PSK’den, 50. Yılı Mesajları

PSK’den, 50. Yılı Mesajları
Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), 50.kuruluş yıldönümünde Türkiye ve Ortadoğu'daki son gelişmelerle ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Ramazan YAVUZ-Haber

TİGRİS HABER - Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), 50.kuruluş yıldönümünde Türkiye ve Ortadoğu'daki son gelişmelerle ilgili önemli tespitlerde bulundu. PSK, "Aynı coşku, umut, cesaret ve yıkılmaz inançla haklı mücadelemiz devam ediyor. Ortadoğu'daki istikrarsızlığın temelnedeni Kürt sorunudur" dedi.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Parti Meclisi 05.10.2024 tarihinde gerçekleştirdiği olağan toplantısında gündemindeki konuları, bölgede ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada,

bir yıl önce, 07 Ekim 2023 tarihinde Hamas ile İsrail arasında başlayan savaşın her geçen gün şiddetlenerek bölgesel bir savaş yönünde hızla ilerlediği, geçen bir yıl içinde İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda 10 binlerce sivilin yaşamını yitirdiği, yaşam alanlarının büyük ölçüde yok edildiği, yüzbinlerce Filistinli'nin evlerini terk ederek göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

"İRAN'IN YAYILMACI EMELİ BÖLGEYİ TOPYEKÛN SAVAŞA İTİYOR "

Söz konusu savaşın giderek İsrail Hamas savaşı olmaktan çıkarak İsrail ile İran ve ona bağlı radikal vekil güçlerin bir savaşı olmaya doğru ilerlediğinin belirtildiği açıklamada, "İran rejiminin yayılmacı hırsı ve mezhepçi emperyal emelleri Ortadoğu’yu topyekûn bir savaşa doğru itmektedir" denildi

"ORTADOĞU'DAKİ İSTİKRARSIZLIĞIN NEDENİ KÜRT SORUNUDUR"

Savaşta yaşanan sivil kayıplardan derin bir kaygı duyduklarını belirten PSK açıklamasında şunlar yer alıyor:

"Partimiz Filistin meselesinin eşitlik temelindeki çözüm çabalarına ahlaki ve ilkesel temelde desteğini vurgular. Partimiz uluslararası toplumun İran rejiminin içerde ve dışarıda izlediği zalimane, şoven ve saldırgan girişimlerini önleme çağrısında bulunur.

Ortadoğu’da yaşanan savaş ve istikrarsızlığın temel nedenlerinden birisinin Kürt ve Kürdistan meselesi olduğuna şüphe yoktur. Ülkesi bölünmüş, birçok kez soykırıma tabi kılınmış, bütün ulusal haklarından yoksun bırakılmış Kürt halkının her türlü hukuki ve siyasi statüden yoksun olması tarihi bir haksızlıktır. Kürt halkına karşı sürdürülmekte olan mevcut soykırımcı, inkârcı ve asimilasyon politikaları hem bölgesel düzeyde savaş ve istikrarsızlık üretmekte hem de evrensel barış ve eşitlik ilkelerini hiçe saymaktadır.

Bu çerçevede Partimiz Suriye’de Kürtlerin elde ettiği kazanımların anayasal güvence altına alınmasını önemli bulmaktadır. Suriye Kürt Bölgesi’ne dönük işgal ve saldırı girişimleri son bulmalıdır. Mevcut kazanımları korunmak, güçlü bir meşruiyete sahip ulusal bir yönetim oluşturmak için bütün Kürt tarafları sorumlu ve yapıcı bir anlayış sergilemelidir.

İran’ın bölgesel ölçekteki saldırgan ve sömürgeci politikası bu rejime karşı uluslararası tepki ve muhalefeti giderek artırmaktadır. Söz konusu kritik süreçte Doğu Kürdistan siyasi aktörlerinin ulusal birliği rejimini çöküşünü hızlandıracak önemli bir faktördür. İran’da demokrasinin inşası, Doğu Kürdistan’ın özgürlüğüne kavuşması geniş kapsamlı bir işbirliği ve ittifakla mümkündür.

"IRAK KÜRDİSTAN BÖLGESİNİN ALTI OYULUYOR"

Ortadoğu’da savaş rüzgârlarının estiği bir dönemde 20 Ekim 2024 tarihinde Federe Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimleri yapılacaktır. Merkezi Irak yönetimin Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarının altını oyduğu, Kürdistan’ın federe statüsünü her gün aşındırdığı, bütçe payını kıstığı bir dönemde Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak seçimler daha bir önem kazanmaktadır.

20 Ekim’de yapılacak seçimler güçlü bir parlamentonun, güçlü bir hükümetin ve giderek merkezi bir yönetimin oluşması için tarihi nitelikte bir fırsattır. Partimiz Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak seçimlerin demokratik ve barışçıl bir ortamda, bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşeceğine olan güçlü inancını vurgular. Demokratik, barışçıl ve özgür bir ortamda gerçekleşecek seçimler hem oluşacak yeni parlamentonun meşruiyetini artıracak hem de halkın özgür iradesinin ortaya çıkmasına imkan tanıyacaktır. Kürdistan’da yaşayan bütün etnik ve dini toplumların güçlü iradesiyle oluşacak Kürdistan parlamentosu Kürdistan’ın karşı karşıya bulunduğu sorunların üstesinden daha kolay gelecektir.

Partimiz, 20 Ekim Parlamento seçimlerinin demokratik olgunluk içinde geçmesini arzulamakta, çıkacak sonuçların Kürdistan Bölgesi’nin demokratik standartlarını daha da güçlendireceğine güçlü bir biçimde inanmaktadır.

Parti Meclisimiz Türkiye’de yaşanmakta olan ekonomik kriz, artan yokluk ve yoksulluk ile derinleşen siyasi ve ahlaki çöküntünün altını bir kez daha çizdi. Söz konusu çok yönlü krizin esas olarak Kürt meselesinde izlenen inkar ve savaş politikasından kaynaklandığının altını çizen Parti Meclisimiz çözümün Kürt halkının ulusal varlığını ve temel haklarını içeren bir anayasa yapımından geçtiğini yineledi.

"YENİ ANAYASA İÇİN KÜRT TARAFI MÜDAHALE ETMELİ"

Parti Meclisimiz bu çerçevede gündemdeki yeni Anayasa tartışmalarını yakından izlemekte ve Kürt tarafının bu sürece müdahale etmesi gerektiğine inanmaktadır. İktidarın yeni anayasa ile ilgili niyetinden bağımsız olarak bütün Kürt siyasi partileri yeni anayasa konusunda ortak bir tutum geliştirmeli, Kürt halkının ulusal demokratik taleplerinin olası yeni bir anayasada yer alması için ortak bir inisiyatif geliştirmelidir. Kürt halkının ulusal demokratik taleplerinin gündeme girmesi, söz konusu taleplerin kamuoyuna mal olması ve bu konuda duyarlılığın geliştirilmesi için yeni anayasa tartışması bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

"PSK'NİN 50.KURULUŞ YILI"

Bu yıl aynı zamanda PSK’nin 50. Kuruluş yıldönümüdür. PSK’nin Kürt halkının özgürlüğü uğrunda yürüttüğü 50 yıllık mücadele kutsaldır, soyludur, saygındır. Bu mücadele emeği geçen, katkıda bulunan, yaşamını yitiren yiğit kadın ve erkeklere bin selam olsun. Aynı coşku, güçlü umut, büyük cesaret, yıkılmaz bir inançla haklı mücadelemiz devam ediyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.