Yüzde 40’lık zam herkesi etkiler
zamların her kesimi etkileyeceğini söyledi. Gidici, ayrıca kentin toplu taşımasında yaşanan sorunları da gündeme getirdi.
Yapılan zammın toplumun tüm kesimlerini etkileyeceğini ifade eden Gidici, “Demek ki, ekonomide ters giden bir şeyler var yoksa bu oranda zam niye yapılsın. Ekonomi iyi olmuş olsaydı % 40 oranında bir zam yapılmazdı diye düşünüyorum. Bu zam oranı illa ki, nakliye ücretlerine yansıyacaktır, taksimetrelere yansıyacaktır, toplu taşımaya yansıyacaktır, araba satışlarına yansıyacaktır” dedi.
9 yıldır zam yok!
Diyarbakırlı şoförlerin sorunlarına değinen Gidici, kent trafiğindeki yoğunlaşmanın nedeni olarak yolların yetersizliğini ve park sorununu gösterdi. Diyarbakır’ın toplu taşımada en ucuz il olduğunun altını çizen Gidici, “9 yıldır Diyarbakır’da toplu taşımaya zam yapılmadı. En son görevden alınmadan önceki yönetime sunulan bir ücret değişikliği talebi vardı. Kayyumdan önceki Belediye yönetimine sunulan 1.75 TL’lik teklif karara bağlanmıştı ve bu karar imzalanamadan da yönetim grevden alınmıştı. Kayyum geldikten sonra da bu kararı imzalamadı. Şuan dilekçemiz alt komisyonda bekletiliyor” diye konuştu.
Minibüs ve özel halk otobüslerine de ÖTV’siz yakıt versinler
2009’dan bu yana her şeyin zamlandığını belirten Gidici,“Belediye otobüsleri ÖTV’siz yakıt kullanıyorlar. Belediye otobüsleri de 1.50’ye yolcu taşıyor, özel halk otobüsleri ve minibüsler de aynı fiyata yolcu taşıyorlar. O zaman minibüs ve özel halk otobüslerine de ÖTV’siz yakıt versinler, o zaman zam da olmasın” çağrısında bulundu.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yıldan itibaren yapılacak yüzde 40 zam tüm araç sahiplerinden tepki alırken, zammı Diyarbakır Şoförler Odası Başkan Vekili Hüdai Gidici’ye sorduk.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yıldan itibaren yüzde 40 zam yapılacak. Zamla birlikte en düşük MTV 258 lira artacak. Şoförler odası olar bu zammı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de 25 milyona yakın araç bulunmaktadır. Bu oranda bir zamla ilk defa karşılaşıyoruz. Her yıl enflasyon oranı üzerinden belli oranda bir zam yapılırdı. Bu yapılan zam oranı araç sahibi herkesi etkileyecektir. Özel araç sahibi olsun, taksici olsun, nakliyeci olsun bu zamdan herkes etkilenecektir. Bundan önceki yılarda enflasyon oranına göre en fazla %10-15aralığında bir zam yapılıyordu. Bu yapılan zam ise gerçekten herkesi şaşırttı.
Siz bu zam oranını neye bağlıyorsunuz?
Tabii ki, ekonomiyle alakalıdır diye düşünüyorum. Demek ki, ekonomide ters giden bir şeyler var yoksa bu oranda zam niye yapılsın. Ekonomi iyi olmuş olsaydı % 40 oranında bir zam yapılmazdı diye düşünüyorum. Bu zam oranı illa ki, nakliye ücretlerine yansıyacaktır, taksimetrelere yansıyacaktır, toplu taşımaya yansıyacaktır, araba satışlarına yansıyacaktır.
Gerçi Diyarbakır’da şuan toplu taşıma en ucuza yapılmaktadır. Bugün 1.50 TL olan toplu taşıma ücreti 2009 yılından bu yana güncellenmemiştir. Yani, 9 yıldır toplu taşıma ücret tarifesi aynıdır. 9 yıldır Diyarbakır’da toplu taşımaya zam yapılmadı. En son görevden alınmadan önceki yönetime sunulan bir ücret değişikliği talebi vardı. Kayyumdan önceki Belediye yönetimine sunulan 1.75 TL’lik teklif karara bağlanmıştı ve bu karar imzalanamadan da yönetim grevden alınmıştı. Kayyum geldikten sonra da bu kararı imzalamadı. Şuan dilekçemiz alt komisyonda bekletiliyor. 2009 yılında bir şoför 35 TL yevmiye alırken bugün aynı şoför 100 TL alıyor. Trafik sigortası 2009’da 200 TL ila 500 TL arasındaydı, şuan ise 3 bin TL ila 10 bin TL arasındadır. Bir aracın maliyeti 2009’da 35 bin TL iken, şuan 150 bin TL’nin altında minibüs yok. Bağ-kur primleri 150 TL iken, bugün 525 TL oldu. SGK primleri hakeza, 150 TL’den 500 TL’ye çıktı. 2009’daki yakıt fiyatı ile bugünkü yakıt fiyatını karşılaştırın, yani neresinden barksanız bakın 9 yıl öncesinin fiyatları ile bugünün fiyatları arasında uçurum olduğunu görürüsünüz. Peki, 9 yılda her şey zamlanırken, toplu taşıma ücret tarifesinin aynı kalması normal bir şey mi? Her şeyin fiyatı artıyor ama bir türlü bizim tarifeler artmıyor.
Bir başka husus, belediye otobüsleri ÖTV’siz yakıt kullanıyorlar. Belediye otobüsleri de 1.50’ye yolcu taşıyor, özel halk otobüsleri ve minibüsler de aynı fiyata yolcu taşıyorlar. O zaman minibüs ve özel halk otobüslerine de ÖTV’siz yakıt versinler, o zaman zam da olmasın. Uçakların yakıtlarında da ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) yok. Uçaklara uygulanan ÖTV’siz yakıt araçlara neden uygulanmıyor? Şuan İstanbul 120 TL, ÖTV’siz yakıt olsa bu fiyat yarıya düşer. Hem firmalar hem de vatandaş kazanır. Uçaklara yapılan bu indirim, şehirlerarası karayolu taşımacılığında neden yapılmıyor; nakliyeciler, otobüsler vs. neden bu imkandan yaralanmıyor?
Diyarbakır’daki taksiciler de benzer bir sorun yaşamaktadır. Takside de Türkiye’nin en ucuz tarifesi Diyarbakır’da uygulanmaktadır. Diyarbakır’da taksimetre açılışı 2.50 TL, kilometre başına ise 2 TL fiyat uygulanıyor. İstanbul’da taksimetre açılışı 3.5 TL ve kilometrede de 3 TL fiyat artışı yapılmaktadır.
Siyasetin gündeminde “Referandum krizi” var ve Habur sınır kapısının kapatılması konuşuluyor. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz. Böyle bir hamle şoförleri nasıl etkiler?
Habur’dan ortalama günde 5 bin araç giriş çıkış yapıyor. Habur sınırı kapatıldığında bu 5 bin aracın sahibi, şoförü, onların aileleri, o araçtan ekmek yiyen insanlar mağdur olacaktır. Türkiye’nin kuzey Irak ile ticaret hacminin yıllık 10- 15 milyar TL’yi bulduğu söyleniyor. Böylesine büyük bir ticaretin sekteye uğramasının Türkiye ekonomisine vereceği zararın kapasitesini tahmin etmek zor değil. Bugün Diyarbakır Organize Sanayideki büyük firmalar, Kızıltepe’deki firmalar nereye çalışıyorlar, Kuzey Irak’a çalışıyorlar. Peki, bu mallar gitmediği zaman buradaki insanlar ne yapacak? Habur’un kapatılmasının bölge ekonomisine ciddi etkileri olur. O yüzden de Habur sınır kapısının kapatılması hamlesini yerinde bulmuyorum. Bölge halkı için Habur’un açık kalması lazım.
Motorlu Taşıt Vergisine yapılan % 40 zammı son yaşanan olaylarla ilişkili görüyor musunuz?
Tabii ki, ister istemez insanın aklına böyle bir ilişki geliyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı bu zamlar geldiğine göre bunu düşünmek normal. Ekonomide işler yolunda olsaydı bu kadar yüksek bir zamma ihtiyaç olmazdı. İşin iç yüzünü elbette ki, bilemiyoruz ama dışarıdan sezdiğimiz kadarıyla bu zam furyası boşuna değil.
Diyarbakır’daki şoförlerin ne gibi sorunları var, size ne tür sorunlar yansıyor?
Her şeyden önce Diyarbakır’da bir trafik sorunu var. Okulların açılmasının da etkisiyle aşırı bir trafik yoğunluğu var. Şehir merkezindeki yollar yetersiz. Şuan Sur’da Melikahmet caddesinin yapılmasından kaynaklı trafik kilitlenmiş durumdadır. Akşam 16:00’dan sonra oraya girmek mümkün değil. Diyarbakır’da 130 bin kayıtlı araç var ve ciddi bir trafik sorunu var. Bunun bir nedeni de park sorunudur. Diyarbakır’da ciddi bir park sorunu vardır. Diyarbakır’ın Yenişehir, Bağlar gibi eski yerleşim alanlarında ciddi bir park sorunu var ve bu da trafiği çok olumsuz etkiliyor. Şoför arkadaşlarımızın Dağkapı’dan, Balıkçılardan son durağa gidiş geliş bir buçuk saati buluyor. Diyarbakır’ın eski yerleşim yerlerinde yollar yetersiz ve alternatif yollar üretilmesi şart. Tabii ki, bu trafik yoğunluğu ile ilgili yaşanan sorunları Ulaşım Daire Başkanlığına iletiyoruz. Ayrıca Diyarbakır’da güvenlik amacıyla kapatılan yan yollar var ve bu da trafik yoğunluğuna neden oluyor. Amenna güvenlik için yollar kapatılabilir ama alternatif yollar da üretilmelidir.”
Ali Abbas Yılmaz / Özel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.