‘Bütçe, cinsiyet eşitliği perspektifi ile hazırlanmalı’
Adalet Kaya verdiği teklif gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;
TİGRİS HABER - “Mevcut cinsiyet temelli eşitsizlik ve ayrımcılıklarkadınların istihdamdan, ekonomik ve sosyal haklardan mahrum kalmasına yol açmaktadır. Buna bağlı olarak mutlak kadın yoksulluğu ile karşılaşmaktayız. Cinsiyet temelli eşitsizliklerin ortadan kaldırılabilmesi için kadınların, çocukların, LGBTİ+ bireylerin ihtiyaçlarını gözeten, kadınlara destek mekanizmaları oluşturan toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yapmanın gerekliliği iktidar tarafından da kabul edilmiştir. Ancak bütçenin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanabilmesi için gerekli somut adımlar atılmamaktadır.
Bütçenin önemli bir kalemini oluşturan vergilendirme politikalarının toplumsal cinsiyet açısından incelenmesi, kadınlar ve erkekler üzerindeki farklı etkilerinin dikkate alınarak bu etkileri eşitsizlikleri azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.Kadınların ekonomiye katkısını tanımayan veya düşük gelirli kadınları orantısız şekilde vergilendiren politikalar, toplumsal adaletsizliğe yol açmaktadır.”
Kadınlar daha düşük ücret alıyor
Kadınlar erkeklerden daha düşük ücret aldığı ve düşük gelir gruplarında daha fazla temsil edildiği için dolaylı vergiler kadınları daha fazla etkilendiğini söyleyen DEM Parti milletvekili, bu konuda meclis araştırması yapılması gerektiği vurgusunu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bunun yanında kadınların harcama kalıpları genellikle temel ihtiyaçlara odaklandığından, temel ihtiyaç ürünlerinden alınan dolaylı vergiler kadınları daha fazla etkilemektedir. Bu durum, gelir adaletsizliği ile birleşerek cinsiyet eşitsizliğini derinleştirir.
Eşitliğin ekonomik boyutunu ele alarak daha kapsayıcı bir kalkınma modeline imkan sunan toplumsal cinsiyete duyarlı vergilendirme için kadınların iş gücüne katılımını teşvik edebilir. Çocuk bakımına yönelik vergi indirimleri veya teşvikler hazırlanabilir. Çalışma saatlerini veya gelir düzeyini sınırlayan vergi politikalarının yeniden düzenlenmesikadınların ekonomik bağımsızlığını güçlendirebilir.
Bu bağlamda; vergi sisteminin toplumdaki farklı gruplar üzerindeki etkilerini analiz ederek toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı biçimde yeniden düzenlenmesi için yapılması gereken yasal değişikliklerin belirlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önemlidir.”(Haber merkezi)
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.