Diyarbakır Kitap Fuarı'nın Lansmanı yapıldı
Sait BAYRAM / Şehmus KIZILASLAN
TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve TÜYAP Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenecek olan Diyarbakır Kitap Fuarı’nın lansmanı, 30 Kasım – 8 Aralık 2024 tarihlerinde Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. Lansman toplantısı, önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Kürt-Pen temsilcisi ve kitap yayıncıları ile fuar komisyon üyeleri etkinlikte yer aldı.
FUAR DİYARBAKIR’A VE BÖLGEYE BÜYÜK DEĞER KATACAK
Toplantıda konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, fuarın şehre ve bölgeye katacağı değeri vurguladı. Kaya, Diyarbakır’ın fuarcılık alanındaki geçmişten gelen çalışmalarına dikkat çekerek, 2005 yılından bu yana süren bu süreçte emek veren tüm oda başkanlarına teşekkür etti. 2008 yılında TÜYAP ile yapılan anlaşma ile fuarcılığın önemli bir mesafe katettiğini belirtti. Pandemi ve depremler gibi zorluklara rağmen, fuar merkezi olma hedefinin devam ettiğini ifade etti.
NARİN GÜRAN’A BAŞSAĞLIĞI DİLEĞİNDE BULUNDU
Lansmanda, Kaya’nın dikkat çeken bir açıklaması ise Narin Güran’a yönelik oldu. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolan ve cansız bedeni 19 gün sonra bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın ölümüne atıfta bulunarak, “Narin Güran’a rahmet diliyorum. En kısa zamanda katil ya da katillerinin bir an önce ortaya çıkarılarak gerekli cezaya çarptırılmasını diliyorum” dedi.
Kaya, ayrıca 2019 yılında kurulan DİBAŞ adlı fuarcılık şirketi ile hem kendi fuarcılık faaliyetlerini sürdüreceklerini hem de kaliteli fuarlar düzenleyen diğer şirketlerle işbirlikleri yapacaklarını belirtti. 2024 yılında TÜYAP ile birlikte yapılacak Kitap Fuarı’nın, Diyarbakır için sadece bir fuar değil, bölge çapında önemli bir etkinlik olacağını vurguladı. Bu süreçte, Ticaret ve Sanayi Odası, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve valilikle işbirliği yaparak fuarın en iyi şekilde gerçekleşmesini hedeflediklerini ifade etti.
Kaya’nın ardından TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 30 Kasım-8 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Kitap fuarı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.
ERSÖZLÜ: “KÖTÜ BİR GÜNDEMİ OLAN KENTTE İYİ BİR GÜNDEM YARATMAK İSTİYORUZ”
TÜYAP Genel Müdürü Ersözlü ise, Kötü bir gündemin yoğun olduğu kentte iyi bir gündem yaratmak için bir arada olduklarını belirterek, “TÜYAP Fuarcılık olarak 45 yıldır Türkiye Fuarcılık sektörüne önemli katkılar sağlıyoruz. Yurtiçinde farklı merkezlerde ve yurtdışında 8 ülkede fuarlar hazırlayan 500’ün üzerinde çalışanı ile ülkemiz istihdamı ve ihracatına önemli katkılar sunuyoruz. Fuarlarımız ile kentin ekosistemine, kültürüne de önemli katkılar sunuyoruz. Kültür fuarları alanında kitap ve eğitim fuarları düzenliyoruz. 5 yıl aradan sonra TÜYAP Kitap Fuarı markasını tekrar Diyarbakır’a getiriyoruz. Birçok şehirden talep var kitap fuarı için. Ama Diyarbakır’ı es geçemedik. Diyarbakır fuar kültürü olan bir şehir. Bu bölgede aydın ve edebiyat dünyasını takip eden bir okur kitlesi var. Bu nedenle yeniden fuar yapma kararı aldık. 30 Kasımda bu bölgenin en nitelikli ve güzel fuar merkezinde kitap fuarını açacağız. 9 gün boyunca Türkiye’nin yazarlarını, şairlerini, sanatçılarını Diyarbakır’da ağırlayacağız” dedi.
KOCATÜRK; “TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ YAYINCILIĞI TEMSİL EDİYORUZ”
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk de, 500 e yakın üyelerinin bulunduğuna işaret ederek, “Türkiye’de bağımsız yayıncılığın temsilini yapıyoruz. Ülke zor bir dönemden geçiyor ve yayıncılık sektöründe de zor zamanlardan geçiyoruz. Kitap fuarları bir demokrasi şölenidir. Türkiye’nin ihtiyacı olan her türlü düşüncenin fikrin bir arada olduğu kimsenin kimseyi rahatsız etmeden yazarların, şairlerin kitaplarını imzalattığı etkinlikler. Yayıncılar, yazarlar ve okurların bir arada olduğu çalışmalardır. Diyarbakır tarihsel anlamda edebiyatın önemli kalelerinden birdir. Çevre illerden de okurların gelmesi bizi çok heyecanlandırdı. Satışta olan şu an 350 bin kitap var. Kitap Fuarlarında bunların ancak 150 binini sergiliyoruz. Ama çeşitliliği bir arada verebileceğimiz etkinlikler olacak fuarda. Kitap fuarlarına yerelin desteği olmadan yürümesi mümkün değil. Bu destekler şehrin kültürüne sosyal hayatına desteklerdir. Burada olmaktan son derece mutluyuz. Büyük ve küçük orta düzeyde yayıncılar ile görüştük. Bir ilgi var. Burada yazarlar, şairler olacak. Yerelde odanın, valiliğin ve belediyenin desteği olması önemlidir. Umarım 30 Kasım’da bir kültür şöleni yaşayacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.