Diyarbakır'da Özel Hastane ücreti iade kararı!

Diyarbakır'da Özel Hastane ücreti iade kararı!
Diyarbakır’da Özel bir hastanede eşi doğum yapan S. Pancareken, yaşadığı mağduriyeti çözmek amacıyla İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da Özel bir hastanede eşi doğum yapan S. Pancareken, yaşadığı mağduriyeti çözmek amacıyla İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. İl Hakem Heyeti, yaptığı değerlendirmeler sonucu tüketicinin talebini kabul ederek, hastane tarafından tahsil edilen 3 bin 174,75 TL’nin iadesine karar verdi.

Diyarbakır’da Özel bir hastanede eşi doğum yaparken bir sorun yaşayan S. P. yaşadığı mağduriyeti çözmek amacıyla İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu.

Alınan bilgiye göre; çocuğun doğumunun ardından 24 Ekim 2023 tarihinde, hastanenin pediatri bölümünde yapılan tahlillerde yenidoğan sarılığı tespit edildi. Doktor Mehmet Emin Günel, çocuğun hastaneye yatması ve fototerapi tedavisi alması gerektiğini bildirdi.

Ancak, hastane yönetimi tarafından Aileden hastaneye yatış, günlük hasta yatak ücreti ve fototerapi ücreti talep edildi. S.Pancareken., yenidoğan hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında olduğunu belirterek ücret ödememesi gerektiğini ifade etti. Fakat hastane, bu talebi kabul etmedi ve S.Pancareken, mecbur kalarak 24 Ekim 2023 tarihinde saat 18.46’da ödemeyi yaptı.

Tedavi süreci 12 saat sürdü ve 25 Ekim 2023 tarihinde çocuk taburcu edildi. Toplamda 3 bin 174,75 TL ödeyen S.P. ödediği bu miktarın geri iadesini talep etti. İade talebiyle birlikte hastaneye herhangi bir taahhütte bulunmadığını da vurguladı.

Hastane yönetimi iadeyi ret etti

Hastane yönetimi, ilave ücretlerin yasal mevzuata uygun olduğunu belirterek S. Pancareken’in şikayetini reddetti. Bu bağlamda, sağlık hizmeti sunucusunun ilave ücret almasının Sağlık Uygulama Tebliği'ne uygun olduğunu savundu.

Hasta yakınlarından alınan ücret mevzuata aykırı bulundu

Ancak, İl Tüketici Hakem Heyeti 9 Ocak 2024 tarihinde Diyarbakır Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden görüş talep etti. 15 Ocak 2024 tarihinde alınan yazılı görüşte, acil servis hizmetlerinin ilave ücrete tabi olmadığı ve bu bağlamda Pancareken’den alınan ücretin mevzuata aykırı olduğu ifade edildi.

İl Hakem Heyeti, bu değerlendirmeler ışığında tüketicinin talebini kabul ederek, hastane tarafından tahsil edilen 3 bin 174,75 TL’nin iadesine karar verdi. Kararın uygulanmaması durumunda, 6502 sayılı Kanun’un 70. maddesinin 2. fıkrasına göre icra edileceği belirtildi. Ayrıca, hastanenin tebligat ücreti olarak 51 TL ödemesi gerektiği ve bu ödemenin Şişli Vergi Dairesi’ne yapılması gerektiği kaydedildi.

Heyetin aldığı karara, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilebileceğine işaret edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum