Bel ve Boyun ağrısı önemsenmeli
ERZURUM (İHA) - Ortopedi ve Travmatoloji hekimi Doç. Dr. Hayati Aygün, bel ve boyun ağrılarının günlük yaşantımızın başta gelen rahatsızlıkları arasında yer aldığını kaydederek, insanların gerek evde, gerekse çalışma hayatında olumsuz şartlardan ötürü bu ağrıları çok sık yaşadığını tedavi edilmediği takdirde ileride tedavisi zor komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi.
Bel ve boyun fıtığı olarak adlandırılan hastalığın aslında omurgayı ilgilendiren bir eklem hastalığı olduğunu aynı zamanda halk arasında bel ve boyun fıtığı olarak da bilindiğini ifade eden Aygün, hastalığın omurlar arasındaki üç eklemden disk şeklinde olanın kıkırdak bölümünün bozularak yanlarından geçmekte olan sinir dokusunu sıkıştırması sonucunda kol ve bacaklara yansıyan ağrılar oluşturduğunu özellikle yaşlılarda ve ağır işçilerde hem bel - boyun fıtığı hem de kol ve bacaklarda eklem hastalıkları ile birlikte görülebildiğini, bu nedenle her ihtimalin dikkatlice değerlendirilmesinin tedavinin başarısında anahtar rol oynadığını belirtti.
Halk arasında bel ve boyun fıtığı olarak bilinen hastalığın zamanında gerekli tedavi ve tıbbi desteği alamamış hastalarda ileriki yaşlarda dejeneratif omurga hastalıkları olarak bilinen bir grup hastalığın yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz olarak etkileyeceğine dikkat çeken Aygün, "Tedavinin geçiktirilmesi durumunda omurgada kireçlenme, omurga eklemlerinde bozulmalar ve bunlara bağlı sinirlere mekanik baskılar ortaya çıkabilir" dedi. Bu tür hastalarda aynı zamanda diz ve kalçalar başta olmak üzere çeşitli eklem bozuklukları görülebilir. Yaygın eklem bozuklukları ve omurga da dejeneratif hastalıklar birbirini etkileyerek ileride hastanın iskelet sisteminde ciddi mekanik problemlere yol açarak yürümekte, eğilip kalkmada, ayakta kalmakta ciddi zorluklar yaşanabilir” dedi.
HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE DOKTOR FAKTÖRÜ ÖNEMLİ
Bu tür hastalıkların önceleri birçoğu tedavi edilemiyor ya da çok büyük cerrahi işlemler gerektirdiği için tedavisi zor olduğunu, günümüzde artık minimal invaziv yöntemler kullanılarak tedavide başarılı sonuçlar alındığını bu aşamada da doktor faktörünün ön plana çıktığının önemine vurgu yapan Aygün, " Bu tür hastalarda detaylı ortopedik analiz mutlaka yapılmalıdır. Hastaların omurga ve alt uzuvları birlikte değerlendirilerek cerrahi tedavide öncelik stratejisi belirlenmelidir. Böylece hastaların bütün sorunlarını cerrahi yöntemler ile çözmek yerine mutlak cerrahi gereken yer bel ya da diz, neresi ise oranın cerrahi tedavisi, mümkün olabilmektedir” diye konuştu.
BEL VE BOYUN SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER
Yaşamımızın erken döneminde önemsemediğimiz ve süreklilik arz eden basit bir bel ağrısının ileride tedavisi zor durumlara neden olabileceği uyarısı yapan Doç. Dr. Aygün, günlük hayatta dikkat edilmesi gereken bazı önerileri ise şunlar:
Yatarken yüksek yastık kullanmayınız. Kullandığınız yastığın ince ve sert olmasına özen gösteriniz. Yastığın yan yatarken baş ve omuz arasını doldurmasına özen gösteriniz. Yatarak televizyon izlemeyiniz. Kullandığınız sandalye veya koltuğun ortopedik olmasına, kollarınızın ağrılarını alabilecek yan desteklerin olmasına dikkat ediniz. Günlük yaşamınızda boynunuzu düzgün pozisyonda tutunuz. Boynunuzu ani hareket ettirmeden kaçınınız. Boynunuzu kütletme gibi alışkanlığınız varsa bunu asla yapmayınız. Tek taraflı ağır eşya veya çanta taşımayınız. Ağır cisimleri kaldırmaktan kaçınınız.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.