Diyarbakır-Mezopotamya Kitap Fuarı ertelendi
Tigris Özel
TİGRİS HABER - ALZ Grup Uluslararası Fuar Kongre Danışmanlık A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 16-25 Eylül 2022 tarihleri arasında ALZ Diyarbakır Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmesi beklenen Diyarbakır-Mezopotamya Kitap Fuarı beklenmeyen bir şekilde önünüzdeki mayıs ayına ertelendi. Salgın nedeniyle 3 yılın ardından düzenlenmesi planlanan ve 10 gün süreceği belirtilen fuarın son dakikada ertelenmesi Kürt yayınevlerinin tepkisini çekti.
Fuarın, diğer yayınevlerinin İstanbul dışında yapılacak bir fuara nakliye, konaklama gibi eklenen ek maliyetlerden dolayı, katılımlarının beklenenin altında kalması nedeniyle ertelendiğini belirtildi.
Türkiye genelinde 200’e yakın yayıncının katılımıyla düzenlenmesi beklenen fuarın iptal edilmesine ilişkin ALZ Grup Uluslararası Fuar Kongre Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Velat Ektirici, fuarın iptal edilmediğini, 2023 yılının mayıs ayına ertelendiğini dile getirdi. Ertelenmenin ekonomik nedenlerle olduğunu vurgulayan Ektirici, İstanbul dışında yapılacak kitap fuarlarının ek maliyetler getirdiğini altını çizerek, artan maliyetlerin öngörülememesi nedeniyle fuarın ertelendiğini dile getirdi. Ektirici, fuarın artan maliyetler, diğer yayınevlerinin İstanbul dışında yapılacak fuarlarda nakliye, konaklama gibi ek maliyetleri karşılamada zorlanması ve katılımlarının düşük kalması nedeniyle fuarın ertelendiğini doğruladı. Ektirici, organizasyonun ortaklarından olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın önümüzdeki günlerde konuya ilişkin açıklama yapacağını aktardı.
‘Kürt yayıncılar için Diyarbakır fuarı önemli’
Fuar için baskı sayısını artıran Kürt yayınevleri ise, erteleme kararına tepkili. Fuarın Ağustos ayı içinde yapılacağının açıklandığını hatırlatan Pirtuka Kurdi Koordinatörü Bawer Berşev, fuarın yaklaşık 50 gün önce kendilerine bildirildiğini ifade ederek, fuarların normal takviminin yapılış tarihlerinden 6 ay önce açıklanması gerekiyor ki yayınevleri ona göre planlamalarını yapsın. Kürt yayınevlerinin talep azlığı nedeniyle her kitap fuarına katılmadığını, ama Kürtçe kitaplara ilgi nedeniyle Kürt yayınevleri için Diyarbakır’daki fuarın önemli olduğunu, bu öneminden dolayı da Kürt yayınevlerinin neredeyse tamamının fuara katılım başvurusu yaptığının altını çizdi.
‘Bu bir erteleme değil iptaldir’
Fuar nedeniyle Kürt yayınevlerinin baskı sayılarını arttırdığını, ek maliyet altına girdiklerini belirterek, kendilerine fuarın ertelendiğine dair haber verildiğini dile getiren Berşev, “daha renkli bir fuar yapmak için” erteleme kararının alındığının aktarıldığını kaydetti. Fuarın 2023’ün mayıs ayında yapılması için kullanılan “erteleme” ifadesinin doğru bir tabir olmadığını söyleyen Berşev, “Bu bir iptaldir, bu bir erteleme değildir. Erteleme, aynı yıl içinde yapılır, ama burada fuar tarihi bir sonraki yıla alınmış, bu bir iptaldir” dedi.
‘Kürt yayınevleri sıkıştı’
Diğer yayınevlerinin ekonomik koşullardan dolayı fuara katılmadığı duyumu aldıklarını ifade eden Berşev, yayınevlerinin fuara katılmama kararıyla organizatörlerin fuarın renkli geçmesinden endişe duyduğunu, bununda “iptal” kararını beraberinde getirdiğini düşündüklerini belirtti. Bu kararın Kürt yayınevlerini kötü etkileyeceğini dile getiren Berşev, fuara katılmayı planlayan Kürt yayınevlerinin kendilerine ulaştıklarını, fazla baskı yaptıklarını ve iptal kararıyla sıkıştıklarını aktardığını anlattı.
‘Mayıs ayı yanlış bir tercih olur’
Fuarın 2023’ün mayıs ayına ertelenmesinin iyi bir tercih olmadığı düşündüğünü kaydeden Berşev, “Mayıs ayı riskli bir dönem. Bir seçim atmosferi oluşacak. Bu yanlış bir tercih olur. Şubat ve Mart ayları iyi bir tarih olur. Nisan ya da Mayıs ayında yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyi” diye ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.