VİDEO - ‘SAĞLIKTAN VE DEMOKRASİDEN TASARRUF EDİLEMEZ’

VİDEO - ‘SAĞLIKTAN VE DEMOKRASİDEN TASARRUF EDİLEMEZ’
TTB VE Amed Tabip Odası Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezinde;‘Sağlığın Belirleyicisi Olarak Barış’ konulu panelde çok sayıda akademisyen; sağlık, savaş, barış ve demokrasi üzerine konuştu.

Mümin AĞCAKAYA

TİGRİS HABER - TTB VE Amed Tabip Odası Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezinde;‘Sağlığın Belirleyicisi Olarak Barış’ konulu panelde çok sayıda akademisyen; sağlık, savaş, barış ve demokrasi üzerine konuştu.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Pınar Saip ve Prof. Dr. Taner Gören’in yaptığı panelde; Prof. Dr. Melek Göregenli, Prof. Dr. Raşit Tükel ve Kamiran Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk sözü alan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap; Barış olmadan sağlıklı bir yaşamın sürdürülemeyeceğini, demokratik ortamda yaşanmadığı zaman sağlıklı olunamayacağını söyleyerek; “Bugüne kadar gelen birikimlerden çok net bir şekilde biliyoruz. Bu yüzden bütün demokratik emek, meslek örgütleriyle birlikte ‘Başka bir Türkiye mümkünü’ tartışmak gerekiyor.” Dedi.

saglikrtan-ve-demokrasiden-feragat-3.jpeg‘Her yerde barışın olduğu bir toplumu savunabiliriz’

Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen; yıllardır barış mücadelesi yürüttüklerini kaydederek, “Bir yandan hekim olmanın sorumluluğu bir yandan da toplumsal sorumluluk denilerek birçok bedel verildi. Bir kişinin bir toplumda tek başına sağlıklı olması mümkün görünmüyor. Sistem ister istemez sizin ruh halinizi etkiliyor. Travmalara neden oluyor, fiziksel ve ruhsal olarak etkiliyor. Sağlık sistemlerini de etkiliyor yani bütünüyle bir sistem sorunu var. Son dönemlerde sağlığın tanımına siyasal olarak iyi olma hali de bu yüzden eklendi. Biz hekimler insanları bedenen ve ruhen etkileyen bu halden birinci dereceden sorumluyuz. Bu ülkede silahların bırakılması ve çatışmaların sonlanmasından bahsediliyorsa bu hekimlere için de bir fırsattır. Her yerde barışın olduğu bir toplumu savunabiliriz” diye konuştu.

saglikrtan-ve-demoklrasiden-feregat.jpg

‘Savaşa maruz kalmayanların karşı çıkması daha kıymetli’

“Barışın anlamı ve zihinsel arka planı” başlığında konuşan Prof. Dr. Melek Göregenli, “Bu suça ortak olmayacağız” imzacısı olduğunu hatırlatarak, o dönemde imza kampanyasına katılanların büyük çoğunluğunun Türk olduğunu belirtti. Melek Göregenli, “Bu çok önemliydi. Doğrudan savaşa maruz kalmayan insanların karşı çıkması çok daha kıymetli. Şimdi de bir barış sürecindeyiz. Adı konulmasa da süreç demeseler bile adına barış denmesinin bir anlamı var” diye konuştu.

‘Hekimler insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını bozan savaşa karşı mücadele etmelidirler’

“Savaş ve çatışma durumlarının ruh hali ve toplumsal iyilik için barışın inşası” hakkında konuşan Prof. Dr. Raşit Tükel; savaşın en önemli sonuçlarından bir tanesinin zorla yerinden edinme olduğunu söyleyerek, BM’nin verilerine göre dünya genelinde yaşanan olaylardan kaynaklı 117 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini hatırlattı. Tükel, hekimlerin insanların fiziki ve ruhsal sağlıklarını etkileyen savaşa karşı mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

saglikrtan-ve-demokrasiden-feragat-2.jpeg

‘Sağlıktan ve Demokrasiden Tasarruf Edilemez’

Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Kamiran Yıldırım, “Hekimlik, barış ve siyasal iyilik hali” konusunda sunum yaparak, hekimlerin her şartta toplum sağlığı için mücadele ettiğini ve bunun da toplumsal iyilik hali ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Özgürlüğün ve sağlığın yan yana getirildiği, ikisinin de birbirini tamamladığı, demokrasi olmadan sağlık olmaz’ diyen Dr. Mahmut Ortakaya’nın “Sağlıktan ve demokrasiden tasarruf edilemez. Sağlıktan tasarruf ölüm, özgürlükten tasarruf esarettir. İkisi de birbirini tamamlamaktadır.” Sözlerinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.