125 yıllık tarihi Cemil Paşa Konağının restorasyonu bitti

125 yıllık tarihi Cemil Paşa Konağının restorasyonu bitti
1887 yılında yaptırılan Cemil Paşa Konağı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, Tarih ve Kültür Müzesi olarak yeniden hizmete açıldı.

Gencer ARPACI’nın haberi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi pek çok anıya ev sahipliği yapan, 125 yıllık tarihi geçmişe sahip  Cemilpaşa Konağı'nın restorasyonunu tamamlayarak Diyarbakır’a kazandırdı. Konağın açılışına Cemiloğlu ailesinin hayatta olan yaşlı ve genç fertleri, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Büyükşehir Belediyesi Eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, ilçe belediyeleri eş başkanları, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Cemilpaşa'nın torunu Nejat Cemiloğlu "Büyük dedem Cemilpaşa bu konağı 125 yıl önce yaptırdı. 1963'te belediye başkanlığı yapan torunu ben Nejat Cemiloğlu, bu konağı restore ettirerek Diyarbakır halkına kazandıran eski başkan Osman Baydemir ve görevine yeni başlayan Gültan Kışanak'tan oluşan üç belediye başkanının bu konak için gösterdiği çabayı ve bu güzel günde bir araya geldiğini görebilseydi, öbür dünyada ruhu şad olurdu” dedi.

Cemiloğlu’nun ardından söz alan Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Fırat Anlı, Cemiloğlu ailesinin Kürt halkı için büyük bedeller ödediğini kaydederek,"Diyarbakır yitirdiği hazinelerini Diyarbakır'ın deyişiyle tacın incilerini ortaya çıkartıyor. Tıpkı, Surp Giragos gibi Delliller Hanı gibi Yedi Kardeş Burcu gibi, Sülüklü Han gibi, Ulu Cami, Hz Süleyman gibi geçmişimizdeki bütün zenginliklerimizi hep beraber buluşturacağız” dedi

Büyükşehir Belediyesi Eş başkanları Gültan Kışanak ise, çalışmada emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ederek, "Çalışmanın startını veren, kararlılıkla arkasında duran, Sayın Baydemir'e teşekkür ediyoruz.  Bu çalışma kendisinin eseridir. Bizlere de kamuoyuna takdim etmek düştü. Bizler de aynı yaklaşımla tüm tarihi zenginliklerimizi korumak için çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Anadolu Quartet Müzik grubunun müzik dinletisi ve Cemilpaşa Konağı'nın tarihçesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.