Kendilerine biçilen rolleri kabul etmiyorlar

Kendilerine biçilen rolleri kabul etmiyorlar
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde otobüs şoförlüğü yapan kadınlar, ilk etapta olumsuz tepkilerle karşılaşsa da işlerini ailelerine ve topluma kabul ettirdiler.

DİYARBAKIR -Sistem tarafından daha naif işlerin "kadın işi" olarak görülmesi ve bu yönlü algı oluşturulmasına rağmen bazı kadınlar kendilerine biçilen rolleri reddediyor. Kadınlar hem seçimleri hem de pratikleriyle toplumda oluşan algıları sarsıyor. Bu kapsamda özellikle şoförlük gibi ismi zikredilince erkek çağrıştıran mesleklere da kadınların gösterdiği ilgi artıyor. Bağlar Belediyesi tarafından AB desteğiyle hazırlanan "Değişim ve Gelişim İçin Kadınlar Meslek Ediniyor" projesi kapsamında 2 ay boyunca şoför eğitimlerini tamamlayan kadınlar 3 yıldır şoförlük yapıyor. Belediye bağlı otobüs hattında şoförlüğe başlayan 4 kadından 2'si hava alanı ve Dağkapı hattında 2'si Büyükşehir Belediyesi personel servisinde çalışıyor. 3 yıldır otobüs şoförlüğü yapan kadınlar, gelen tepkilerin işe ilk başladıkları zamandan daha az olduğunu belirtiyor. 


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde personel servisinde çalışan Ceylan Ertaş (25) Dicle Üniversitesi İktisat Bölümü 1. sınıf öğrencisiyken şoförlüğe başladı. Ertaş, 1,5 yıl Dağkapı-Havaalanı hattında çalıştıktan sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde sabah ve akşam olmak üzere personel görevlisi olarak çalıştığını aktardı. İşe ilk başladığında ailesi tarafından bile kendisine güvenilmediğini ancak şimdi herkese yapabildiğini gösterdiğini belirten Ertaş, üniversiteden sonra da işine devam edeceğini ve işini sevdiğini söyledi. 

kadinlar-3.jpg


'Erkek şoförler direksiyonu üzerimize kırıyor'

Çalışmaya başlayalı 3 yıl olmasına rağmen hala olumsuz tepkilerin de olduğunu söyleyen Ertaş, "Bizim otobüsü sürdüğümüzü görenler hala şaşkın bir şekilde bakanlar var. İyi tepkiler de var ama hala kabullenmeyenler de var. Özellikle erkek şoförler kabullenmiyor. Yolda bilerek önümüze direksiyonu kıranlar, yolumuzu kesenler, bize tepki verenler bize 'Siz de şoför müsünüz' diyenler var" dedi. 



'Artık arızayı da kendimiz tespit edebiliyoruz'

Ertaş, Otobüslerde oluşan arızaları ilk zaman anlayamadıklarını ancak şimdi bu konuda da bir aşama kaydettiklerini söyledi. Kadınların istedikleri zaman her şeyi yapabileceklerini belirten Ertaş kadınlara tavsiyelerini şu şekilde sıraladı: "İster evde, savaşta, sokakta, işte olsun istediklerini yapabilirler. Bütün önlerine çıkan zorlukların üstesinden gelebilirler. Kadınlar kendilerine güvensinler hiçbir şeyden çekinmesinler. Özgüven çok önemli yapamayacakları hiçbir şey yoktur kadınların." 

'Ailem de ilk önce tepki gösterdi'

Liseden mezun olduktan sonra projeye başvuran ve 3 yıldır şoförlük yapan Suna Sümer (25) de başta kendisinin de bu işi yapabileceğine dair güveni olmadığını ancak çalıştıkça bunu aştığını anlattı. İlk tepkiyi ailesinden alan Sümer, kararlı duruşuyla ailesini ikna etmeyi başardığını söyledi. 

'İnsanların şaşırması kadınlara olan güvensizlikten'

Büyükşehir Belediyesi'nin personel servisinde çalışmaya devam ettiğini söyleyen Sümer, önceleri gelen tepkilerin kendilerini rahatsız ettiğini belirtti. İnsanların bakışlarının, şaşırmalarının kendine olan güvenini sarstığını belirten Sümer, "Bu kadar çok bakmalarının sebebi kadınları zihniyetlerinde belli bir kalıba soktukları için ve kadınlara güvenmemelerinden kaynaklıdır" dedi. 

'İşim ile birlikte kendime güvenim arttı'

İşe başlamadan önce kendisine hiçbir zaman güvenmediğini söyleyen Sümer, şoförlükle birlikte üstesinden gelemeyeceği işin olamayacağını fark ettiğini ve kendine olan güvenin arttığını güçlü hissetmeye başladığını belirtti.(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.