Dil çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı

Dil çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı
Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın Diyarbakır’da yaptığı 2 günlük dil çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirge’de Kürtçenin korunması ve geliştirilmesi için seferberlik çağrısı yapıldı.

Kürtçe başta olmak üzere bölgede konuşulan dillerin yok olmasının önüne geçilmesi amacıyla kurulan Dil ve Kültürler Ağı’nın Diyarbakır’da yaptığı iki günlük çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

Çalıştaydan sonra 28 kişiden oluşan sekreteryanın katıldığı basın toplantısında sonuç bildirgesini okuyan Bawer Berşev, Türkiye’de yıllardır sürdürülen sistematik asimilasyon politikalarının Kürtçenin geleceği üzerinde ciddi tehlikeler yarattığını söyledi. Asimilasyon tehdidine karşı yapılan çalışmaların yeterli olmadığı tespitiyle yola çıktıklarını belirten Berşev, bu tehlikenin ortadan kaldırılması için güçlü bir birliktelik ile planlı uzun süreli bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 Dil ve Kültür ağının ön çalışmalarını hatırlatan Berşev, 300’e yakın kişinin katıldığı ve iki gün süren çalıştaya dair bilgiler paylaştı. Berşev, Dil ve Kültürler Ağı’nın 1’inci Çalıştayında “dil hakkı, sivil çalışmaların prensipleri, Kürt dili ve kültürünün iç ve dış sorunları, Kürtçe önündeki temel engellere karşı oluşturulacak yol haritası, Ağ’ın statüsü ve çalışma prensipleri” konularında kapsamlı tartışmaların yapıldığını aktardı.

 

12 masanın çalışması sürecek

 

Yayıncılar, yazarlar, kültür, sanat, dil ve eğitim, meslek odaları, insan hakları kurumları, iş insanları, iletişim, kadın ve çocuk kurumları olmak üzere çalıştayda 12 tematik masa kurduklarını söyleyen Berşev, belirlenen konu başlıklarında tartışmalar yapıldığı ve her masanın ayrı bir rapor hazırladığını belirtti. Hazırlanan bu raporlarda önemli tespitlerin yapıldığına ve yine beraberinde çözüm önerilerinin sunulduğunu anlatan Berşev, çalıştayda kurulan 12 masanın çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

 

Asimilasyon tehtidindeki tüm diller

 

Berşev, çalıştayda katılımcıların istediği doğrultusunda Dil ve Kültürler Ağı’nın değiştirilerek, Kürt Dil ve Kültür Ağı yapıldığını aktardı. Berşev, “Kurduğumuz bu ağ her ne kadar Kürt dili ve kültürünü koruma ve geliştirmeyi amaç edinmiş ise de Kürdistan’da asimilasyon politikalarından aynı şekilde etkilenen Ermenice, Süryanice ve Arapça dillerinin bu ağda yer alarak, çalışmalarını sürdürüp ağı güçlendirmelidir” dedi. Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın statüsü ve logosuna ilişkinde tartışmaların yapıldığını söyleyen Berşev, yine sekreterya ve yönetim kurulunun genişletildiğini söyledi. Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın bir diğer hedefinin ise daha çok kişiye ulaşmak olduğunu ifade eden Berşev, ağın yeni üyelere açık olduğunu belirtti.

 

Kürtçe için seferberlik

 Bundan sonra yapılacak çalışmalar için “Seferberlik” diyen Berşev, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi yolunda 2020 yılının Baba Tahîrê Hemedanî yılı olarak belirlendiğini söyledi. Berşev, bu kapsamda konferans, panel, sempozyum, çalıştay ve toplantıları sürdüreceklerini belirtti. Yine belirlenen çerçeve kapsamında 21 Şubat, 8 Mart, 21 Mart ve 15 Mayıs gibi özel günlerde çeşitli etkinliklerin yapılacağını ifade etti.

 

‘Kürt siyasetinin dili Kürtçe olmalı’

 Bundan sonra Kürt dili ve kültürünün korunması ve geliştirilmesi doğrultusunda yapılacak demokratik sivil çalışmaların güçlü adımlarla yol alacağını söyleyen Berşev, yaptığı çağrıda bölgede bulunan tüm sivil kurumların bu çalışmalara destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. Siyasi partilere de çağrıda bulunan Berşev, Kürt siyasi partilerinin bundan sonra siyaseti Kürtçe yapmada ısrarlı olmaları ve amansız bir şekilde süren asimilasyon politikalarına karşı dilin korunması ve geliştirilmesi noktasın somut adımların atılması gerektiğini kaydetti. Aynı şekilde Kürt halkını da seslendiklerini söyleyen Berşev, tüm Kürtlerin dillerine sahip çıkarak korumaları gerektiğini belirtti.

 Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın kurulması ve 300 kişinin katılımı ile düzenlenen çalıştayın kendileri için büyük bir kazanım olduğunu söyleyen Berşev, bu konuda emeği olan tüm katılımcılara teşekkür etti. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.