Kayıt dışı istihdama geçit yok

Kayıt dışı istihdama geçit yok
İSAG-İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Başkanı Kavlak: "Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor.

ANKARA - İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Başkanı Levent Kavlak, "Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor. İş güvenliği uzmanları, kayıt dışı istihdama 'dur' diyerek ülke ekonomisini büyük bir sorundan kurtaracak" dedi. Kavlak, yaptığı açıklamada, 1 0cak 2013'ten itibaren 50 ve üzeri çalışanı olan özel iş yerlerine iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi istihdam etme zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, 1 Ocak 2014 ile bu uygulamaya 50'den az çalışanı olan "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta sayılan 700 bine yakın iş yerinin de dahil edildiğini belirtti. Levent Kavlak, yüzde 98'inin önlenme imkanı bulunan iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesinde iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimlerine önemli görevler düştüğünü söyledi.

‘Kayıt dışı istihdam yüzde 20'lere düşecek’

İş güvenliği uzmanlığı ve iş yeri hekimliği için 21 Aralık'ta yapılan sınavların ardından iş güvenliği uzmanı sayısının 89 bin 867'ye,  iş yeri hekimi sayısının  21 bin 159'a yükseldiğini vurgulayan Kavlak, şunları kaydetti: "Yeni uzmanlarla 'çok tehlikeli' sınıf iş yeri tetkikinde uzman başına düşen aylık iş yeri sayısı 18, 'tehlikeli' sınıf iş yeri tetkikinde uzman başına düşen aylık iş yeri sayısı 4, 'az tehlikeli' sınıfı iş yeri tetkikinde uzman başına düşen aylık iş yeri sayısı 11 olacak. Bu daha etkin denetim ve kontrol anlamına geliyor. Bugün Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor. İş güvenliği uzmanları, kayıt dışı istihdama 'dur' diyerek ülke ekonomisini büyük bir sorundan kurtaracak. Yüzde 37,8 oranı olan kayıt dışı istihdam oranın birkaç yılda yüzde 20'lere düşebileceği görülecek."

‘Uzmanlar görevlerinin ciddiyetinin farkında’

Kavlak, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin toplumun tamamını etkileyecek bir değişime imza atacağına inancını dile getirerek, ülke ekonomisinde her yıl milyarlarca lira kayba neden olan iş kazası ve meslek hastalıklarının da iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimlerince önleneceğini dile getirdi. İş yerlerinde oluşabilecek iş kazalarında ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşanacak ölüm ya da yaralanmalarda iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin sorumlu tutulabileceğine dikkati çeken Kavlak, şöyle devam etti: "Olumsuz bir olayda iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin ihmali tespit edilirse hem hapis cezasıyla hem de tazminatlarla karşı karşıya kalabilme ihtimali var. Bu iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin ne kadar riskli ve önemli bir görevi yürüttüklerini de gösteriyor. İş güvenliği uzmanlarımız görevlerinin  ciddiyetinin farkındalar. Bundan dolayı da yasanın gereklerinin yerine getirilmesi için bilimsel çalışmaları yaparak, işverenlere iyileştirme yaptırarak önlemlerini aldırıyorlar. İşverenlerin de bunun bilincinde olmasını, iş sağlığı ve güvenliğini bir yük olarak değil bir avantaj olarak görmelerini istiyoruz."

Kavlak, hedeflerinin iş sağlığı ve güvenliği kültürünün Türkiye'de yerleştirilmesi ve iş hayatında acı olayların yaşanmaması olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.