Kentin Değişen Hafızası
Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Diyarbakır da Diclekent Wêjegeh Amed’de Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri programı kapsamında; ‘Kentin Değişen Hafızası’ programında konuşan yazar Abdullah Aren Çelik;
“Her şehir bir simgeyle, sembolle, duruşla var olur. Sokak isimleri dahi o şehre değer katar. Şehirde sembol haline gelen kişilerin ya da olayların isimlerinden yola çıkarak konulur.
Örneğin Diyarbakır Surları ile ünlüdür. Tüm yollar caddeler, mekânlar Surlardan yola çıkarak tarif edilir.
“Şeyh Said Meydanı, Dilan sinemaları, Sur içindeki tarihi konaklar, Zerzevan Kalesi; bunların her biri; şehrin bir hafızasını oluşturur ve bizlere farklı şeyler anlatırlar.”
“Sur’un kendi tarihi var. Sur’un neresine giderseniz gidin o tarihi görüyorsunuz. Ama sonradan yapılan bazı mekânlar bize kentin geçmiş tarihinden farklı, başka şeyler anlatmaktadır. Sonrada yapılan bazı görkemli mekânlar geçmişi unutturmaya ve farklı algılar yapmaya dönüktür. Mesela Şeyh Said Meydanı demek başka bir şeyi, Dilan Sinemaları demek başka bir şeyi hatırlatır.”dedi.
Şimdi günümüzde betonlaşan şehirlere bakın ne anlatıyor? Kentin eski mekânlarına bakın ne anlatıyor? Sadece betonlaşan şehirlere baktığınızda diğer şehirler gibidir ve nerede olduğunuzu belki anlayamazsınız. Niye böyle oluyor diye sorgulamak için bir tarih bilincinin olması gerektiğini anlatan yazar Abdullah Aren Çelik, yeni mekânlarla nelerin unutturulmaya çalışıldığını da anlamak gerekir diyerek, kentler ve ülkelerden örnekler vererek söyleşisini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.