2009 yılında neden Türkiye'de ağırladınız ve kararı yerini getirmediniz?
3- Yine Avrupa Konseyi bakımından kararları bağlayıcı olan uluslararası mahkeme statüsündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin başta Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davaları olmak üzere aldığı kararlara neden uymuyorsunuz? Uymamak için Anayasaya ve yasalara aykırı uygulamalar neden geliştiriliyor?"
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.