VİDEO - MAVİ AY DİYARBAKIR’I BÜYÜLEDİ

VİDEO - MAVİ AY DİYARBAKIR’I BÜYÜLEDİ
Bütün dünyada birbirinden güzel görsel şölenleri yaşatan Mavi Ay (Süper Dolunay) Diyarbakır’da da izleyenleri büyüledi.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Bütün dünyada birbirinden güzel görsel şölenleri yaşatan Mavi Ay Diyarbakır’da da izleyenleri büyüledi. Yeryüzüne en yakın bir mesafeden geçen ve bu yüzden de normalinden daha büyük ve daha parlak görülen ‘Süper Mavi Ay’ın muhteşem görüntüsü nefesleri kesti. Dolunayın bu görüntüsünü kaçırmak istemeyen birçok Diyarbakırlı ve Diyarbakır’ı ziyarete gelen turistler bu anı fotoğraflayarak, anılarına farklı bir sayfa daha eklediler.

ekran-goruntusu-2024-08-22-134641.pngTarihi mekânlarda fotoğraf

Akşamları ve gece yarılarına kadar dolunayın parlak ışıkları altında yürümek ve seyretmek insanlar için her zaman büyüleyici olmuştur. Bu romantik havayı kaçırmak istemeyen birçok kişi Sur’lar ve tarihi mekânlarla birlikte bu tarihi anı kaçırmak istemediler ve bol bol fotoğraf çektirdiler.

ekran-goruntusu-2024-08-22-134648.png

13. dolunay

Gök bilimcileri tarafından normalde yılda 12 kez gözlemlenebilen dolunay yılın bir ayında ikinci kez gözlemlenerek 13. Kez gerçekleşiyor. Bilim adamları tarafından ‘Mavi Ay’ takvim ayında ikinci dolunay olarak gözlemlenebilen nadir doğa olaylarından biri olarak değerlendiriliyor.

ekran-goruntusu-2024-08-22-134651.png

Mitolojilerde ay tanrıçaları

İnsanlık tarihi boyunca Ay’ı hep merak etti. Bazen korkutucu oldu bazen de karanlığı dağıtan bir umut oldu. Bazı dönemler tanrıçalarla özdeşleşti. Yunan mitolojisinde Ay tanrıçası Selene ve Roma mitolojisinde Luna ayın ilahi sembolü olarak kabul edildi. Bazen de çok romantik bir obje oldu. Onu seyrederken hayallere daldı. Üzerine şiirler yazıldı. Türkülere konu oldu. Sevgililere ithaf edildi.

ekran-goruntusu-2024-08-22-134654.png

Astrologlar burçlar üzerindeki etkisini yorumladı

İnsanları tarih boyunca her zaman cezbeden dolunay, bir kez daha izleyenleri büyüledi. Nadir görülen Mavi AY ya da Süper Dolunaya astrologlar da ilgisiz kalmadı. Astrologlar burçlara nasıl bir etki edeceğini yorumladı.

ekran-goruntusu-2024-08-22-134702.png

Kültürler tarafından farklı önemler atfedildi

Tüm dünyada ilgiyle takip edilen dolunay; bazı kültürlerde doğurganlık ve bolluk sembolü olurken, bazı kültürler tarafından da farklı önemler atfedilmiş ve önemli tarihi olaylarla arasında bir bağ kurulmuştur. Bazı halk inanışlarında da dolunayın insanları delirterek ‘kurt adam’ gibi efsanevi yaratıklara dönüştürdüğüne inanılmıştır.

ekran-goruntusu-2024-08-22-134645.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.