DTK: Dil sadece iletişim aracı değildir
DTK Eğitim ve Dil Komisyonu, dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını belirterek, "Feqiye Teyran, Meleyê Cizîrî, Ehmedê Xanî'in dili olan Kürtçe, bugün asimilasyonist politikalardan dolayı varlık yokluk arasında mücadele etmektedir" dedi.
DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eğitim ve Dil Komisyonu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, dilin sadece bir iletişim aracı olmadığı belirtilerek, "Dil sadece ağzımızdaki et parçası değildir. Dil insanların ruhudur. Sadece insanın ruhu değildir aynı zamanda halkın ve ulusların ruhudur. Bu önemle, Birleşik Devletlerin öncülüğünde halk ve uluslar, UNESCO'nun kararıyla 21 Şubat'ı anadil günü olarak karşılıyor ve kutluyor. Bu kutlama tehlike altındaki diller açısından çok önemlidir. Çünkü günümüzde birçok dil ve lehçe asimilasyonist politika ve iktidarlardan dolayı bitirilmenin eşiğine gelmiştir" denildi.
Kürt dili ile bütün lehçelerinin iktidarların baskısı altında kaldığına vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu da büyük bir tehlike arz etmektedir. Feqiye Teyran, Meleyê Cizîrî, Ehmedê Xanî'in dili olan Kürtçe, bugün asimilasyonist politikalardan dolayı varlık yokluk arasında mücadele etmektedir. Arap, Türk ve Acem iktidarlar her açıdan bitirme politikaları izlediler. Fakat Kürt halkı dilini korudu, bu kadim dil için büyük bir mücadele verdi ve bugünlere kadar getirdi. Bugün Kürtler kendi dil mücadelelerini, kendi dilleri için mücadele eden halkların mücadeleleri ile birleştiriyor. Bununla birlikte Kürtçe devlet tarafından devletin tüm aşamalarında yasaklı. Anayasa, eğitim ve adalet kanunları ile resmi alanlarda yasaklı. Bu yasaklar asimilasyonist politikalardan kaynaklanmaktadır. Eğitim sistemi dilin gelişmesini engellemekte. Kürt çocukları 7 yaşından itibaren yabancı bir dil ile karşı karşıya kalıyor. Bu da büyük bir trajedidir. Kürt çocukları bu politikalardan dolayı yaşamlarına büyük bir tramva ve kırılgan bir psikoloji ile başlıyorlar."
DTK dil mücadelesinin yükseltilmesini isteyerek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin bu asimilasyon politikalarını görün. 21. yüzyılda böylesi politikalar büyük bir ayıptır" denildi. Kürtlerin anadillerini onurları olarak gördüğü kaydedilen açıklamada, dillerin özgürlüğünü kendi ve ulusların özgürlüğü olarak kabul ettiklerinin altı çizildi. Açıklamada, "Bundan dolayı Kürt halkına dillerine daha fazla sahip çıkarak dillerini eğitim, edebiyat ve medeniyet ve bilim dili haline getirmeleri için daha fazla mücadele etmelerini için sesleniyoruz. Bugün Bengal halkının mücadelesini selamlıyoruz. Asimilasyon politikalarını yüksek bir sesle kınıyoruz. Ve biz de ezilmiş bir dünya halkı olarak, anadil gününü selamlıyoruz" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.