18 ton gıda imha edildi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, geçen yıl kentte gıda üreten, satan, depolayan işyerlerini periyodik bir şekilde denetledi. Toplam 5 bin 120 işyerini fiziki, teknik ve hijyenik denetime tabii tutan ekipler, 18 ton gıda maddesine el koydu, ardından tarihi geçmiş bozuk gıdalar, Çöp Toplama Sahası ve Çöp Aktarma İstasyonu’nda kontrollü bir şekilde bertaraf edildi.
Denetim yapılan işyerlerinin çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen “İşbaşı Hijyen Eğitimleri”nde 15 bin çalışana işkolu kapsamında eğitim verilirken, Beyaz Bayrak uygulamasına da devam edildi. Uygulama kapsamında, 2015 yılı içerisinde 600 adet lokanta, restaurant, cafe, kadayıf, pasta ve baklava imalat ve satış yerlerinin denetimleri yapıldı, beyaz bayrak için başvuru yapan 160 işyerinin standart puanları hesaplanarak “Beyaz Bayrak” uygulaması başlatıldı.
21 Mayıs Dünya Süt Günü’nde süt ve süt ürünlerinin tüketimini teşvik etmek amacıyla Şeyh Said Meydanı’nda 700 kişiye mehir dağıtan Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde ise gıda üretimi yapan işyerlerinde el yıkamanın önemi ve nasıl yapılması gerektiği üzerine broşürler dağıttı.
İlçe belediyelerine destek verildi
17 ilçe belediyesinin oluşturduğu gıda denetimi birimlerine teknik destek veren Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, ilçe belediyelerin denetim elemanlarına yönelik eğitim çalışmaları da düzenledi. Eğitimlerin ardından denetimlerin hangi esaslara göre yapılacağını gösteren bir yönerge hazırlanarak tüm ilçe belediyeleriyle paylaşıldı.
Mertoğlu: Denetimlerimiz sıklaşacak
Sağlık İşleri Daire Başkanı Rıfat Mertoğlu, halkın sağlığı için gıda üreten, satan ve depolayan işyerlerinin sürekli denetlendiğini, sağlıksız ve tarihi geçmiş ürünlere el konulup, kontrollü bir şekilde imha edildiğini bildirdi. Denetimlerin kent merkezinde ve tüm ilçelerde yürütüldüğünü belirten Mertoğlu, “Kent merkezinde 11 kişilik ekiplerimiz, ilçelerde de ise üç kişiden oluşan gıda denetim ekipleri denetimler yapıyor. Tüm birimlere gıda ve hijyen konulu eğitimler veriliyor. Eğitimlerde, gıda denetimi nasıl yapılır, hijyen nedir, nasıl elde edilir konularını ele alıyoruz. Tüm ilçelerimizde denetim ekiplerimiz koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.
İşyerlerinin hem teknik hem de hijyenik açıdan denetlendiğini vurgulayan Mertoğlu, bu kriterlere uymayan işyerlerinin ilk etapta rapor tutularak uyarıldığını, düzelme olmaması durumunda cezai işlem uygulandığını kaydetti. Mertoğlu, “Özellikle lokanta ve benzeri işyerleri ile ilgili ‘beyaz bayrak’ projemiz mevcut. Bu proje Büyükşehir Belediyesi’nin önemli bir projesidir. Beyaz bayrak projesinde 1, 2, 3 ve 4 yıldız olmak üzere belirli kriterlerimiz bulunmaktadır. Bu kriterlere uyan işyerlerine beyaz bayrak veriyoruz. İşletmenin görünecek bir kısmına beyaz bayrak asılıyor. Bunu gören yurttaşlarımız ve vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bu işyerlerinde hazır yiyecek ve gıda ürünleri alabilirler. Çünkü bu işyerleri sürekli denetimimiz altındadır.” ifadelerini kullandı.
Haber: Ali ABBAS YILMAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.