Kuraklığa çözüm: kurumuş nehirler, zehirli göller
Kuraklığa çözüm önerisi olarak sunulan sulak alanlar ise tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.
“Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı”nda konuşan Cumalı Kınacı, kentte metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü söyleyerek, “belli seviyede su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Ama bu ne kadar olur? Bir ay, iki ay değil, İstanbul’un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar” diye konuştu. Kınacı, su oranının daha önceki yılların çok altında olduğunu söyleyerek, geçmişte su tüketiminin bu kadar yüksek olmaması nedeniyle kuraklığın bir şekilde atlatıldığını aktardı.
“Melen Projesi Anadolu Yakası’nı kurtaracak ”
“Şu anda Melen’den bir hat daha yapılıyor. Bu çalışma, en geç haziran ayında tamamlanmış olacak. Bu nedenle Anadolu yakasında bir problem yok. Anadolu yakasından, Boğaz’ın altından boruyla Avrupa yakasına su veriliyor. Avrupa yakasında Kağıthane’deki arıtma tesisine kadar su geliyor. Bu nedenle Kağıthane Arıtma Tesisi’nin beslediği alana kadar olan kısımda da bir problem yok. Ancak daha batıda olan bölgelerde bir sıkıntı olması ihtimaline karşı, Avrupa yakasında yeni kuyular açılması planlandı. Bu çalışmalar da mart ayı içinde başlayacak.”
“Yalova’daki sıkıntıyı Sapanca’dan karşılayacağız”
Su sorununa önlem olarak, kalitesi daha düşük suyun getirilmesinin de söz konusu olabileceğini dile getiren Cumali Kınacı, “Susuz kalma olmaz. Bir tek Yalova’da sıkıntı var. Yalova’daki sıkıntıyı da Kocaeli Sapanca Gölü’nden alınacak suyla karşılanması ve ilave kuyularla Yalova’nın beslenmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü’nün bahsettiği iki su alanı, Melen Çayı ve Sapanca Gölü için tehlike çanları çoktan çalmaya başladı.
Sapanca Gölü 50 metre çekildi, tabanı zehirli
Sapanca gölü hem hem ortalama 50 metre kadar çekildi hem de suyun içine karışan azot ve fosfor gibi elementler gölü kirletiyor. Radikal’den Serkan Ocak’ın haberine göre, Kocaeli Üniversitesi’nden doğa bilimcisi Prof. Dr. Alaeddin Bolat, gölün tabanından çekilen fotoğrafları yorumlayarak, gölün azot, fosfor gibi besleyici elementler tarafından kirlendiği belirtmişti. Gölün etrafındaki 27 sanayi kurluşunun atıklarının Sapanca’ya atılması gölün geleceğini tehlike altına alıyor. Bolat:”Bu şekilde devam ederse tatlı su kaynağı acı su kaynağına dönüşür. Her türlü kirlilik, tuzluluk olur. İçme suyu olarak kullanılması zorlaşır. Arıtma maliyetleri artıyor. Nihayetinde de su kıtlığı başlar…” demişti.
Melen’de kuraklık var
Haziran’da üzerine bir baraj yapılacak olan Melen Çayı’nın su seviyesinde ise geçen seneye kıyasla 80 santimlik düşüş var. Melen çayı’nın yanı sıra onu besleyen derelerin de su seviyesi düştü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.