'Yargı paketi' kabul edildi

'Yargı paketi' kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda 'yargı paketi' olarak bilinen kanun teklifi kabul edildi.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın "Bizden kurumsal görüş alınmadı" diyerek sitemde bulunduğu, Yargıtay ve Danıştay'ın daire sayısı artırılacak ve yeni üyeler seçilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilidi.


Hakim ve savcıların maaşlarına iyileştirme yapılmasını sağlayan ve 'kuvvetli şüphe' şartının 'makul şüphe'ye dönüştüren 'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. 52 maddeden oluşan kanun teklifi görüşmelerinin tamamlanmasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda açık oylama yapıldı. Oylama sonucunda 211 kabul, 17 ret oyu kullanıldı ve kanun telifikabul edilerek yasalaştı. 
Yargı paketi ile hakim ve savcılara maaşlarına zam yapılacak. Pakette, 'kuvvetli şüphe' şartının 'makul şüphe'ye dönüştürülmesi de yer alıyor. 


Yasaya göre, Yargıtay Kanunu’nun 'adli yılın açılışını' düzenleyen maddesi yürürlükten kaldırıldı. Mesleğinde en az üç yıl fiilen çalışmış avukatlar hakimlik ve savcılık adaylığı sınavına girebilecek. Yasalaşan teklifle, Yargıtay’daki daire sayısı 38'den 46’ya çıkarılacak. Danıştay’a 39 üyenin yanı sıra, 23 savcı ve 50 tetkik hakimi alınacak. 

Kanunla, Adalet Bakanlığı’na 4 bin hakim kadrosu ihdas edildi. Adalet Bakanlığı hakim ve savcı adayı alımına ilişkin sınav yaparak söz konusu kadrolara atama yapacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.