Asena: “Çocuklar fiziksel ve psikolojik mağduriyet yaşıyor”

Asena: “Çocuklar fiziksel ve psikolojik mağduriyet yaşıyor”
Doç. Dr. Muhammet Asena, savaşların çocuklar üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik açıdan yıkıcı etkiler yarattığını vurguladı.

Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Asena, savaşların ve çatışmaların sağlık ve insan hakları üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

SAVAŞLAR BÜYÜK KAYIPLARA YOL AÇIYOR

20. yüzyılda 100 milyondan fazla kişinin etkilendiği savaşların, özellikle sivilleri hedef alarak büyük kayıplara yol açtığına işaret eden Asena, “Günümüzde savaş nedenli ölümlerin %90’dan fazlası sivillerde görülüyor, bu ölümlerin büyük bir kısmı ise açlık, su ve diğer temel gereksinimlerin karşılanamaması nedeniyle gerçekleşiyor.

EN BÜYÜK MAĞDURLAR 5 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR

Savaşın en büyük mağdurları arasında 5 yaş altı çocuklar yer alıyor. 1996 yılında 31 çatışma bölgesindeki 24 ülkede çocuk ölümlerinin %5’i doğrudan travma nedeniyken, %95’i açlık ve hastalık nedeniyle oldu. Son 10 yılda, 2 milyondan fazla çocuk savaş bölgelerinde yaşamını yitirdi ve 4 milyondan fazla çocuk kalıcı sakatlık yaşadı” diye konuştu.

FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK OLARAK DERİNDEN ETKİLİYOR

Asena, Savaşların çocukları sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da derinden etkilediğini belirterek,, “Şu an Filistin'de 1 milyon çocuk psikolojik desteğe ihtiyaç duyarken, binlercesi ebeveynlerinden ayrılmış durumda. Gazze ve Batı Şeria’da can kaybı, yaralı ve kayıp sayısı 145.000’e ulaştı. Savaşların sağlık üzerindeki etkileri, çocuklarda daha belirgin bir şekilde görülüyor ve toplum sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Sağlık çalışanları, savaşın sona erdirilmesi ve barışın sağlanması için önemli bir rol üstlenmelidir. Ayrıca çocukların aşılanması ve sağlık girişimleri için insani ateşkes sağlanması çabaları hepimizin sorumluluğundadır. Sonuç olarak, çocukların savaşlardan korunması ancak savaşın durdurulması ve barışın sağlanması ile mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.