Pandemi erbane satışlarını da vurdu
TİGRİS HABER - 13 Haziran 2019 yılında yaşamını yitiren Diyarbakır’ın son halk ozanı Aşık Zülfi Yoldaş aynı zamanda bir erbaneustasıydı.Halk ozanı Zülfi Yoldaş’ın ardından oğlu Yunus Yoldaş, babasının bıraktığı yerden erbane yapımını devraldı. Babasının el işçiliği ile yaptığı mesleği Yunus Yoldaş, günümüz tekniklerini de kullanarak daha seri bir şekilde erbane yapmayı sürdürüyor.
Pandemi sürecinde işleri azalsa da Yunus Yoldaş, baba mesleği ile hem yaşamını idame ettirmeye hem de işini geliştirmeye çalışıyor.
Pandemide işler yarıdan fazla düştü
44 yaşında olan Yunus Yoldaş, babadan kalma erbane atölyesinde üretimini sürdürürken, pandemiden kaynaklı işlerinin yarı yarıya düştüğünü söyledi. Yunus Yoldaş, “Pandemi sürecindeki kısıtlamalarla birlikte tarikatların etkinlikleri durdu. Dergaha giden Dervişlere satıyorduk erbaneleri. Koronavirüs salgınıyla birlikte işlerimiz sekteye uğradı. Yani, kontrollü sosyal hayat işlerimizi önemli ölçüde etkiledi. Kınalar ve düğünler de pandemiyle birlikte olmadı ve haliyle bu etkinlikler için yaptığımız erbaneler elimizde kaldı. İşlerimiz yarıdan fazla düştü. Pandemi sürecinde herhangi bir destek de almadım” diye belirtti.
KOSGEB desteğiyle atölyeyi büyütmek istiyorum
KOSGEB’den destek alabilirse atölyesini geliştirmek istediğini ifade eden Yoldaş, şöyle konuştu: “KOSGEB projesi ile atölyemi geliştirerek 5-6 kişiye istihdam sağlamak istiyorum. Çünkü babam bu atölyede tamamen el işçiliği ile erbane yapıyordu. Keser, çekiç, pense, kerpeten dışında bir alet kullanmazdı. Ama ben freze makinesi kullanıyorum. Zımpara makinesi kullanıyorum. El hızarı kullanıyorum. Yani, mümkün mertebe teknolojiyi kullanarak üretim yapıyorum. Zaten atölyeyi daha geliştirmek için KOSGEB desteği alabilmek istiyorum. Elektriksiz aletlerle günde 10 tane erbaneyapılıyorsa, teknolojiyi kullanarak bu sayıyı 70’e çıkarabiliyorum.”
Ali Abbas Yılmaz /Özel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.