Beyazcı olduk
Buna paralel olarak da yıllık tavuk üretim miktarı yüzde 10 artarak, son 1 yılda yaklaşık 2 milyon tona ulaştı.
Adana-Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, hem fiyatının uygunluğu hem de sağlıklı olması sebebiyle vatandaşın tercihini beyaz etten yana kullandığını hal böyle olunca son 10 yıl içerisinde beyaz et tüketiminin iki kat arttığını söyledi.
İstatistiki veriler incelendiğinde, 2000’li yılların başlarında kişi başı ortalama yıllık beyaz et tüketiminin 9,5 kilogramken, bu rakamın 2013 yılı ve sonrasında 20 kilograma çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Benli, bu hızlı artışla Türkiye’nin beyaz et tüketiminde dünya sıralamasında önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.
"Sağlık İçin Protein Şart"
Yrd. Doç. Dr. Benli, aynı artışın kırımızı et tüketiminde görülmediğine de dikkat çekerek, "Türkiye, tüketim kadar etlik piliç üretimindeki artışıyla da dünyada önemli bir konuma sahip. Avrupa’daki diğer ülkelerle kıyaslandığında aradaki fark daha net ortaya çıkıyor. Örneğin, Amerika Bileşik Devletleri’nde kırmızı et tüketimi kişi başına 100 kilogramken bizde ise 10 kilogram. Rakamlarda açıkça gösteriyor ki, kırımızı et tüketiminde şampiyon olan ABD’de protein açığı hala devam ediyor” dedi.
Bireyin sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi için yeterli ve dengeli protein alımının önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, sağlıklı bir bireyin ağırlığına bağlı olarak, günlük yaklaşık 70 ile 100 gram arasında protein alması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.