Diyarbakır'da, MED-DER ve Payîz Pirtûk’a Polis Operasyonu!

Diyarbakır'da,  MED-DER ve Payîz Pirtûk’a Polis Operasyonu!
Diyarbakır'da Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve PayîzPirtûk isimli kitapçı, sabah saatlerinde polis tarafından baskına uğradı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde, MED-DER’in binasında yaklaşık üç saat süren bir arama gerçekleştirildi. Arama sırasında Kürtçe dil eğitimine yönelik kitaplar, dergiler ve derneğin bilgisayarlarının hard diskleri polis tarafından ele geçirildi. Bu süreçte, dernek çalışanlarının evlerine de baskın düzenlendiği bildirildi.

med-der-ve-payiz-pirtuka-polis-baskini-2.jpeg

MED-DER’in kapısının kırıldığı, arama sırasında herhangi bir avukatın bulunmadığı ve sonrasında kapının kilidinin değiştirildiği belirtildi. Ayrıca, soruşturma dosyasında “gizlilik” kararı bulunduğu ve gözaltına alınanların 24 saat boyunca avukat kısıtlılığına tabi olduğu öğrenildi. Soruşturmanın, 2022 yılında başlatıldığı ve bir gizli tanık ile itirafçı Ümit Akbıyık üzerinden yürütüldüğü kaydedildi.

Gözaltına alınan kişiler arasında MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut'un da bulunduğu, toplamda birçok kişinin isminin netleştiği ifade edildi.

PayîzPirtûk’ta 409 Kitap ve 144 Dergiye El Konuldu

Aynı soruşturma kapsamında, sabah saatlerinde PayîzPirtûk’a da bir baskın düzenlendi. Arama sonucunda, toplatma kararı bulunmamasına rağmen, Aryen, Aram, Sitav ve J&J yayınlarına ait 409 kitaba ve 144 dergiye el konuldu. Kitapların "örgüt propagandası yapıldığı" iddiasıyla toplatıldığı öne sürüldü. El konulan materyaller arasında Yeni Yaşam ve Xwebûn gazetelerinin bazı sayıları, cezaevinden gelen mektuplar, Jineolojî ve Demokratik Modernite dergileri de yer aldı.

med-der-ve-payiz-pirtuka-polis-baskini.jpg

İzmir'de de Gözaltılar

Soruşturma çerçevesinde İzmir’de de Jin Art Huner yöneticisi Belkısa Süleymanoğlu Bitkin gözaltına alındı. Bitkin, sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı ve Çankaya'daki İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

DEM Parti'den Tepki

Baskınlarla ilgili açıklama yapan DEM Parti, "Bu sabah saatlerinde Amed’de MED-DER ve PayîzPirtûk’a yapılan polis baskını, Kürt diline ve kültürüne yönelik baskıların açık bir göstergesidir. Anadilinde eğitimi ve kültürel hakları savunan kurumlar hedef alınmıştır. Bu baskıcı politikalarla Kürt halkının anadiline sahip çıkmasının önüne geçemezsiniz!" ifadelerini kullandı. (MA)

Ns

Kaynak:Mezopotamya Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.