Çamurdan suratlar
Mümin Ağcakaya
Tigris Haber- Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden gelen hocaların eşliğinde; Bağlar bölgesinden gelen ilkokul grubundaki öğrencilerle birlikte kilden maskeler yapıldı.
Bu çalışmalarla çocukların el becerisini geliştirme, hem eğlenceli vakit geçirme böylece bilgisayar, tablet, telefon gibi internet araçlarından uzak tutarak kısa bir süre bile olsa keyifli vakitler geçirerek, yeteneklerini ortaya çıkarma hayal dünyalarını zenginleştirme, sosyal bir ortam içerisinde becerilerini ortaya koyma açısından
Atölye çalışmasına katılan ilkokul öğrencileri ilk defa kile dokundular, kili yoğurdular ve hocaların anlatıp gösterdiği şekilde ona şekil vermeye çalıştılar. Böyle bir etkinlik içerisinde bulunmanın getirdiği heyecanı hep birlikte yaşadılar. Hayallerinde canlandırdıkları şekilleri maskelere yansıttılar.
Maske yapmayı, kile farklı şekiller vermenin de atölye çalışmasından sonra; öğrenciler öğrendiklerini evde çamur, kil ya da oyun hamurlarıyla değişik karakterler yaparak devam ettirebilecekler.
Sihirli Şapka atölye çalışmasında olduğu gibi; Çamurdan Maske Yapımı atölye çalışması başka illerde de devam edecek.
İllerde tiyatro festivalleri yapıldığında buralara da çocuklara yönelik tiyatro gösterilerinin yanında böylesi atölye çalışmalarının da yapılarak; çocuklarla tanıştırıyorlar ve uygulamalı olarak neşeli vakit geçiriyorlar.
Birçok çocuk hayatında ilk defa kille tanışıyor. Hayal dünyası çok geniş olan çocukları böylesi atölyelerle buluşturmak, onlarda ki bazı yeteneklerin açığa çıkmasında olumlu katkıları olması muhtemeldir. Hayatında ilk defa kille temas eden bir çocuğun ilerde nasıl meslek veya yetenek sahibi olacağını önceden kestirmek kolay değildir. Hayal dünyalarını ortaya koymaları, kendilerinden bir şeyler katmaları, kafalarındaki hayal dünyalarını açığa çıkarmaları açısından kendilerinde bir özgüveni geliştirmesi açısından olumludur. Yaklaşık on yıldır bu tür etkinliklere devam ediliyor.
Çocuklarla çalışmaktan çok memnun olduklarını söyleyen hocalarda çocukların gözlerindeki ışıltının kendilerine yettiğini ve bunu çok severek yaptıklarını; Diyarbakır’dan sonra da Van Akdamar Çocuk Tiyatro şenliğine gideceklerini, Antalya ve Trabzon’un da sırada olduğunu belirttiler.
Atölye çalışmaların yaparken şehirlerde maddi olanakları kısıtlı, bu tip etkinliklere ulaşamayan kesimlerle, merkezden uzak kırsal kesimleri tercih ettiklerini söyleyen atölye hocaları; öğrencilerin ilk defa böyle bir etkinlikle buluşma imkânı yakalamış olduklarını; ellerinde bilgisayar olmadığı için, onların dünyalarının daha farklı olduğunu, bir de doğayla iç içe oldukları için çamuru, kili daha iyi tanıdıklarını, daha yaratıcı şeyler ortaya çıkardıklarının altını çizdiler.
Ayrıca bu tür atölye çalışmalarının da son beş on yılda yaygınlaştırılmaya çalışıldığını, festivallerde normal yaşlara hitap eden etkinlikler olsa da, artık çocukları da düşünerek, onlara hem tiyatroyu sevdirmek hem de onları tiyatroya hazırlamak için olanaklar ölçüsünde bu tür atölye çalışmalarını yaygınlaştırmak istediklerini, hatta belediyelerden talep olduğu takdirde de buna olumlu yanıt verdiklerini ve çocuklarla buluşmanın kendilerine ayrı bir heyecan kattığını söylediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.