DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’dan umut veren açıklama; ‘Diyarbakır’ı Baraj Diyarı Yaptık’

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’dan umut veren açıklama;  ‘Diyarbakır’ı Baraj Diyarı Yaptık’
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Diyarbakır’a yaptıkları yatırımları açıkladı, umut veren mesajlar verdi.

Naci SAPAN

TİGRİS HABER - Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Diyarbakır’a yaptıkları yatırımları açıkladı, umut veren mesajlar verdi. Diyarbakır’ı baraj diyarı haline getirdiklerini söyleyen Balta, “Diyarbakır’da son 22 yılda hizmete aldığımız 5 baraj ve 3 yer altı su depolaması ile250 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık” dedi.

dsi-genel-muduru-1.jpegTürkiye’nin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerden dolayı kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yerini aldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA; “Böyle bir sürecin başarıyla atlatılmasının altında yatan en önemli etken ise ülkemizin sahip olduğu su potansiyeli ve yaptığı yatırımlardır” dedi.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınmanın etkisi ile suyun stratejik öneminin daha da artırdığını ifade eden Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA;“Bununla birlikte suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmektedir. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstlenmektedir” dedi.

dsi-genel-muduru-6.jpeg

Diyarbakır’da 810 Bin Dekar Araziyi Suyla Buluşturduk

Diyarbakır’a yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Kadim kültürümüzden gelen,‘suyu koruma ve sürdürülebilir kullanma’ anlayışımızı, modern tekniklerle birleştirip; son 22 yılda Diyarbakır’da inşa ettiğimiz sulama tesisleri ile 810 Bin dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık. Diyarbakırlı çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu. Üretilen tarımsal ürünler, milletimize ve memleketimize fayda sağladı” dedi.

Diyarbakır’ı Baraj Diyarı Yaptık

Diyarbakır’daki toprak yapısının ve iklim şartlarının üretime çok uygun olduğuna dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA,“Coğrafi ve iklimsel özellikleri büyük bir özveriyle değerlendiren çalışkan Diyarbakırlılar için; son 22 yılda,105 Milyar 745 Milyon TL yatırım yaparak153 adet Tesis inşa ettik. Diyarbakır’da son 22 yılda hizmete aldığımız 5baraj ve 3 yer altı su depolaması ile250 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık” şeklinde konuştu.

dsi-genel-muduru-4.jpeg

Balta, devam eden vizyon projeleri ise şöyle sıraladı;

Silvan Projesi

Tamamlandığında 2 Milyon 350 bin dekar araziyi su ile buluşturacak olan projede ana barajımız Silvan Barajı ile toplamda inşa edilecek 8 adet baraj ve 23 adet sulama tesisi ile milli ekonomimize 2025 yılı rakamları ile 30 Milyar TL katkı sağlanacaktır.

Silvan Projesinde Ambar, Kuruçay, Pamukçay ve Başlar barajlarında su tutma işlemleri gerçekleştirilmiş olup Diyarbakır ovalarının ihtiyacı olan can suyu temin edilmeye başlanmıştır.

Ana barajımız olan Silvan barajı ise %85,56 fiziki gerçekleşme oranına sahiptir. Silvan Barajı’nın rezervuar alanından alacağı suyu bereketli topraklara iletecek olan Babakaya ve Silvan Tüneli tünellerinde ise çalışmalar devam etmektedir.Babakaya Tüneli 2 tüp şeklinde 5.320 m uzunluğu ile Silvan Projesinin kilit ünitelerinden birisi durumundadır.Silvan Tüneli ise 11,3 metre kazı çapı ile Türkiye’nin en büyük çaplı su iletim tüneli olma özelliğine sahiptir.

Kralkızı Dicle Sulamaları

Dicle Barajı’ndan 218 Km’lik anakanala aktarılan su ile 1.150.070 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Tamamlanan tesisler ile 260 bin dekar alanda vatandaşlarımızın arazileri su ile buluşturulmuştur. 760 bin dekar alanı sulayacak olan projelerimizin ise inşaat çalışmaları devam etmektedir. Projede tüm imalatların tamamlanmasıyla milli ekonomiye 13,8 Milyar TL yıllık fayda sağlanacaktır.

dsi-genel-muduru-2.jpeg

Devam eden Mega Projelerimiz ile Kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak gördüğümüz depolama tesislerimizde depolayacağımız ‘bir damla suyun dahi’ israf edilmeden çiftçilerimize ulaşması için emek veriyoruz.

Memba Kalitesinde İçme Suyu Projelerimiz:

Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde Diyarbakır ilinde devam eden ve tamamlanan içme suyu projelerimiz ile Diyarbakır halkımızın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamaya devam ediyoruz.

İnşaat çalışmaları devam eden projelerimizden Diyarbakır İçme Suyu İsale Hattı 2. Kısım İkmali ile Diyarbakır iline ilave olarak 94,61 hm³/yıl içme ve kullanma suyu temin edilecek ve il merkezinin tamamının 2055 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır.

Asrın felaketinin yaralarını sarmak için de Diyarbakır Bağlar TOKİ Deprem Konutlarında depremzede vatandaşlarımızın faydalanması için ilave tesisler yapılarak inşa edilen konutların acil içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmıştır.

Taşkın Kontrol Tesislerimiz

Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan74adet taşkın koruma tesisi ile Diyarbakır şehir merkezi, 61 adet yerleşim yeri ve 1.580dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 2 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz.

Toprağımızın Değerine Arazi Toplulaştırma Çalışmaları ile Değer Kattık

Diyarbakır’da Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 39 adet proje tamamlanarak 6 milyon 962 bin 250dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını açıklayanGenel Müdür Mehmet Akif BALTA, “Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinden faydalanan çiftçilerimizin memnuniyetini takip ediyoruz. Bir zamanlar bu projelere ‘ön yargı’ ile yaklaşan çiftçilerimiz, başarılı uygulamaları ve toplulaştırmanın faydasını gördükçe, teşekkürlerini iletiyorlar. Sahadan aldığımız bu geri dönüşler doğrultusunda yeni projeler üretmeye devam ediyoruz” dedi.

HES Tesislerimiz

Diyarbakır’da son 22 yılda 3 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık Kurulu gücü 47,14 MW olan bu tesisler sayesinde Milli Ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 420,26 Milyon TL katkı sunuyoruz.

Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan GenelMüdür Mehmet Akif BALTA; “DSİ olarak Gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek ülkenin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğimizi” belirterek ‘kullandığımız her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmamız’ tavsiyesiyle sözlerimi noktalıyorum.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum