Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası
ANKARA - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Mustapha Sınaceur, dünya genelinde her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirterek, "Bu miktar Sahra altı ülkelerinin üretimine eşit. İsraf edilen gıdalarla dünya genelindeki 842 milyon aç insanın ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir" dedi."Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nın sonuçları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla Bakanlıkta düzenlenen bir toplantıda açıklandı. Burada konuşan Sınaceur, dünya genelinde karşılaşılan yoğun gıda kaybı ve israfı konusundaki tartışmaların bir sürpriz olmadığını, Türk halkının bu konudaki ilgisinin son iki yıldır dikkat çekici bir biçimde dışa yansıdığını söyledi.
‘Ekmek tüketimi azaldı, büyük tasarruflar sağlandı’
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Mesut Köse de Türkiye'de ekmek konusunda ilk araşt'ırmanın 2008, ikincisinin de 2012 yılında yapıldığını hatırlatarak, bu araştırmalarda ekmek tüketiminde tutum ve davranışlar ile ekmek israfı üzerinde etkili olan faktörlerin incelendiğini kaydetti.
‘Günlük 1 milyon 50 bin ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı’
Gıda, Tarım ve Havyancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 yılında 5 milyon 950 bin adet olan günlük ekmek israfının yüzde 18 azalışla 4 milyon 900 bin adede düşürüldüğünü ifade etti. Günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon ekmeğin israf edilmekten, çöpe atılmaktan kurtarıldığını belirten Bakan Eker, "Ekmek tüketiminden sağlanan 2,5 milyar liraya, çöpe atılmaktan kurtarılan 300 milyon lira eklendiğinde 2 milyar 800 milyon lira tasarruf sağlanmıştır" dedi.
Bakan Eker, 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nın bir yıllık etkilerine yönelik araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.