‘Kürd Araştırmaları’ Youtube söyleşilerine başladı
TİGRİS HABER - Korona virüsü salgınıyla birlikte dijital ve sosyal medya platformları enformasyon, basın ve yayıncılık faaliyetleri için temel araçlar olmaya başladı. Yaklaşık bir yıldır online olarak akademik ve bilimsel çalışmalar yürüten Kürd Araştırmaları Dergisi (Kovara Lêkolînên Kurdî) de, açtığı Youtube kanalı aracılığıyla farklı bilimsel çalışmalar üzerine kendi alanlarında uzman akademisyenlerle söyleşiler yapıp okurlarıyla buluşturmaya başladı. Söyleşilerin bilhassa akademik çalışmalar olarak yayınlanmış eserler ve konular üzerine yapılmasına özen gösteren dergi, video-söyleşilerini kendi internet sitesi üzerinden de yayınlıyor. Şimdiye kadar üç akademisyenle yapılan söyleşiler, Kürtlere ilişkin üç farklı konuyu ele aldı.
Bunlardan ilki, derginin editörlerinden Ekrem Malbat tarafından Meksika Colmex Üniversitesi’nde çalışan Kürt akademisyen Dr. Kamal Soleimani ile yapıldı. Dr. Soleimani ile yapılan söyleşide, kendisinin doktora tezine dayanan ve Peywend Yayınları tarafından 2019’da “Ortadoğu’da İslam ve Çatışan Milliyetçilikler (1876-1926)” ismiyle Türkçe çevirisi yayımlanan kitabı çerçevesinde “Kürtlerde Din ve Milliyetçilik” konusu değerlendirildi. Ayrıca Dr. Soleimani’nin aynı konuyu ele alan ve yine Peywend Yayınları tarafından 2018’de “Îslam, İslamîzm, Dewlet û Neteweperwerîya Kurdî” (İslam, İslamcılık, Devlet Ve Kürt Milliyetçiliği) ismiyle Kürtçe yayımlanan bir kitabı da var.
Diğer iki söyleşi ise yine dergi editörlerinden Mustafa Zengin tarafından Dr. Arzu Yılmaz ve Dr. Ramazan Pertev ile yapıldı. Almanya’nın Hamburg Üniversitesi’nde misafir akademisyen olan Dr. Arzu Yılmaz ile kendisinin İletişim Yayınları’dan 2016 yılında çıkan “Atruş’tan Maxmur’a Kürt Mültecileri ve Kürt Kimliğinin Yeniden İnşası” kitabı hakkında konuşuldu. Özellikle 1990’lı yıllarda zorunlu göç nedeniyle daha çok Hakkari ve Şırnak illerinden Irak’ın Kürdistan bölgesine göç edenlerin mültecilik deneyiminin Kürt kimliği ve siyasetindeki rolü ele alındı. Bununla birlikte bahse konu mülteciler bağlamında “mülteci savaşçılar topluluğu” kavramı ve bunun hem bizatihi Kürt örgütleri arasındaki ilişkilere hem de Kürt örgütlerin komşu devletler ile ilişkilerine yansımaları değerlendirildi. Söyleşide, ayrıca söz konusu mültecilerin son zamanlarda Kürt siyasi tarafları arasında yaşanan gelişmelerle ilgisine de değinildi.
Fransa’nın Rouen Üniversitesi’nde akademisyen olan Dr. Ramazan Pertev ile yapılan söyleşide ise, “Folklor û Nasnameya Neteweyî” (Folklor Ve Ulusal Kimlik) başlığı altında çalışma alanı olan folklor ve ulusal kimlik ilşkisi üzerine konuşuldu. Folklorun genel olarak ulusal kimlik inşası ve milliyetçilik düşüncesi ile ilişkisi, özel olarak da Kürt kimliği ve milliyetçiliğindeki yeri ve önemi ele alındı. Söyleşinin konusu, Ramazan Pertev’in Irak Kürdistanı’ndaki Zaxo Üniversitesi’nde yaptığı doktora çalışmasının ürünü olan ve Avesta Yayınları tarafından 2018’de “Folklor û Nasnameya Kurdî ya Neteweyî (1898-1946)” (Folklor ve Ulusal Kürt Kimliği) ismiyle yayımlanan kitabı bağlamında değerlendirildi.
Online söyleşilerine devam eden dergi, yazılı olarak da her dört ayda bir özel dosya yayınlıyor. Şimdiye kadar “Kürdistan’da İdeoloji” ve “Sömürgecilik Ve Kültürel Hegemonya” başlıkları altında iki sayı yayımlayan derginin sonraki dosyası Haziran’da yayınlanacak ve “Kürtlerde Siyasal İslam” konusunu işleyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.