“Çiftçi Üzgün”
Bu yılki yağışlara bağlı olarak son yılların en iyi buğday rekoltesine ulaşan bölge çiftçisinin yüzü hasatla birlikte gülerken, buğday taban fiyatının ise hala daha açıklanmamış olması çiftçilerin sevincini kursaklarında bıraktı.
Bu yıl açıklanmakta geç kalınan buğday taban fiyatıyla birlikte çiftçi elindeki ürününü paraya çeviremeyince borçlarını ödeme konusunda yaşadığı belirsizlik çiftçinin belini büküyor.
Taban fiyat açıklamasının yapılmamış olmasının çiftçiyi mağdur ettiğini belirten Delil, “Çiftçimiz şuan çok üzgün ve bir hayal kırıklığı yaşıyor. Çiftçi bu yılki hasadının iyi olmasına bile sevinemiyor artık, çünkü ürününü satamıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Şuan çiftçi tüccarın kucağına itilmiş durumdadır. Ayrıca gümrük vergisi indiriminden dolayı tüccarlar da buğdaya talip değil. Şuan tüccarlar gelip buğdaya fiyat dahi vermiyorlar” diye konuştu.
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, bölge çiftçisinin taban fiyat açıklanmasında yaşanan gecikmeden dolayı yaşadığı sıkıntıları gazetemiz ile paylaştı.
TMO’nun çiftçinin kara gün dostu olduğunu ve çiftçinin gözü kulağının buğday taban fiyatı açıklamasında olduğunu belirten Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, bölge çiftçisinin üzgün olduğunu ve biran önce taban fiyat açıklamasının yapılması gerektiğini söyledi.
‘3.5 milyon dönüm alanda buğday üretimi yapılmaktadır’
Diyarbakır’ın kullanılabilir tarım alanı verileri ve ekili alanların ürün çeşitliliğine değinen Delil, “Diyarbakır ilimizde 12 tane ziraat odası var ve kullanılabilir tarım alanımız ise 7.5 milyon dönümdür. Şuan devlet desteğinden yaralanabilen tarım alanımız ise 5.5 milyon dönümdür. Diyarbakır’a en fazla üretimi yapılan tarım ürünü ise buğday’dır. Yaklaşık 3.5 milyon dönüm alanda buğday üretimi yapılmaktadır. İkinci ürün olarak ise yaklaşık 600 bin dönüm alanda pamuk ve 550 bin dönüm alanda da mercimek üretimi yapılıyor. Yine, 450 bin dönüm alanda Arpa ve 350 bin dönüm civarında da Mısır üretimi yapılmaktadır. Bunun dışında Karacadağ bölgesinde çeltiğimiz var ve pirinç üretimi yapılmaktadır. Onun dışında Kulp ilçesinde İpekböcekçiliği yapılmaktadır. Bu bölgede yapılan İpekböcekçiliği Türkiye genelinin %35’ine hitap etmektedir. Tabii ki, bu üretim yıldan yıla ürünler arasında farklılaşabiliyor” diye konuştu.
‘Çiftçimiz hasattan çok memnun’
Bu sene yağışların bol ve zamanında gelmesinin çiftçilerin hasat zamanı yüzlerini güldürdüğünü ifade eden Delil, “Bu yılki buğday hasadının sonuna geldik ve bu yıl beklendiği gibi çok iyi bir verim alındı. Bu yıl ilk olarak mercimek ve arpa hasadı yapıldı ve şuan buğday hasadı da bitmek üzeredir. Bu sene kuru tarım alanlarında buğdayda 450 ila 550 kilo arasında verim alındı. Sulu alanlarda ise bu verim 650 ila 700 kilo arasındaydı. Bu yılki yağışların zamanında ve yeterince oluşu çiftçinin yüzünü güldürdü. Bu sene çok iyi bir hasat sezonu geçirdik ve çiftçimiz hasattan çok memnun ama maalesef çiftçi şuan çok üzgün. Bu ülkenin insanını doyuran ve tarlada sıcağın altında ter döken çiftçimizin bugün sevinci kursağında kalmıştır” dedi.
‘Artık tüccar da ürün almıyor’
Buğday taban fiyatının açıklanmamış olmasının çiftçiyi üzdüğünü kaydeden Delil, “Hasadını yapan ve ürününü elde eden çiftçinin önünde şuan iki seçenek vardır. Ya ürününü tüccara ya da Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satacaktır. Yaklaşık 15 gündür TMO’da alımlar başladı ve çiftçilerimiz ürününü TMO’ya götürüyor anacak buğdayın fiyatı belirsizliğini koruduğu için çiftçi ne alacağını bilmiyor. Buğdayın taban fiyatının hala açıklanmamış olması çiftçiyi şaşkına çevirmiş durumdadır. Buna bir de buğday ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesi de eklenince şuan piyasa allak bullak olmuş vaziyettedir. Artık tüccar da ürün almıyor, o da beklemede kalıyor. Tüccarlar piyasadan elini çekinceye kadar biz buğdayımızı bin 100 TL’ye kadar satabiliyorduk ama şuan gümrük vergisiyle birlikte fiyatlar düştü. Çiftçi ürününü ne tüccara satabiliyor ne de TMO’ya bıraktığı ürününün fiyatını biliyor. Bölgedeki çiftçi ürününü satamadığı için borçlarını da ödeyemiyor. Şimdi, DEDAŞ’a elektrik borcu olan çiftçinin 15 Ağustos’ta borcunu ödemesi gerekiyor. Çiftçi ürününü satamazsa DEDAŞ’a olan borcunu nasıl ödeyecek?” çiftçinin yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.
‘Çiftçimiz üzgün’
Taban fiyat açıklamasının yapılmamış olması ve buğday ithalatında gümrük vergilerinin indirilmiş olması buğday fiyatlarında gerilemeye neden olduğunu ifade eden Delil, “Çiftçimiz şuan çok üzgün ve bir hayal kırıklığı yaşıyor. Çiftçi bu yılki hasadının iyi olmasına bile sevinemiyor artık, çünkü ürününü satamıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Şuan çiftçi tüccarın kucağına itilmiş durumdadır. Ayrıca gümrük vergisi indiriminden dolayı tüccarlar da buğdaya talip değil. Şuan tüccarlar gelip buğdaya fiyat dahi vermiyorlar. Gümrük vergisi düşünce büyük tüccar belki de yurtdışından buğday alabilirim diye düşünüyor olabilir. Şuan buğday fiyatları ton başına 950 TL ila 1000 TL arasındadır. Bu da yaklaşık 150TL’lik bir fiyat kaybı demektir. Çünkü ilk piyasada buğdayın fiyatı bin 100 TL idi. Şimdi ise buğday fiyatında bir gerileme var” şeklinde konuştu.
‘TMO, çiftçinin kara gün dostudur’
Diyarbakır TMO yetkilileri ile görüştüklerini anacak taban fiyatı açıklanması konusunda kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini belirten Delil, şunları söyledi: “Çiftçilerimizle görüştüm ve çiftçilerimiz biran önce yetkililerden bir açıklama bekliyorlar. Buğdayın taban fiyatı açıklansın. Tarım Bakanının biran önce acil bir şekilde buğdayın taban fiyatını açıklaması lazım. Tabii, ildeki TMO yetkilileri ile de bu konuyu görüştük ama onlar da buğday taban fiyatının ne zaman açıklanacağı konusunda bir bilgiye sahip olmadıklarını aktardılar. TMO, çiftçinin kara gün dostudur ve çiftçinin beklentisi biran önce taban fiyatının açıklanmasıdır.”
Ali Abbas Yılmaz/Özel Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.