TIP'ta devrim gibi devrim süreci
TİGRİS HABER - Google'ın yapay zeka programlama ve geliştirme şirketi DeepMind, ilk kez yapay zeka kullanarak insan DNA'sında hastalıklara yol açan genlerin %89'unu tespit etmeyi başardı. İnsanların yüzlerce yılda yapamayacağı hesap ve kontrolleri kısa zamanda tamamlayan ve üstelik çalışma sürecinde hiç bir veri tabanı ve eğitim almadan kendi kendine öğrenebilen yapay zeka, DeepMind'n bu yeni modelinde DNA'daki değişimleri tanımlayabiliyor.
BBC'nin haberine göre, AlphaMissense adı verilen yeni model, insan DNA ipliklerindeki bileşenlerin sırasını kontrol etme mantığına dayanıyor. Sıralamadaki yanlışlıklar, vücut hücreleri ve dokularının düzgün üretilemediğini ortaya koyarken, bunun hastalığa yol açan etken olabileceğine işaret ediliyor.
Yüzde 89 büyük başarı
Google'ın yapay zeka geliştiren şirketi DeepMind'in yetkililerinden PushmeetKohli, yeni AlphaMissense modeli sayesinde DNA'daki tüm önemli hataların (mutasyon) yüzde 89'unu belirlediklerini kamuoyuna açıkladı.
Öte yandan Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı Genel Müdür Yardımcısı Prof. EwanBirney, söz konusu gelişmeyi büyük bir adım olarak nitelendirerek "Bu, klinik araştırmacıların hastalığa neden olan yeri bulmak için nereye bakması gerektiğine ilişkin yardımcı olacaktır." belirlemesinde bulundu.
Proteinlerin şeklini de çözmüştü
DeepMind 2022 yılında yine yapay zeka yardımıyla insan vücudundaki neredeyse bütün proteinlerin şeklini çözmüştü.
Science dergisinde yayımlanan çalışma, tüm karamsar görüşlerin aksine yapay zekanın insanlığa kaliteli bir yaşam için yeni ufuklara yelken açtığı görülüyor. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.