Göç mağdurlarının gelecek endişesi
KAMER ve Hasna Vakfı işbirliğiyle 7 ilde sokakta yaşayan 214 Suriyeli kadınla yapılan araştırmada, mültecilerin geleceğe dair büyük korku ve endişe taşıdıkları, en büyük ihtiyaçlarının ise gıda, ısınma ve giyim malzemesi olduğu belirlendi.
DİYARBAKIR - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan zorunlu göç mağduru Suriyelilerin gelecek endişesi taşıdığı belirlendi. Yaklaşık 3 yıldır adeta bir soykırım olarak devam eden ve binlerce insanın öldürüldüğü Suriye'deki savaştan kaçan insanlar, güvenli bir liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığındı. Türkiye'ye sığınan 700 bin Suriyeli ‘den barınma merkezinin dışında kalan 500 bin sığınmacının acil ihtiyaçlarının belirlenmesi için Kadın Merkezi (KAMER) Vakfı ile Hasna Vakfı işbirliğiyle "Suriyeli Mülteciler: Dışarda Kalanlar" konulu araştırma yapıldı. 7 ilde sokakta yaşayan 12-70 yaş arası 214 Suriyeli kadınla yüzyüze yapılan görüşmede mültecilerin geleceğe dair büyük bir korku ve endişe taşıdığı, en büyük ihtiyaçlarının gıda, ısınma ve giyim malzemesi olduğu belirlendi.
Yüzde 98'i savaşta yakınlarını kaybetmiş
KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa'ya yerleşen Suriyeli ailelerin durumlarının tespiti ve ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla araştırma yaptıklarını söyledi. Akkoç, araştırmada Suriyelilerin yaşadıkları olaylar nedeniyle çok korktuklarını ve kendilerini güvensiz hissettiklerini belirterek, araştırma için kapılarını çaldıklarında kimlik kontrolü yaparak sınır dışı edilecekleri yönünde endişe taşıyan sığınmacılara tanık olduklarını ifade etti.Araştırmayı sürdürebilmek için Suriyelileri ikna etmelerinin gerektiğine dikkati çeken Akkoç, şöyle dedi: "214 kadından yüzde 98'i son 3 yıldır süren savaşta yakınlarını yitirmiş. Bunlardan yüzde 96'sı savaşta, yüzde 2'si ise açlıktan ve ilaç yoksunluğundan hayatını kaybetmiş. Ülkelerinden ve yakınlarından uzakta korkarak ve ürkerek yaşıyorlar. Uzun vadeli çözüme kadar bu insanların nasıl yaşadığını hakikatten görmek gerek."
‘Bıçak kemiğe dayanmadan dilenmiyorlar’
Akkoç, sığınmacıların yüzde 49'unun ülkelerini özlediklerini, savaşın bitmesi halinde ülkelerine dönmek istediklerini belirttiğini anlattı. Yüzde 34'ünün ise ülkelerine dönme isteği olmadığını ifade eden Akkoç, şu bilgileri verdi:"Kendilerine iş sağlanması halinde kalmak isteyenlerin oranı yüzde 63. Ülkelerine dönmek isteyenlerin oranı ise yüzde 28. Varını yoğunu bırakıp Türkiye'ye kaçanlara da tanık olduk. Araştırmada Suriyelilerin çok onurlu olduğunu gördük. Bıçak kemiğe dayanmadan dilenmiyorlar. Onların yaşadıklarını anlamak için yerinde görmek lazım. Bir evin içinde 30 aile bir arada yaşayanlar da var."
‘Komisyon kurularak yardımlara başlanmalı’
Akkoç, kendileri için oluşturulan kamplara yerleşmek yerine şehirlerde kendi imkanlarıyla yaşamını sürdürmek isteyenlere bireysel yardımların sonuç vermeyeceğini, acilen kapsamlı bir yardıma başlanılması gerektiğine işaret etti.Yardımın sistematik hale getirilmesi halinde uluslararası fon kurumlarından ve hayırseverlerden de katkı geleceğine inandıklarını ifade eden Akkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ailelere sıcak yemek yardımı yapılabilmeli, çocukların eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmesi sağlanabilmeli. Bu, tek bir sivil toplum örgütünün yada hayırseverlerin üstesinden gelebileceği bir durum değil. Acilen bir komisyon oluşturularak yardıma başlanması gerekiyor."
Akkoç, araştırma sonucu hazırladıkları tespit ve önerilerden oluşan raporu bölgedeki valilikler ve belediyeler başta olmak üzere ilgili birimlere göndereceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.