Yargıtay'dan tüketiciye faiz sürprizi!

Yargıtay'dan tüketiciye faiz sürprizi!
Yargıtay, kredi masrafları için açılan davalarda önemli bir faiz kararı verdi.

 

Yargıtay tüketiciye faiz sürprizi yaptı. Krediler için bankanın tahsil ettiği komisyon ve masrafların tüketiciye iadesinde, kesinti tarihi değil, dava tarihinden itibaren faiz işletilmesine karar verildi.

Yargıtay, kredi masrafları için açılan davalarda önemli bir faiz kararı verdi. Kullandığı kredi için bankanın tahsil ettiği komisyon ve masrafların geri ödenmesine ilişkin açılan davada tüketici hakem heyeti, kesintinin yapıldığı tarihten itibaren faiz hesaplanarak tüketiciye ödenmesini kararlaştırdı.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay ise masraflar için kesintinin yapıldığı tarihten değil, davanın açıldığı tarihten itibaren faiz işletilmesi gerektiğini belirterek, yerel mahkeme kararını bozdu.

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, Erzurumlu bir vatandaş, bankadan aldığı kredi için yapılan 2 bin 28 TL kesintinin iadesi amacıyla tüketici hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti de 2 bin 28 TL'nin iadesine karar verdi.

Davacı, bu bedelin, kesinti yapılan tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsilini istedi. Mahkeme bu talebi kabul etti.

BORÇLAR KANUNU'NA GÖRE DEĞERLENDİRİLDİ

Yerel mahkemenin hükmü, Yargıtay tarafından kamu yararına temyiz edildi. Yargıtay, yasal faizin,kredi kesintisinin yapıldığı tarihten mi ^m yoksa mahkemeye başvurulan tarihten itibaren mi uygulanacağı konusunu değerlendirdi.

Yargıtay kararında, Borçlar Kanunu'na göre, borçlunun ihtar edilmesi ile temerrütün başladığına dikkat çekilerek, "Davalı banka, ancak dava açıldığı ya da tüketici hakem heyetine j başvurulduğu ' tarihte temerrüte düşer. Bankanın borcuna, kredi tarihinden itibaren faiz yürütülmesi, usul ve yasaya aykırıdır" denildi.

BAŞVURULARIN YÜZDE 95'İ BANKAYLA İLGİLİ

 Yargı kararlan ve Tüketici Kanunu sonrası yayımlanan BDDK yönetmeliğiyle tüketicinin kredimasraflarını geri almasının önü açıldı.

Vatandaşlar, Tüketici Hakem Heyetleri'nin kapısını çalarken, yıllık 3 milyonu aşan başvuru sayısı 5.5 milyonu gördü. 5öz konusu şikâyetlerin yüzde 95'ini bankacılıkla ilgili şikâyetler oluşturdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.