VİDEO - Suriye’deki ve buradaki çocuklar aynı
Diyarbakır Mordem Sanat Merkezinde çocuklara dönük olarak bir animasyon atölye çalışmasına katıldı. Çocuklara yapılacak bir animasyon çalışmasında önce kurgunun nasıl yapılacağını, öyküdeki karakterlerin tipolojisinin nasıl çıkarılacağını, sonra bunu hangi teknikle, nasıl bir akış içerisinde verileceği üzerine örneklerle ve uygulamalarla anlatan Suriye’li sanatçı Rawan Hasan Magharbeh daha sonra yaptığı ‘Çok Kısa Bir Öykü’ adlı animasyon filmini çocuklara izletti.
Animasyonlarla çocuklara dönük animasyon çalışmalarına ne zaman başladınız?
Sanat hayatıma Şam’da ressam olarak başladım.
Çalışmalarınız genelde çocuklara mı yönelik?
Bu çalışmalarımı sadece çocuklar için yapmıyorum. Özellikle genç ve büyükler için de yapılan bir çalışmadır. Burada çocuğun hayatına dikkat çekmek ve bir bilinç oluşturmak için filmde, çocuğu gerçek yaşamın içinde işledim.
Tabi genel olarak Suriye’deki çocuklarla, buradaki çocuklar arasında pek bir fark yok. Çünkü çocuk her yerde çocuktur. İzlediği zaman çocukların oradaki olsun, buradaki olsun hisleri aynı.
Sanatınızla ilgili olarak ne söylemek istersiniz?
Ben ilk olarak önce Suriye’de çocuk hikâyeciliğiyle başladım. Çocuk hikâyeleri yazıyordum. Ama buraya geldikten sonra biraz daha medya alanına yöneldim. Çizdiklerimi animasyonla yansıtmaya başladım. Hikâye yazarken şöyle bir şeyle karşılaştım; insanlara veya seyirciye daha net ve daha kolay bir şekilde aktarılabildiği için bu alanı seçtim.
Gelecekte çalışmalarınızı nasıl yürütmek istiyorsunuz?
Bu kısa filmlerden sonra, gelecekte çalışmalarımı sinema filmi şeklinde de sürdürebilirim. İzlediğiniz bu kısa filmde yaşanmış hayatları animasyonla insanlara aktarmak, istedim. Filmde gerçek olaydan yola çıkarak o kareleri kullandım.
Rawan Hasan Magharbeh kimdir?
Suriye’li bağımsız sanatçı ve çizgi film karakterleri tasarımcısı olan sanatçı; Suriye’nin Şam Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikoloji bölümü (2011) ve Şam Ethem İsmail Güzel Sanatlar Yüksekokulu (2012) mezunudur. Zeyton ve Zeytone Dergisi’nde kısa çocuk çizgi film karakterleri tasarımcılığı, Artful Media şirketinde bağımsız ressam, Düzen Sanat ve Kültür Derneği’nde çocuklara Resim Öğretme Kursu’nda resim eğitmenliğinin yanında “Art Positive”, USA ve “Art Magazine” Germany gibi birçok internet dergi ve platformlarına katılmıştır.
Çalışmalarınızda başarılar diler çok teşekkür ederiz.
Ben de size çok teşekkür ederim.
Özel Röportaj/ Mümin Ağcakaya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.