Sanat dışında her şey var bu sokakta!
Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi Ofis (Kooperatifler) mahallesinde bulunan Sanat sokağında yaşananlar vatandaşa ciddi rahatsızlık veriyor.
Adıyla uzaktan yakından bir alakası kalmayan ve içinde barındırdığı sorunlardan kaynaklı mahallenin göç vermesine neden olan Sanat sokağına akşam saatlerinde girmek büyük cesaret işi. Kaçak bahis, kumar, içki ve fuhuş'un kol gezdiği sokakta sabahtan akşama sokakta dolaşıp sakız, mendil satan çocukların çevreye verdiği rahatsızlık da cabası.
Sanat sokağında yaşanan ve vatandaşlarda ciddi rahatsızlıklara yol açan sorunları vatandaşlara, esnafa ve mahalle muhtarına sorduk.
Yenişehir İlçesi Kooperatifler mahallesi Muhtarı Abdülkadir Aydınlar, Sanat Sokağında vatandaşlara rahatsızlık veren sorunları Tigris Habere değerlendirdi.
Sur'daki göç Ofis'i etkiledi!
Ofis (Kooperatifler) mahallesinin genel durumuna ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydınlar, "Resmiyette Kooperatifler mahallesi olarak geçen mahallemiz halk dilinde Ofis olarak geçiyor. 47 bin nüfusu, 24 bin seçmeni ve 3 bin 800 işyeri olan sıkıntılı bir mahalledir. Sur'daki göçten sonra da mahallenin şekli şemali epeyce değişti ve var olan sıkıntılar daha da çoğaldı" şeklinde konuştu.
'Sur'da kaybettiklerimizi Ofis'te yakalayalım'
Ofis mahallesinin sorunlarını sıralayan Aydınlar, eski stadyumun yerine "Millet parkı" yapılmasının uygun olmadığı konusunda kanaat belirtti. Aydınlar şöyle konuştu: "Mahallemizin sıkıntılarının başında Eski Stadyumun yıkılıp yerine herhangi bir şeyin yapılmamış olmasıdır. Cumhurbaşkanımız Diyarbakır konuşmasında buranın park yapılacağı mesajını vermişti ancak zaten mahallede 80 dönümlük alanda bir Sümer Park var. Bunun dışında Vilayetin orada 25 dönümlük alanda Anıt park var. Var olan parkları bile doğru dürüst sahiplenip bakımını yapamıyoruz. Hemen yanı başımızda, muhtarlığın bitişiğinde küçük bir park var ve biz burada her gün alkol şişesi toplamaktan usandık. Bu bölgede üçüncü bir parka gerek olmadığı kanaatindeyim. Yani mahallenin parktan çok başka ihtiyaçları var. Mahallemiz merkez özelliğini kaybetti ve bu tüm mahalle sakinlerini rahatsız ediyor. Biz muhtarlık olarak mahalle sakinlerinin görüşlerini de aldık bu konuda. Park yerine bir AVM ya da oraya canlılık katacak başka bir yapı yapılabilir. Burasının canlanmaya ihtiyacı var. Yoksa Ofis de Sur gibi git gide cazibesini yitirecek. Hiç değilse Sur'da kaybettiklerimizi Ofis'te yakalayalım. Biz burada yaşayan insanların Dicle kent yada başka bir yere gitmesini istemiyoruz. Ofis halkı Ofis'te kalsın istiyoruz. İnsanlarımız alışverişini burada yapsın, gezmesini burada yapsın. Biz parka taraf değiliz ama yine de tabii ki takdir büyülerimizindir."
Çocuk alanı gasp edilmiş durumda!
Aydınlar, Ofis mahallesinin can yakıcı sorunlarından olan uzunca bir süredir vatandaşlara rahatsızlık veren Sanat sokağında yaşananlara ilişkin ise şunları söyledi: "Mahallemizin bir diğer temel sorunu ise Sanat Sokağı'nın insanlarımızı rahatsız eden halidir. Sanat sokağında iki adet salıncak dışında çocukların oyun oynayacağı bir alan kalmadı. O parkta çocuklar için kaydırak vardı oyun alanı vardı ama onları kaldırıp şimdi o alanı çay ocağının oturma yeri yapmışlar. Sanat sokağı zaten halihazırda kafeler sokağı olmuş ve hepsi de kaldırım işgali yapıyor. Aileler rahat bir şekilde sokaktan geçemiyor. Bu konuda biz kaç defa belediyeye bu durumu bildirdik. Esnafın daha duyarlı olmasını istedik ama samimi bir geri dönüş almadık."
'Sanat Sokağı fuhuş yuvası olmuş'
Yetkililerden Sanat sokağı ile ilgili adım atılması gerektiğini ifade eden Aydınlar, "Sanat sokağına özellikle bir çeki düzen verilmesi lazım. Sanat sokağının halini anlatmaya ağzım varmıyor ki söyleyeyim. Sanat Sokağı artık bir fuhuş yuvası olmuş. Akşam hava karardığında orada ne pislik deseniz var. Bunu hepimiz de biliyoruz, görüyoruz. Mahallemizin en büyük sıkıntısı artık bu olmuş. Sanat sokağı kafeler sokağı haline gelmiş ama hiç birinin de ruhsatı yok. Gece geç saatlere kadar müzik sesleri... Bina arkasına çember çekilmiş ve vatandaşın geçmesi için bırakılan bina boşlukları işgal edilmiş. Ruhsat yok, denetim yok, hiç bir şey yok. Ben 17 ülke gezmişim ve böyle bir şey yok. Amsterdam'da sanat sokağı var insan gezmeye utanıyor; o kadar ki temiz ve düzenli. Maşallah bizim Sanat sokağımızda sanatla alakalı hiç bir şey yok. Sadece adı sanat sokağı; hepsi kafe. Kafelerin üst katları ise alkollü. Çocuklar okuldan çıkıp alkol alıyor, böyle sanat sokağı mı olur. Bu durumda esnaf da sıkıntılı ama biz vatandaş olarak çok daha sıkıntıdayız. Biz istiyoruz ki, Sanat sokağına bir çeki düzen verilsin. Tabii bir düzenleme yapıldığı zaman oradaki esnafın da görüşü alınsın, bizim de görüşlerimiz alınsın. İstiyoruz ki, Diyarbakır Güneydoğu'da en güzel şehir olsun; tertibiyle, terbiyesiyle, edebiyle... Biz istiyoruz ki, Sanat sokağında sanata dair bir şeyler olsun. Ressamı gelir resimlerini sergiler. Esnafı gelir el emeği göz nuru ürünlerini sergiler. Diyarbakır'a has el işi ürünler tanıtılır, satışı yapılır" şeklinde konuştu.
'Bu çocukların sahipleri kim, nasıl böyle sahipsiz bırakılıyorlar?'
Sanat sokağında sakız, mendil satan çocukların durumunu ise Aydınlar şöyle değerlendirdi: "Sanat sokağında şimdi ne var; sekiz on tane çocuk sokağa dadanmış ve sokaktan bir bayan rahat bir şekilde geçemiyor. Sokaktan geçenlerin koluna bacağına sarılıp, sakızdır, peçetedir bir şeyler satmaya çalışıyorlar. Ya da direkt para istiyorlar. Benim bildiğim bu çocuklar sabahtan akşama kadar bu sokakta bir uçtan bir uca dolaşıyorlar. Bu çocukların sahipleri kim, nasıl böyle sahipsiz bırakılıyorlar? Bunlara nasıl böyle müsaade ediliyor? Neden bunlar toplanıp bir kreşe götürülmüyor? Bu çocukların aileleri soruşturulsun, neden bunlar sabahtan akşama buradalar? Bütün bu sıkıntılar biran önce giderilsin. Yetkililer bu soruna bir duyarlılık göstersinler, artık bu sorunlarla birlikte yaşamak istemiyoruz."
Sağlıksız gıdalar halk sağlığını tehdit ediyor!
Aydınlar son olarak Gevran ve Ekinciler caddesindeki sorun ve sıkıntılara ilişkin şunları söyledi: "Gevran caddesinde olsun, Ekinciler caddesinde olsun o trafik yoğunluğunun ortasında, o egzoz dumanlarının arasında cadde kenarında döner tezgahları sağlık açısından da görüntü açsından da hiç iyi bir şey değil. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok. Bu durum tüm halkın sağlığını tehdit ediyor. Adamlar sabahtan dönerini kaldırımın üzerine bırakıyor ve oradan geçen binlerce aracın egzoz gazı, sigara içen insanların dumanı, insanların nefesi vs. o dönerin üzerine siniyor. Böyle bir ortamda o et muhakkak ki bir yerden insan sağlığını tehdit eden bir şeyler kapıyor. Biz de vatandaş olarak o eti gidip yiyoruz. Esnafımızın hali de içler acısı. 12 tane postacı var ve günde en az yirmi otuz esnafa icra geliyor, işyerleri kapanıyor."
'Esnaf olarak çok rahatsızız'
İsmini vermek istemeyen Sanat sokağı esnafı şunları söyledi: ‘‘Sanat sokağında çoğu yerde kumarhane ve kulüpler var ve bu yasal olmayan kulüpler. Bunun dışında günlük kiralık evlerin sayısı giderek artmakta ve bu evler fuhuş için kullanılıyor. Her gün afişler asılıyor bu evler ile ilgili ve emniyet bunlara herhangi bir müdahalede bulunmuyor. Ayrıca sanat sokağı pislik içinde. Bunun yanı sıra sokakta çocuklar ve var insanları rahatsız ediyorlar. Bu çocuklar, sokaktan gecen bayanları rahatsız edip para istiyorlar. Bu olumsuz duruma kimse müdahale de etmiyor. Biz esnaf olarak bu durumdan çok rahatsızız. Sanat sokağında çocukların oyun alanları da kafeler tarafından ihlal edilmiş durumda. Şuan sanat sokağının en büyük problemi, fuhuş ve kumar. Yetkililerin biran önce buraya ciddi bir müdahalede bulunması gerekiyor. Sokağın zaten sanatla bir alakası yok ama bari insanlarımız bu sokaktan geçerken sorun sıkıntı yaşamasınlar.’’
'Kafeler dışında sokakta bir şey yok'
İzmir'de Elektronik Haberleşme Mühendisliği okuyan Mehmet Faruk Altındağ'ın sanat sokağına dair izlenimleri ise şöyle: "Biz aile olarak 4 yıl öncesine kadar Sanat Sokağında oturuyorduk. Küçük kardeşlerimin bu ortamda büyümesinden rahatsız olduğumuz için buradan Dicle kent'e taşındık. Bu sokakta fuhuş ve uyuşturucu sorunu had safhaya çıktı ve vatandaşlar bundan çok büyük rahatsızlık duyuyor. Bu sokakla ilgili neden hala hiç bir işlem yapılmıyor doğrusu merak ediyorum. Sanat sokağında fuhuş olayı çok fazla ayrıca sanat sokağında sanata dair bir şey yok. Sanat sokağında maalesef sanata dair hiç bir şey yok. Kafeler dışında sokakta bir şey yok. Sanat sokağında kültürel etkinliklerin, sosyal etkileşimlerin, dil okullarının olması daha verimli olabileceğini düşünüyorum. Kentimizde bir üniversitemiz var ama bu gençlerimiz nerelere takılıyor bilmiyoruz. Halbuki, bu sokakta sanatla alakalı etkinlikler olsa gençlerimiz buraya gelir."
'Şuan Ofis'in de Sanat sokağının da temel problemi randevu evlerinin olmasıdır'
Sanat sokağında bürosu bulunan ve ismini vermek istemeyen Ziraat mühendisi ise Sanat sokağında vatandaşa rahatsızlık veren konuları şöyle sıraladı: "Sanat sokağının en büyük problemi dilenciler. İnsanlar, özellikle çiftler ve bayanlar rahatça bu sokaktan geçemiyorlar, oturamıyorlar. Sanat sokağındaki çocuklara dair ciddi bir önlem alınmalı. Özellikle Suriyeli çocuklar sorununa acil bir çözüm bulunmalı. Sanat sokağının zaten sanatla hiçbir alakası yok. Kültürel bir etkinliği yok, insanlar sadece vakit öldürmek için geliyor buraya. Zaten Ofis kentin merkezi olma özelliğini kaybediyor. Ofis artık insanlara itici gelmeye başladı. Son zamanlarda artan fuhuş olayları insanların sanat sokağına ve Ofis mahallesine olan rağbetini düşürmüş durumda. Fuhuş olaylarından dolayı aileler de şikayetçiler ve herkes buradan gitmenin yolunu arıyor. Sanat sokağında fuhuşun yaşanmadığı bina neredeyse kalmadı. Ailelerin kaldığı binalarda buna müsaade ediliyor ama işyerlerinin bulunduğu binalar bu konuda çok sıkıntılı. Yine Ofis'te birçok işyeri olan arkadaşım artık bu sorunlardan dolayı işyerlerini başka yerlere taşıdılar. Ofis'in bu halinden çok rahatsızız ve şikayetçiyiz. Yani mesele sadece Sanat sokağı ile sınırlı değil, Ofis semti tamamen sıkıntılar içinde. Sanat sokağında uyuşturucu ticareti eskiye nazaran azaldı. Eskiden her şey alenen yapılıyordu. Şimdi uyuşturucu geriledi ama fuhuş hala had safhada. Şuan Ofis'in de Sanat sokağının da temel problemi randevu evlerinin olmasıdır."
'Diyarbakır'a yakışır bir sanat sokağı olmalı'
Sanat sokağı ve Ofis çevresindeki randevu evlerinin sayısına ilişkin duyumlarını aktaran vatandaşlardan Hasan Öncel, şunları ifade etti: "Sanat sokağında ve Ofis mahallesi genelinde kayıtlı bin 500 randevu evinin olduğu duyumlarını alıyoruz. Bu da sanat sokağının adını çok kötü etkiliyor. Bu durumdan rahatsız olan vatandaşlar ise kentin farklı semtlerine taşındılar; Dicle kent, 75 gibi... Bu da Ofis'in kent merkezi olma özelliğini çok olumsuz etkiledi. Yani, kentte ciddi bir merkez kayması yaşanıyor. Daha huzurlu bir yaşam isteyen insanlar buradan gitti, gitmeye de devam ediyor. Bu gidişata bir dur demek lazım. Sanat sokağında daha çok sokak müzisyenlerini , resim sergilerini, takıcıların el işi ürünlerini sergilemelerini beklerdim. Ama şuan burada bunları göremiyoruz. Diyarbakır gibi köklü bir medeniyete merkez olmuş bir kentte yakışır bir sanat sokağımız olmalı."
'Kavgalar bu sokakta gürültü bu sokakta'
Sanat sokağı çevresinde bir kafe çalışanı Serhat Adsız, Sant sokağındaki sorunlara ilişkin" Bu sokağın ismi kim tarafından 'Sanat Sokağı' olarak konmuş bilmiyorum ama burada sanata dair tek bir şey yok. Buraya kafeler sokağı desek daha doğru olur. Ayrıca toplumda ne kadar yoz ilişki varsa hep bu sokakta ortaya çıkıyor. Kavgalar bu sokakta gürültü bu sokakta. Bağlardaki ailelerin oyun çağındaki çocukları burada sakız satmak zorunda kalıyor. Bu sokakta nereye adımınızı atsanız kaçak bahisle karşılaşırsınız. Köşe başlarında torbacılar, fuhuş deseniz had safhada. Bu sokakta ne bu tür sorunları önleyici bir müdahale var ne de var olan sorunları yok etmeye dönük bir müdahale var. Anlayacağınız bu sokakta bir denetim doğru dürüst bir denetim yok. Kaçak bahis yapanlara ceza kesiliyor ama sonrasında bu iş kaldığı yerden devam ediyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.