Kurmancî ve Zazakî atak yaptı: Boş kontenjan kalmadı
HABER - GÖNÜL MORKOÇ
TİGRİS HABER - Muş Alparslan Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Artuklu Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi’nde lisans eğitimi veren Kürt Dili ve Edebiyatı ile Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri bu yıl, rekor kırdı. Bu bölümler için açılan kontenjanların tamamı doldu. Kürt Dili ve Edebiyatı ile Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ilk açıldığı Artuklu Üniversitesi ile Munzur Üniversitesi ilk mezunlarını 2016 yılında, Bingöl ve Alparslan üniversiteleri ise sonraki yıl ilk mezunlarını verdi.
Alparslan’a 31 kişi yerleşti
Tigris Haber’e konuşan Alparslan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hatip Erdoğmuş, bu yıl 30 kişilik kontenjanın tamamının dolduğunu söyledi. 1 kişinin de okul birinciliği kontenjanından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yerleştiğini belirten Erdoğmuş, “Geçen yıllarda daha çok ikinci üniversite okumak isteyenler ya da çalışanlar tercih ediyordu. Bu yıl öğrencilerimiz arasında yeni mezunlar da var. Bu bizi oldukça mutlu etti” dedi.
Son 3 yılın en yüksek puanı
Bölüme yerleşme puanları ile ilgili bilgi veren Erdoğmuş, bu yıl ki puanların son 3 yılın en yüksek puanı olduğunu söyledi. Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne 218 ile 394 puan alan 31 öğrencinin yerleştiğini belirten Erdoğmuş, “Bu oldukça önemli, her şeye rağmen hala bölümlerin geleceğiyle ilgili bir umudun olduğu, önündeki engellerin kalkacağı umudu var insanlarda. Bu yıl kontenjanların dolmasında Kürtçeye ilgi duyan STK'ların kimi şahısların özellikle sosyal medya üzerinden teşvik edici girişimleri, açıklamalarının da etkisi var. Birkaç STK ortak açıklama yaptı bölümü tercih edenlere burs vereceklerini söylediler. Bunlar önemli ve etki eden girişimler..” dedi.
İstihdam kaygısı
Kürt Dili ve Edebiyatı’nın da üniversitelerdeki Arap Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı kadar normalleşmesi gerektiğine işaret eden Erdoğmuş, mezunların istihdam kaygısı yaşamaması için önerilerini şu şekilde sıraladı: “Atamalarda Kürtçe kontenjanlarının arttırılmasını istiyoruz. Ayrıca, bölgedeki iş insanlarının istihdamda Kürtçe mezunlarına pozitif ayrımcılık yapmasını istiyoruz ki, bu bölüm yaşasın.’
6’dan 31’e yükseldi
Bingöl Üniversitesi’nde 2013 yılından beri hem Zaza Dili ve Edebiyatı hem de Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri var. Bölümler bu yıl 6’ıncı mezunlarını verecek. Bingöl Üniversitesi’nde de 2 bölüm için 62 olan kontenjanın tamamı da doldu. Puan aralığı da 386 ile 210 arasında değişti. Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, geçen yıl Zaza Dili ve Edebiyatı’nda 6, Kürt Dili ve Edebiyatı’nda 9 olan öğrenci sayısının, bu yıl sayının 31’e yükseldiğini belirterek, “Başladığımızda ilk beş yıl kontenjanlar doluyordu. Gelen öğrencilerin çoğu bölümü bilerek tercih ediyorlardı. Atamalarda istenen kontenjan olmayınca, öğrencilerde kırılma oluştu. Sayı düştü. Bu yıl bölüme girmeye hak kazanan öğrencilerin kaçı devam eder bilmiyoruz” dedi.
‘Seçmeli derslere ağırlık verilmeli’
Bingöl’de bu yıl 4 bin öğrencinin Zazacayı seçmeli ders olarak tercih ettiğine dikkat çeken Dağılma, “İstihdam ya da atama, iktidarla ilgili bir durum bu doğru. Fakat okullardaki dersin seçilme ve seçtirilme durumu da oldukça önemlidir. Bu göz ardı ediliyor. Ortaokullardaki seçmeli derslerde bir öğretmenin atanabilmesi için 400 öğrenci lazım. Öğrenciler dersi seçtikçe atama durumu artıyor. Okul müdürleri, öğretmenler ve veliler dersi seçer ve seçtirirse, iktidarın ya da milli eğitimin engel oluşturacağına inanmıyorum. Ama hükümetin de bu işi önemsediğini düşünmüyorum. Bir dönem bir rüzgar esti sonra kesildi” diye konuştu. Dağılma da, mezunların istihdamı için, iş insanları, hükümet ve sivil toplumun elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Almanya’ya öğrenci gönderiyoruz
Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün 26 olan kontenjanı da bu yıl doldu. Geçen yıl 7 öğrencinin olduğu sınıfta bu yıl sayı 19 artarak, 26’ya yükseldi. Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün 26 olan kontenjanı da bu yıl doldu. Geçen yıl 7 öğrencinin olduğu sınıfta bu yıl sayı 19 artarak, 26’ya yükseldi. Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlyas Arslan, Zazaca seçmeli ders için bir öğretmen kadrosu açılmasının, motivasyonu düşürdüğünü söyledi. Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün Almanya ile bağlantılı çalıştığını belirten Arslan, “Berlin ve Duisburg dan Almanca bilen Zaza Dili ve Edebiyatı mezunu istendi. Almanya’nın 5 üniversitesi ile Erasmus anlaşmamız var. Erasmus kapsamında giden çok öğrencimiz var. Yurt dışı bağlantısı ile biraz motivasyonu yükseltebiliyoruz” dedi.
8 mezun atandı
Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olan 8 öğrencinin şuan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalıştığını hatırlatan Arslan şöyle devam etti:
“İlk yıllarda Diyarbakır ve Bingöl’den tercih eden öğrenci sayısı çok yoğundu, son yıllarda Dersim’den öğrencilerimiz daha fazla. Zazaların dışında az da olsa Türk kökenli, yoğun olarak Kurmanc öğrencilerimiz de vardı. Daha önce çıkan farklı sorunlardan dolayı toplumun ilgisi de gitgide azaldı. Bunda siyasetin de etkisi de var. Bu sadece Zazacada değil, Kurmanci ve diğer azınlık dillerinde de böyle. İlk yıllar yoğun ilgiden dolayı YKS puanlarımız da oldukça yüksekti. Her ne kadar şimdilik istihdam alanları az da olsa ileride olabilecek farklı gelişmelere (çok dilli, iki dilli eğitim sistemi gibi) bölümümüz mezun ettiği öğretmen adaylarıyla altyapı sağlamıştır.”
Artuklu Üniversitesi’nin de 25 olan kontenjanı bu yıl doldu. Artuklu Üniversitesi’nin Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne 403 puanla öğrenci alındı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.