Diyarbakır Diş Hekimleri Odası’ndan nitelikli sağlık hizmet çağrısı

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası’ndan nitelikli sağlık hizmet çağrısı
Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında açıklama yaptı.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında açıklama yaptı. Açıklamada, Ağız ve diş sağlığı hizmetlerindeki yetersizliklere dikkat çekti. Diyarbakır’da yaşanan sorunların, ülke genelinde görülen sorunlardan farklı olmadığını belirten Oda, kamu hizmetlerindeki yoğunluğun yetersiz altyapı ve personel eksikliği nedeniyle vatandaşları mağdur ettiğini ifade etti.

diyarbakir-dis-hekimleri-odasi-1.jpeg Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, özellikle kamuya yönelen hasta yoğunluğunun sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sorunlara yol açtığını vurguladı. Oda, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) randevu alabilen vatandaşların, diş tedavilerinin tamamlanması için tekrar tekrar randevu almak zorunda kaldığını ifade etti. Diş hekimlerinin girişimsel tedaviler (dolgu, kanal tedavisi, çekim vb.) için yeterli zamanı bulamadığını belirten Oda yetkilileri, bu durumun hem hastaları hem de hekimleri zor durumda bıraktığını açıkladı.

"MHRS sistemiyle günlük randevu sayılarının artırılması, yapılan tedavilerin %50 oranında azalmasına neden oluyor. Bu yöntem sürdürülebilir değil. Çözüm, yeni diş hastanelerinin açılması ve atama bekleyen meslektaşlarımızın istihdam edilmesidir."

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ VURGUSU

Diş Hekimleri Odası, sağlık politikalarının tedavi odaklı olmaktan çıkarılıp, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Ağız ve diş sağlığını koruyacak önlemler alınmadığı sürece, mevcut sistemin tıkanmaya devam edeceği vurgulanan açıklamada, "Bir dişi tedavi etmek yerine, çürüğünü engelleyecek sağlık politikalarını hayata geçirmek esas olmalıdır” denildi.

"DAHA FAZLA HASTANE, DAHA FAZLA ATAMA"

Diyarbakır’da ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde oluşan yoğunluğun, mevcut sistemin kapasitesini aştığını belirten Oda, halkın hak ettiği nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilmesi için şunları önerdi:

Yeni ağız ve diş sağlığı hastanelerinin açılması,

Atama bekleyen diş hekimlerinin kamuda istihdam edilmesi,

Mevcut hastanelerde yardımcı sağlık personeli sayısının artırılması,

Kullanılan sarf malzemelerin kalitesinin iyileştirilmesi.

diyarbakir-dis-hekimleri-odasi-2.jpeg

"SAĞLIKTA ŞİDDET VE MOBBİNGE SON VERİLMELİ"

Oda, kamuda çalışan diş hekimlerinin düşük ücretler, artan iş yükü, yetersiz malzeme ve mobbing gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu, bunun da hasta-hekim ilişkisini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddet olaylarının önlenmesi için daha etkin tedbirler alınması gerektiği ifade edildi.

ÖZELE TEŞVİK VE KDV DÜZENLEMESİ TALEBİ

Oda, özel sektörde hizmet veren diş hekimlerinin de desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, Özel muayenehanelerin toplum ağız ve diş sağlığına katkı sağlayabilmesi için teşvik sistemleri oluşturulmasını ve medikal malzemelerdeki KDV oranlarının düşürülmesini önerdi.

TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ORTAK ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, toplum ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmaya hazır olduklarını belirterek açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: "Şehrimizin ağız ve diş sağlığı karnesi ne yazık ki iyi durumda değil. Toplumun anadilinde, eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerine erişmesi bir zorunluluktur. Bu hafta vesilesiyle, meslektaşlarımızın ve halkımızın sağlık hizmetlerinde daha iyi koşullara kavuşmasını temenni ediyoruz. Ayrıca tüm meslektaşlarımızın 22 Kasım Diş Hekimliği Gününü kutluyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.