VİDEO - Kızıltepeli Robin’in inanılmaz başarı öyküsü
Mümin Ağcakaya - Özel
TİGRİS HABER - Robin ve Adar'ın babası Faik Özgün 2003 yılında Yüzüncü yıl Üniversitesi Veterinerlik fakültesinden mezun olduktan sonra Mardin'in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde 7 yıl Veteriner Hekimlik yapar. Daha sonra 2009 yılında aslen Mardinli olan ve Londra'da yaşayan eşiyle tanışır. 2010 yılında da sağlıkçı olan eşinin yanına, Londra’ya taşınır.
2014 yılı Şubat ayında Robin isminde bir oğlu dünyaya gelir. Robin daha iki yaşındayken izlediği eğitici ve öğretici youtube videolarından yaşıtlarından daha fazla şeyler öğrenir. Bütün alfabeyi sırasıyla sayar ve çocuklar için karmaşık sayılabilecek geometrik şekilleri ( Pentagon, Hekzagon vs.) tanımlayabilir.
Robin’de davranış farklılıklarının ortaya çıkması ve otizm teşhisi konması
Robin daha bebekken başını sağa ve sola sallamaya, çok heyecanlandığı zamanda tüm vücudunu kasmaya başlar. İlk etaplarda ailesi bu durumu pek yadırgamaz ve geçici bir şey olduğunu düşünür. Robin, özellikle dönen, pervane gibi nesnelere de yoğun bir ilgi duyar. Ailesi de ona sürekli hediye olarak pervane ve fan alır.
Çocuk nörolojisi uzmanı olan amcası Doç. Dr. Nezir Özgün, Robin'in otizm spektrumunda olabileceğini söylemesiyle birlikte; Robin'i hem Diyarbakır’da hem de Londra da uzman doktorlara muayene ettirilir. Her iki muayene sonucunda da doktorlar; Robin'in yaşıtlarından daha ileri bir zekâya sahip olduğunu söylerler. Robin’in çok sosyal bir çocuk olması ve bunun da otizmle bağdaşmamasından dolayı Robin'e motor sensör bozukluğu tanısı konur ve ileride bu durumun düzelebileceğini söylerler.
Robin üç yaşına basınca küçük kardeşi Adar dünyaya gelir. Robin 5 yaşına geldiğinde okuduğu okul yönetimi tarafından muayene edilmesi gerektiği istenir. Bu alanda uzman olan iki doktor tarafından tekrar muayene edilen Robin'e bu sefer kesin otizm tanısı konulur.
Otizm tanısından sonra ailenin kaygıları
Ailesi Robin'i her hali ile sevmelerine rağmen; acaba etrafında olmadığımız zaman Robin, hayatını nasıl idame ettirecek kaygısı zamanla büyümeye başlar.
Babası Faik Özgün; “Şu an altı yaşında olan Robin eğitim hayatında ekstra bir desteğe ihtiyaç duymuyor. Normal arkadaşlarıyla birlikte eğitim ve öğretime devam ediyor. Robin'in okul yönetimi ailesine ileride ekstra desteğe ihtiyacı olabileceğini söylüyor.”
Ailesi Robin'e "robin's fun playtime" adında bir youtube kanalı açıyor.
Youtube üzerinden izlediği videolardan etkilenen Robin anne ve babasından; kendisine bir youtube kanalı açmak istediğini söylüyor. Ailesi de onu kırmayarak ona; "Robin's Fun Playtime" adında bir Youtube kanalı açıyor. Ailesinin de desteğiyle kanalında küçük kardeşi Adar ile beraber eğitici, öğretici ve bezende sadece eğlence amaçlı videolar yayınlamaya başlıyorlar. İlkokul ikinci sınıf öğrencisi Robin ve üç yaşındaki kardeşlerin kanalı kısa sürede 330 bin üzerinde takipçisi sayısına ulaşıyor.
Robin ve ailesinin hedefi; 1 milyonluk takipçi sayısına ulaşan ilk youtuber kanalı olmak.
Robin’in ve ailesinin hedefi 1 milyon üyeye ulaşan ilk otizmli Youtuber kanalı olmak. Ailesi İngilizce olan videolara önümüzdeki süreçte; Türkçe ve Kürtçe dublaj desteğini de vermek istiyor. Ayrıca Robine büyük destek veren ailesi videoların her zaman çocuklar için güvenli, eğitici ve öğretici içerikte olmasına da dikkat ediyor.
Diyarbakır ve Mardin’deki kuzenlerini ziyaret etmeyi dört gözle bekliyor
Londra'da doğan ancak kendisini Mardinli olarak tanıtan Robin Özgün, "Londra'da yaşıyorum ama ben Mardinliyim. Bütün amcalarım ve kuzenlerim Diyarbakır ve Mardin'de yaşıyor. Ben de memleketimi çok seviyorum ve tatilde Diyarbakır’da ki ve Mardin’de ki kuzenlerimi ziyaret etmeyi dört gözle bekliyorum. Bu kanal aracılığıyla hem yeni arkadaşlar edinip, hem de akranlarımın İngilizce öğrenmelerine destek olmak istiyorum.” Demektedir.
Çinli firmalardan ve Air Media Tech’den teklifler geliyor
İngilizce olarak yayınlanan kanallarında kendi çizgi karakterlerinin oynadığı çocuk şarkıları, çocuk oyunları, oyuncak kutu açılışları ve çocuklar için bilimsel deneyler de yapıp yayınlıyorlar. Ailesinin de büyük destek ve katkılarını alan Robin’in kanalı Çinli firmaların dikkatini çekiyor. Çinli firmaların talebi üzerine şimdi firmaların ürünleri için tanıtım videoları çekiyor.
Robin'in kanalındaki bu potansiyeli fark eden ‘Air Media Tech’ isimli dünyanın en büyük üçüncü menajerlik şirketi de Robin'in ailesine ulaşarak; onlara kanallarını yönetme teklifinde bulunuyorlar. Robin'in ailesinin ilk başlardaki acemiliğinden dolayı 54 milyon izlenen ve videonun içerisindeki bir müzikten dolayı telif hakkı alan en çok izlenen videolarını kanallarından kaldırmak zorunda kalıyor. Günlük milyonları bulan kanalı izleme trafiği bu aralar telif sorunundan dolayı düşmüş olsa da Robin ve ailesi ‘Air Media Tech’ şirketinin tekliflerine sıcak bakmaktadırlar.
Bir hekim olan baba Faik Özgün otizm hakkında şunları söylemektedir;
“ Bildiğiniz gibi otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Erken tanı ve uygun rehabilitasyon programı bu vakaların hayata kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır. Otizmin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik olduğu düşünülmektedir. Genellikle erkeklerde kızlara oranla çok daha sık görülür ve otizmlilerin %70'inde zeka eksikliği görülebilmektedir. Ancak vakaların %10' unda ise üstün zeka görülme ihtimali olabiliyor. Genellikle otizm'e dikkat eksikliği, hiperaktivite, duygu durum bozuklukları ve epilepsi eşlik edebiliyor. Robin'e ilk otizm tanısı konulduğunda eşim günlerce ağlamış ve çok üzülmüştü. Bize daha önce geçici olacağı söylenen belirtilerin şimdi Robin'in tüm hayatı boyunca yanında olacağı bizleri kara kara düşünmeye itti. Anne ve babası olarak bizim Robin'e olan sevgimiz hiç değişmedi hatta daha da arttı. Fakat Robin'e olan sevgimiz ile beraber kaygılarımız da arttı maalesef. En büyük korkumuz ise; okulda çocukların Robin ile dalga geçmesi durumunda nasıl bir yol izlememiz gerektiği yönündeydi. Şayet Robin'e öyle bir şey olursa onları görmezden gel ve oradan uzaklaş diye tembihlersek bu sefer çocuklar daha çok üstüne gider diye korkuyorduk. Birde biz Robin'in etrafında olmadığımız zaman hayatını tek başına idame ettirebilirimi kaygısıydı.
Sanırım İngiltere de yaşamanın en büyük avantajlarından birisi de burada insanların sosyal güvencelerinin olması. Devlet; ihtiyacı olan her bireyin bütün ihtiyaçlarının karşılayabileceği kadar destekte bulunuyor. Bu biraz yüreğimize su serpse de, anne ve babanın çocuğuna göstereceği ilgi ve alakanın yerini alamayacağının da farkındayız.
Türkiye'de otizmli çocuk aileleri maalesef çocuklarına yeterince eğitim ve öğretim aldıramıyorlar. Bunun en büyük nedenlerinden biriside bu alanda uzmanlaşmış eğitmen ve eğitim kurumlarının azlığı. Bu yüzden otizmli çocukları normal okullara giden aileler normal öğrencilerin velileri ile de büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Çünkü genelde otizmli çocuklar ve onların öğretmenleri hem normal hem de otizmli çocuklara tam anlamıyla yardımcı olamıyorlar. İngiltere de eğitim bu anlamda çok daha farklı işliyor. Her sınıfta bir öğretmen ve üç öğretmen yardımcısı 20 ile 30 kişilik sınıflarda ders veriyorlar. Sınıfta her zaman özel ilgiye ihtiyaç duyan çocuklar ile bire bir ilgilenebilecek bir öğretmen veya onun asistanı bulunuyor. Böylece bu çocuklarda eğitim ve öğretim açısından sınıflarındaki akranlarından pek geride kalmıyorlar.
Maalesef bazı otizmli çocuk babalarının çocuklarıyla pek ilgilenmediği yönünde haberler okuyorum ve gerçekten çok üzülüyorum. Lütfen unutmayın bu çocuklar böyle doğmayı seçmediler. Babaları olarak en az bizde anneleri gibi özverili ve bu çocuklar ile alakalı olmalıyız. Onların bu hayatta karşılaşacağı zorlukları minumum'a indirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.”
Robin'in kanalını aşağıdaki linke tıklayarak ziyaret edebilir ve çocuklarınız için eğitici ve öğretici programların izlemesini sağlayabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.