'Sur da bitti'
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 103 gün içinde,resmi rakamlara göre ; 49 asker, 16 polis, 1 köy korucusu, 1 sivil ile 300 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği, HDP’li vekillerin girişimi ile 60 sivilin tahliye edildiği operasyonlar sona erdi. Günlerce süren operasyonlar tarihi ilçeyi enkaz yığını haline getirdi. Yasağın kalkmasını gazetemize yorumlayan STK temsilcileri ise, “Operasyonlar bitti ama sorun çözülmedi. Kürt sorunun çözümü için diyalog şart” ifadesini kullandılar.
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 28 Kasım 2015'te Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un yaşamını yitirdiği saldırının ardından PKK üyelerinin yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyonlar, 103. gününde tamamlandı. Operasyonların saat 16.00 itibariyle sona erdiği açıklanırken, İlçede arama-tarama faaliyetleri ve sokağa çıkma yasağının bir süre daha devam edeceği belirtildi.
Operasyonlar nedeniyle hayalet kente dönen ve taş üstünde taş kalmayan İlçede halk yasağın tümden kalkacağı günü bekliyor. 103 gün önce başlayan operasyonlar nedeniyle on binlerce kişi ilçeden göç etmiş, büyük mağduriyetler yaşanmıştı.
SORUN ÇÖZÜLMEDİ
Yasağın kaldırılması ile sorunun çözülmeyeceğini belirten DOGÜNSİFED Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, “Sur’un yeniden yapılanmasında STK’lar da dahil edilmeli. Esnafın yaşadığı ekonomik tahribatın devlet tarafından karşılanması gerekir. Sivillerin tahliyesine yönelik yoğun çabalar harcandı. Bu konuda mülki amir ve yerel yöneticilere teşekkür ediyoruz. Sur’la ilgili atılması gereken adımlar acilen atılmalı. Sur’daki tahribat izlerinin temizlenmesi en temel istediğimizdir. Sur’da operasyonlar bitti ama sorun çözülmedi. Devasa bir sorundan söz ediyoruz. Meselenin diyalog zemini ve çözümü yönünde bir çaba olması lazım. Sorunun kalıcı çözümü ancak böyle çözülebilir. Yeni bir siyasal çözüm modeli geliştirilmelidir” dedi.
DELİLLER YOK EDİLEBİLİNİR
İnsan Hakları Derneği Başkanı Raci Bilici ise, “Madem operasyonlar bitti asker çekilsin. Biz delillerin yok edilmesinden endişe ediyoruz. Talebimiz şu, operasyonlar bittiyse her şeyi olduğu gibi bırakmalarını istiyoruz. Molozlar kaldırılması. Tahribatı bizler tespit edelim. Orada insanlığa karşı işlenen bir çok suç vardır. Hiçbir hukukta yeri olmayan yasaklar yaşandı. Cizre’de çıkan sonuç ortada. Bakan Ala’nın açıklaması vardı. ‘Bundan sonra bu tür uygulamalar yapacağız’ diyordu. Güvenlik politikaları sonuç vermez. Cizre ve Sur yerle bir edildi sorun yine çözülmedi. Devletin bu yaklaşımdan vazgeçmesi gerekir. Demokratik yol ve yöntemlerle soruna yaklaşması gerekir” şeklinde konuştu.
HALK, DEVLETİ VE PKK’Yİ MASAYA ZORLAMALI
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Bütün ülke ve bölgede, Sur ve Cizre’deki operasyonlar biterse sorun çözülür algısı oluştu. Bu gerçekliğin dışında bir olay. Bunların biteceği gerçekti. Ancak kimse bu konuda farklı bir umuda girmesin. Çünkü bu sorunun yine devam edeceği bir gerçek. Eylem ve olayların bitmesini kimse beklemesin. Lokal olarak olaylar düşebilir ama sorunun tümden çözümü için diyalog ve müzakere şart. Hükümet, PKK ve halk çözüm için, barış ve huzurun gelmesi için sorumluları diyaloga zorlaması lazım. Halk bu süreçte Hükümet ve PKK’yi masaya götürmek için daha çok sesini çıkartmalı. Sorun ancak bu şekilde çözülür” dedi.
ÇATIŞMALARIN KAZANANI YOK
Ticaret odası Başkanı Ahmet Sayar, “6 aydır belli aralıklarla yasak uygulanıyordu. Son yasak 103 günü aştı. Bu süre zarfında çok şiddetli çatışmalar yaşandı, yüzlerce insan hayatını kaybetti, binlerce insan evini terk etti, binlerce tarihi yapı yerle bir oldu ve ekonomi darbe aldı. Şimdi böylesi bir süreçten söz ediyoruz. Daha neyle karışılacağımızı bilmiyoruz. Yasak devam ediyor. Bölge illerinde de yasaklar vardı ve bitti, başka yerlerde olma olasılığı yüksek. Çatışmalar büyük tahribatlara sebep oluyor. Önemli olan bölgenin tamamında çatışmalı sürecin durması ve diyalogun başlamasıdır. Lokal olarak bir yerde çatışmaların sona ermesi bir gelişme olarak görülebilir fakat diğer bölgelerde sürmesi kayıpların devam etmesi anlamına geliyor. Talep ettiğimiz şu, bu çatışmaların kazananı yok, kimse bundan fayda görmez. Tümden çatışmalı sürecin sona ermesi lazım” diye konuştu.
Ali ABBAS YILMAZ/özel haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.