Oya Baydar hafta sonu Morpheus’ta
Yüksek Lisans öğrencisi Murat Aygün, Morpheus’un açılışında yazar Oya Baydar ile bir söyleşi ve imza günü etkinliği organize ettiklerini söyledi.
Diyarbakır Dicleli olan ve Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümünde Yüksek Lisans yapan Murat Aygün, Morpheus Kitap Kültür evi ile Bezgin Bekir Cafe’de kentin kültür sanat faaliyetlerine katkı sunmanın çabasında.
Bezgin Bekir ile aynı mekândayız!
Kente kültürel anlamda bir katkı sağlamak için yola çıktığını belirten Yüksek Lisans Öğrencisi Murat Aygün, Morpheus Kitap Kültürün hangi ihtiyacın ürünü olduğuna dair şunları söyledi: “Bezgin Bekir Cafe’ye mekânı birlikte kullanalım teklifiyle gittik ve onlar da bu teklifimize olumlu yanıt verdiler. Biz de bu alanı Morpheus Kitap Kültür adıyla bir kitapevine dönüştürdük. Bu mekân aynı zamanda önümüzdeki dönemde iki adet sinema salonuna da ev sahipliği yapacak ve alternatif sinema örnekleri sunulacak. Öz itibariyle tüm bu çabalarımızın ekseninde bu mekânı küçük de olsa bir kültür sanat kompleksine dönüştürme fikri var. Yani, kentimizin kültür sanat faaliyetlerine küçük de olsa bir katkı sunmanın çabasındayız.”
Morpheus: Hayal Tanrısı Diyarbakır’da
Aygün, neden Morpheus sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Aslında farklı isim arayışlarımız oldu. Bunun üzerine çok düşündük, fikir alışverişi yaptık, tartışmalar yürüttük. Ama en sonunda Morpheus Kitap Kültür’de karar kıldık. Tabii Morpheus’ta karar kılmamızın gerisinde, edebiyatın kökeninin ne olduğu sorusun vardı. Edebiyatın asıl kökeninin hayal gücü olduğunu veri olarak aldığımızda ve buradan da Antik Yunan’a yani Hayal Tanrısı Morpheus’a vardık. Edebiyatın gücünü, hayalin gücünü arkamıza alarak yola çıktık ve Morpheus’ta vücut bulduk.”
‘Morpheus Kitap Kültür olarak standart bir kitapevi formatının ötesindeyiz’
Bölge halkının kültürel ihtiyacıyla örtüşen ve onu geliştirmeye hizmet eden bir etkinlik programıyla hareket edeceklerine değinen Aygün, “Biz Morpheus Kitap Kültür olarak standart bir kitapevi formatının ötesinde bir gaye ile yola çıktık. Biz burada sadece kitap satışı yapmak için bulunmuyoruz. Aynı zamanda imza günleri ve söyleşiler organize ediyoruz. Yine seminer ve panellere ev sahipliği yapıyoruz. Atölyelerle mekânın tüm imkânlarını kullanarak kentimizde bir kültür sanat merkezi planlıyoruz. Çünkü maalesef kentimizde kültür sanat kurumları yok denecek kadar az. Hâlihazırda var olan kimi kültür sanat ortamları şehrin kültürüyle, kimyasıyla örtüşmeyen, ona cevap olamayan bir noktadalar. Biz ise halkımızın kültürüne, ihtiyaçlarına karşılık gelecek bir etkinlik programı oluşturmak için gayret ediyoruz” diye konuştu.
Oya Baydar, hafta sonu Morpheus Kitap Kültür’de
Hafta sonu yazar Oya Baydar’ın katıldığı bir söyleşi ve imza günü ile resmi açılışlarını gerçekleştireceklerinin müjdesini veren Aygün, “Bir haftadan beridir faal durumdayız ancak henüz açılışımızı gerçekleştirmedik. Bu hafta sonu, Cumartesi günü, sevgili Oya Baydar’la bir söyleşi ve imza etkinliği ile açılışımızı gerçekleştireceğiz. Daha yolun başında olmamıza rağmen gayet olumlu geri dönüşler alıyoruz. Morpheus Kitap Kültür’e gelip ortamımızı gören herkesin büyük bir memnuniyetle ayrıldığını görüyoruz. Kitap raflarımız dolu dolu ve kitap çeşitliliğimiz de oldukça geniş bir yelpazede. Her türlü alanla ilgili çok seçkin ve kaliteli kitapları raflarımızda bulunduruyoruz” şeklinde konuştu.
Açılışa özel yüzde 15 indirim!
Hafta sonu Bezgin Bekir Cafe’de yapılacak olan açılışa tüm halkı bekledikleri çağrısını yineleyen Aygün, edebiyatseverlere hizmet derdiyle hareket ettiklerini belirterek, “Biz edebiyatın hasına gönül veren her kesimden okuru burada buluşturmak onlara hizmet sunmak istiyoruz. Yani, edebiyatı seven, edebi metinler peşinde koşan her yaştan her kesimden insanımıza yanıt olmaya çalışıyoruz. Yayın evlerinin fiyat politikalarındaki katı tutumlarına rağmen biz fiyatlarımızı oldukça makul bir seviyede tutmaya çalışıyoruz. Açılışımızla beraber bütün kitaplarımızda yüzde 15 gibi bir indirim uygulayacağız. Öğrencilere ise yüzde 20’lik bir indirim tanımlayacağız. Yine kendi alanımızda bir fuar organize etmeyi de düşünüyoruz ve fuara özel indirimlerimiz de olacak” dedi.
‘Edebiyat okuyucusunu sinema seyircisiyle buluşturacağız’
Toplumda kitap okuma oranının düştüğü bir zamanda neden kitap kültür evi soruna yanıt veren Aygün, “Benim açımdan bunun iki nedeni var. Birincisi, edebiyata, kitaba değer veren, bunun için özel bir zaman ayıran ve bunu kendine amaç edinen bir birey olduğum için böyle bir alanda uğraş verdim. Tabii bu benim kişisel tavrımdır ama kent açısından da şöyle bir şey söz konusu; maalesef son dönemlerde kitap okuma oranında olabildiğince bir azalma oldu. Bu duruma boyun eğmek ve bunu kabullenmek yerine buna karşı mücadele etmek ve okuma oranını arttırmaya katkı sunmak istedik. Kentin kültürel dokusuna, değerlerine, sosyal atmosferine yaslanarak böyle bir yola girdik. Bu kapsamda edebiyat sinema, edebiyat müzik ilişkisini de etkinliklerimizle ortaya koymak istiyoruz. Yine, okuma atölyeleri ile kitap okumayı teşvik etme yönünde projelerimiz var. Bunun yanında izleyiciyle yeterince buluşamayan ödüllü film gösterimleri olacak. Yani, edebiyat okuyucusunu bir şekilde sinema seyircisiyle buluşturacağız” diye konuştu.
‘Çocukların edebiyata olan ilgisini, sevgisini arttırmak istiyoruz’
Kentteki yayınevleri ile görüşmeleri sürdüğünü ifade eden Aygün, “Bizim çocukların kitap okumaya olan ilgilerini arttırmak diye bir derdimiz var. Çocuk kitapları konusunda daha hassas ve titiz bir çalışmamız var. Danışmanlarımızın referanslarıyla, yönlendirmesiyle raflarımızı çocukların kişisel gelişimlerini destekleyen önemli metinlerle dolduruyoruz. Çocukların edebiyata olan ilgisini, sevgisini arttırırsak yeni neslin kitap kültürüne katkı sunmuş olacağız. Biz bu yüzden raflarımızın en önemli bölümünü çocuklara ayırdık. Bunun yanında çocuklara yönelik farklı etkinliklerimiz olacak. Çocukları yazarlarla buluşturacağız. Onlara yönelik atölyeler de planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Okuma kulüpleri bizimle iletişime geçebilirler’
Morpheus’taki okuma kulüplerinin etkinliklerine değinen Aygün, “Şuan iki tane okuma kulübümüz faaliyetlerine başladı. Buradan okuma kulüplerine de çağrımız olsun; bizimle iletişime geçerlerse biz elimizdeki tüm imkânları onlar için seferber ederiz. Özellikle edebiyat öğretmenlerimize ulaşmak istiyoruz. Çünkü çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında edebiyat öğretmenlerimizin rolü tartışmasızdır” şeklinde konuştu.
‘Demirtaş’ın ilk öykü kitabı olan Seher için bir imza günü organize etmek istiyoruz’
Oya Baydar ile hafta sonu yapılacak söyleşi ve imza günü ile startını verecekleri etkinlikleri sürdüreceklerini belirten Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sevgili Selahattin Demirtaş’ın ilk öykü kitabı olan Seher için bir imza günü organize etmek istiyoruz. Bu imza gününe Sırrı Süreyya Önder’i katmayı planlıyoruz. Yine, Sırrı Beyin dışında başka yazarları da etkinliğimize katma yönünde çabalarımız var.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.