Maden değil ölüm kuyusu sanki!
ZONGULDAK -Zonguldak'ta geçen yıl kömür ocaklarında meydana gelen iş kazalarında 22 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 500 kişiyi aşkın madenci yaralandı. Kentte taşkömürü üretiminin başladığı yıl olarak kabul edilen 1848'den bugüne kadar ocaklarda yaşanan kazalarda 5 bine yakın madencinin öldüğü havzada, işçilerin hayatını kaybetmesine en fazla göçük ve grizu neden oluyor. Karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması gibi kazalarda da çok sayıda madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocakları, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) yanı sıra özel sektör tarafından işletiliyor. Yasal olmayan ruhsatsız kömür ocaklarının da çok sayıda bulunduğu kentte, her yıl yaşanan iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin hüznü yaşanıyor.Geçen yıl TTK'da nakliyat işi sırasında 2 madencinin hayatını kaybetmesine karşın özel sektörde 13, kaçak işletmelerde ise 7 madenci yaşamını yitirdi. Maden ocaklarında çeşitli kazalarda ise 2 bin 500'ü aşkın madenci yaralanarak hastanelerde tedavi gördü.
Metan püskürmesi 8 işçinin canına mal olmuştu
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, geçen yıl 7 Ocak'ta özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan gazı püskürmesi sonucu firma çalışanı 8 işçinin yaşamını yitirdiği olay, 2013 en fazla ölümün yaşandığı iş kazası oldu. Metan gazı püskürmesi sonucu 5 işçinin cesedine ulaşılmasına karşın göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi, 11 Ocak'ta, diğerinin ki ise 12 Ocak'ta çıkarılabildi. Maden ocağında yaşanan olayın ardından, ocak girişinde babasını arayan ve gözyaşları arasında yetkililerden bilgi almaya çalışan Doğukan Sarı'nın, ocağın başka bir bölümünde mahsur kalan ve sağ olarak çıkarılan 6 işçiden birisinin babası olduğunu öğrenmesiyle yaşadığı mutluluk yaşanan hüznün içinde teselli oldu. Metan gazı püskürmesi TTK ocağında olmasına rağmen işi yürütenin taşeron firma olması ve hayatını kaybeden 8 madencinin de özel işletmesinin çalışanları arasında yer almasından dolayı kaza, kurum istatistiklerinde yer almadı. Böylece geçen yıl madenlerde 13 özel işletme çalışanı hayatını kaybetti.
Kaçak ocaklar can almaya devam etti
Grizu, göçük, gaz zehirlenmesi ve boğulma gibi iş kazalarının meydana geldiği, güvenlikten yoksun kaçak maden ocakları, 2013'te de can almaya devam etti.Yaklaşık 6 yılda 36 bin 471 dinamit ve 10 bin 356 kapsül kullanılarak bin 762'si kapatılmasına karşın kentte 500 civarında olduğu tahmin edilen kaçak ocaklarda, geçen yıl 7 işçi hayatını kaybetti."Kamu malına zarar vermek" suçundan cezaevinde bulunan İ.K'ye ait olduğu iddia edilen kömür ocağında Mustafa Özalpuğan (54), Yaşar Özerdoğan (53) ve İsmail Altun'un (24) gazdan boğularak hayatını kaybettiği kaza, kaçak ocak sorununu bir kez daha gündeme getirdi.
Ruhsatsız kömür ocaklarında yaşanan göçüklerden bazılarında ise işçiler, saatler sonra kurtarılabildi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.