Suçlu Çınar belediyesi mi?

Suçlu Çınar belediyesi mi?
Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Filizören mahallesinde bulunan 1. Derece sit alanına yapılan kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirmeyen HDP’li Çınar Belediyesi’ne vatandaşlardan büyük tepki geldi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Filizören mahallesinde bulunan Mahmudi Tepe Mezarlığı 1.derece Arkeolojik Sit alanındaki kaçak yapıların Koruma Bölge Kurulu kararına rağmen yıkımının yapılmamasına vatandaş tepki gösteriyor.

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 24/04/2019-6754 ve 14/12/2020-8028 No’lu kararları ile hakkında yıkım kararı verilen kaçak yapıların yıkım işleminin yapılmamasına tepki gösteren vatandaşlardan Mehmet Emin Gülnihal, Çınar Belediyesinin yıkım kararını uygulamadığından şikayetçi.

‘Yıkım emri var, yıkmıyorlar’

Kasım 2020 tarihinden beri sit alanındaki kaçak yapıların yıkımı için uğraştığını belirten Mehmet Emin Gülnihal, Çınar Belediyesi’nin Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına rağmen kaçak yapıların yıkılmadığını belirterek şunları ifade etti:

“Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, Filizören Mahallesinde bulunan Mahmudi Tepe Mezarlığı 1.derece Arkeolojik Sit alanı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescillenip dokunulmazlık kararı verilmesine rağmen, bunu bile bile kültürümüz olan tarihi sit alanında kaçak kazı ve kaçak yapılar inşa edilmiş. Bunların gerekli bilgilerini Kültür Turizm Bakanlığına iletip şikâyette bulundum. Aylardır süren bu mücadelemin tek sorumlusu Çınar Belediyesidir. Kültür ve turizm bakanlığınca yıkım emri olmasına rağmen yıkmıyorlar. Görevi Suiistimal ediyorlar ve Kötüye kullanıyorlar. Ben gerekli tüm mercilere ve kurumlara şikâyette bulunmuşum; başta Cimer, Diyarbakır Valiliği ve Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda şikâyette bulundum. Ben başvuru yapmadan önce de 2009-2019 tarihlerine ait kararlar vardı. Kaçak yapıların yıkımı için kararlar alınmış, ama belediye yıkımı gerçekleştirmemiş. Bu yapılar Filizören mahallesinde Varol ailesine aittir. Daha önce de şikâyetler vardı ve yıkım kararları alınmasına rağmen bir şey yapılmamış. Sit alanına ev yapılmış, sondaj vurulmuş. Sarnıcın üzerine tuvalet yapılmış. Sonuçta ortak alanımızdır. Bütün bu olanlar için şikayette bulundum, sonrasında ağır silahlarla saldırıya uğradım. Şuan mahkemelik durumdayız. 15 yıl önce bu olay yaşandı ve bu yüzden oradan çıkmak zorunda kaldık. Tarlamızı dahi yarı fiyatına zorla sattık. Şikâyet ettim, bakanlık gelip tespitte bulundu, daha sonra yıkımına karar verildi. Ama belediye bir türlü yıkımı gerçekleştirmedi. Hep bir oyalama sürdü gitti. Büyükşehir Belediyesi’ne gittim ve Çınar Belediyesi’nin oraya ruhsat çıkarmaya çalıştığı duyumunu aldım. Defalarca yıkım kararı verilen bir yerde yıkım yerine ruhsat çıkarılmaya çalışılması ne anlama geliyor.”

karar-4.jpeg

‘İzinsiz sondaj yapmışlar’

Çınar ilçesi Filizören Mahallesinde bulunan Mahmudi Tepe Mezarlığı 1.derece Arkeolojik Sit alanındaki kaçak yapılara ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ise şöyle: “Diyarbakır ili Çınar ilçesi Filizören mahallesi sınırları dahilinde kalan mülkiyeti maliye hazinesine ait tapulama harici alanda yer alan “Mahmudi Tepe Kaya Mezarları ve Sarnıçları” 1. Derecede arkeolojik sit alanında tesisat için yapılan izinsiz sondaj faaliyeti 2863 sayılı kanunun 9. Maddesi doğrultusunda suç teşkil ettiğinden, söz konusu izinsiz sondaj faaliyetini yapan ve yaptıranlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına, alanın korunmasına dönük güvenlik önlemlerinin ilgili birimlerce alınmasına, “Mahmudi Tepe Kaya Mezarları ve Sarnıçları” 1. Derecede arkeolojik sit alanında tesisat için yapılan izinsiz sondaj çukurunun adli makamlardan gerekli izinler alındıktan sonra ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde yetkili idarelerce kapatılmasına, yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanacak bilgi ve belgelerin Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne iletilmesine…”

karar-2.jpeg

Yıkım ihaleyle yapılacak

Çınar Belediyesi Başkan Yardımcısı Renas Kardaş ise sit alanındaki kaçak yapıların yıkımının bugüne kadar neden gerçekleştirilmemesine ilişkin şunları söyledi: “Söz konusu yapıların yıkımına ilişkin yaklaşık bir yıl önce Koruma Kurulu bize bir yazı yazmış. Yalnız bizde araç gereç yoktu ve geçen yıl da malum pandemiydi. Biz Büyükşehir’den araç gereç talebinde bulunmuştuk, çünkü kendi imkânlarımız elvermiyordu. Büyükşehir de mevcut yoğunluktan dolayı bize olumsuz dönüş yaptılar. Biz de bunun üzerine yıkım için ihaleye çıkmaya karar verdik. Şuan arkadaşlar bunun hazırlığını yapıyorlar. Yani kaçak yapıların yıkımını ihaleye çıkarak yapacağız.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.