VİDEO - Suriyeli aile, savaş döneminden kalan 6 yıllık çadırda kalıyor
Norşin Öncel - Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı ve merkez Yenişehir ilçesi Sümer Park’ta kurulan çadırlara sığınan yurttaşlar, çadır yetersizliğinden kendi imkânlarıyla kurdukları çadırlarda 11-12 kişi kalıyor.
Bu ailelerden biri de yedi yıl önce Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçıp önce Urfa’ya daha sonra Diyarbakır’a gelen Abdülmelik Kellali ve ailesi. Yedi yıl önce Suriye’deki savaştan kaçıp Urfa’ya sığındıklarını söyleyen Kellali, “Akrabalarımla yedi yıl önce Suriye’nin Deyrizor ve Halep kentinden kaçıp Urfa’ya sığındık. Urfa’da çadır kentlerde kaldık bir süre. Daha sonra ailem ve akrabalarımla Diyarbakır’a geldik. Urfa’da kaldığımız çadırı her ihtimale karşı yanımıza almıştık, 6 yıl sakladık. Maraş merkezli depremden etkilendik ve hasarlı evimize giremediğimiz için 6 yıl önce savaş döneminde kullandığımız çadırı şu an da depremden kaçtığımız için kullanıyoruz. Bu çadırda 11 kişi kalıyoruz, üç aileyiz. Maraş’ta ve Suriye’de yaşanan durumu burada yaşamadık. 11 kişi bir çadırda yaşamak zor oluyor, ama yapacak başka bir şey yok. Çok şükür bir çadırımız var” şeklinde konuştu.
Abdülmelik Kellali-Depremzede
1 çadır, 14 kişi
Kendi imkânlarıyla çadır kuran bir diğer aile ise Kaya ailesi. Bir çadırda 14 kişi kaldıklarını belirten Revşen Kaya, “Hepiniz biliyorsunuz ne durumda olduğumuzu. Bebeğim 6 aylıktır, 5 tane çocuğum var. Benimle birlikte burada iki aile yaşıyoruz. Evimiz yıkılmadı, ama hasar gördü. Bundan dolayı korkuyoruz eve gitmiyoruz. Bir battaniye olsa, bir ısıtıcı olsa veya kızım için bir mama ve bez olsaydı çok iyi olurdu. Bu çadırı kendi imkânlarımızla kurduk, toplamda 14 kişi bu çadırda kalıyoruz” dedi.
Revşen Kaya-Depremzede
“Bize çadır yetmedi”
Kalmadığı için kendilerine çadır verilmediğini, kendi imkanlarıyla yaptıkları çadırda ısınma sorunu yaşadıklarını söyleyen Mekiye Kaya ise şöyle konuştu: “Bu çadırda ben, 10 çocuğum, eşim kalıyoruz. Bize çadır yetmedi, kendi imkânlarımızla kendimiz yaptık bu çadırı. Akşamları çocuklarımdan bazıları camiye gidiyor. Geri kalanlarla burada kalıyoruz. 5-6 gündür perişan durumdayız. Yemek konusunda sıkıntımız yok, yemek veriyorlar. Ama battaniye yastık, soba ve elektrik sorunumuz var. Biz söyledik yan çadırdan veya başka bir yerden elektrik versinler bize ama yapmadılar. İki tane eski battaniye vermişler onlar ile idare ediyoruz. Gerçekten çok soğuk ellerimiz, ayaklarımız titriyor. Ayakkabı falan yok, sadece bu eski battaniyeler var, soğuk, çok soğuk.”
Mekiye Kaya-Depremzede
Çadır kurma çalışmaları başladı
Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 4 bin 200 çadırın kurulacağı Silvan karayolu üzerindeki yeni barınma alanında zemin düzeltme çalışmalarını tamamladı. AFAD koordinasyonunda yapılan yeni barınma merkezinde çadır kurma çalışmaları başladı. Askeri personel, güvenlik korucuları, AFAD personeli ve gönüllüleri, 190 bin metrekare alanda 4 bin 200 çadırın kurulması için yürütülen çalışmalarda yer alıyor. Diyarbakır büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, Silvan Yolu üzerinde (eski güvenlik kontrol noktası) bulunan çadırların kurulacağı boş arazide zemin düzeltme çalışmalarını bitirdi.
-Haberde görüşlerini aldığımız iki kadın, iki farklı aile bireyi, soyisim benzerliği yaşandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.