O Şirket 2050'den Önce Uzay Asansörü Kuracak!

O Şirket 2050'den Önce Uzay Asansörü Kuracak!
Japonya merkezli inşaat devi Obayashi Corporation, uzay asansörü projesini duyurdu. Tokyo Skytree’nin inşasıyla tanınan şirket, uzayın 96 bin kilometre yukarısına ulaşacak bir uzay asansörü üzerinde çalışıyor.

TİGRİS HABER - Business Insider'ın haberine göre, 100 milyar dolarlık bu devasa proje 2025'te hayata geçirilecek ve 2050’den önce tamamlanması hedefleniyor.

Uzay Asansörü ile Uzay Seyahatinde Devrim

Günümüzde insanları ve nesneleri roketlerle uzaya fırlatmak oldukça maliyetli. NASA'nın dört Artemis Ay misyonu için öngördüğü fırlatma başına maliyet 4,1 milyar dolar civarında. Bu yüksek maliyetin temel nedeni roket denklemi; uzaya çıkmak için gereken yakıt miktarı ve bu yakıtın ağırlığının artışı, maliyetleri ciddi şekilde yükseltiyor. Uzay asansörü ise bu ihtiyacı ortadan kaldırarak, maliyetleri önemli ölçüde düşürecek.

Uzay asansörü' için tarihi adım - Son Dakika Teknoloji Haberleri | NTV Haber

Elektromanyetik Araçlarla Yörüngeye Taşıma

Bazı tasarımlara göre uzay asansörleri, yükleri tırmanıcı adı verilen elektromanyetik araçlarla yörüngeye taşıyacak. Uzay mekiği ile kargo taşımanın kilogram başına maliyeti yaklaşık 22 bin dolar iken, uzay asansörü bu maliyeti yaklaşık 200 dolara düşürebilir. Manyetik doğrusal motorlarla çalışan robot arabalar, insanları ve kargoları yeni inşa edilen uzay istasyonuna taşıyarak, roketlere kıyasla çok daha düşük maliyetli bir çözüm sunacak. Bu şekilde, uzaya ulaşmak sadece yedi gün sürecek.

Uzay asansörü' için tarihi adım - Son Dakika Teknoloji Haberleri | NTV Haber

Uzay Seyahatinde Yeni Ufuklar

Bilim insanları, Mars'a ulaşmanın 6-8 ay sürdüğünü belirtiyor. Ancak, bir uzay asansörü ile bu sürenin üç-dört aya, hatta 40 güne kadar düşebileceği öngörülüyor. Uzay asansörü konsepti uzun süredir tartışılan bir konu olmasına rağmen, proje hala birçok mühendislik zorluğu ile karşı karşıya. Obayashi Corporation'ın teknoloji geliştirme departmanından Yoji Ishikawa, şu anda araştırma ve geliştirme, ortaklık kurma ve tanıtımla meşgul olduklarını belirtti.

Uzay asansörü' için tarihi adım - Son Dakika Teknoloji Haberleri | NTV Haber

Malzeme ve Teknik Zorluklar

Uzay asansörünün en büyük zorluklarından biri, ip veya borunun yapılacağı malzemenin ne olacağı. Çelik gibi tipik malzemeler, maruz kalacağı gerilime dayanabilmesi için çok kalın olması gerektiğinden uygun değil. Bu nedenle, Obayashi Corporation karbon nanotüpler kullanmayı planlıyor. Nanotüpler, çok güçlü olmalarına rağmen oldukça küçüktür ve çapları metrenin milyarda biri kadar olabilir.

Ishikawa'nın raporuna göre, jeosenkron yörüngeye ulaşırken düzgün bir şekilde dengelenebilmesi için ipin en az 35 bin kilometre uzunluğunda olması gerekiyor. Bu nedenle, tamamen yeni bir materyal geliştirilmesi gerekebilir. Malzeme seçimi ne olursa olsun, uzay asansörü için hala başka zorluklar da mevcut. İpin inanılmaz bir gerilim altında olacağı, yıldırım çarpması, kasırgalar ve musonlar gibi hava koşullarının dikkate alınması gerektiği belirtiliyor.

Obayashi Corporation’ın uzay asansörü projesi, uzay seyahatini daha ekonomik ve erişilebilir hale getirme potansiyeli taşıyor. Ancak, bu iddialı projenin hayata geçirilmesi için daha birçok teknik engelin aşılması gerekiyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.