VİDEO - ‘Kendi çıkarları için yapmasınlar’
Özel HABER: Yılmaz YİGİTLER/ Şevval FİLİZ
Geçtiğimiz günlerde önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği “Yeni Anayasa” çıkışları ülke gündeminde ilk sıralarda yer aldı. Tigris Haber olarak sokakta yurttaşlara, Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı var mı? Sorusunu yönelttik. Mevcut Anayasanın bireye bağımlı ve uygulanmadığını belirten Diyarbakırlı Yurttaşlar; adaletli, özgürlükçü ve çoğulcu yeni bir Anayasa’nın hazırlanması gerektiğini söylediler.
“Türkiye’de birçok konuda adalet yetersiz kalıyor”
Yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Zülküf Şimşek şöyle konuştu: “Bugünkü Anayasa birçok konuyu aydınlatmıyor, birçok konuda geri kalmış. Gerçekten düzenli, adaletli ve herkesi kucaklayacak bir Anayasaya ihtiyaç vardır. Türkiye’de birçok konuda adalet yetersiz kalıyor. Örneğin çift maaşlı bir insan ayda 12-13 bin TL alıyor. Tek maaşlı bir insan 4 bin TL alıyor. Tek çalışanın nüfusu daha fazladır. Adam SGK ve BAĞ-KUR yatırıyor, 3-5 kişiye bakıyor, yaşlıdır iş de yapamıyor. Ayda alıyor bin 500 TL, bu düzen değil. Bazıları çok alıyor, bazıları az. Bunların düzelmesi şart herkes bu ülkenin vatandaşıdır, askerlik yapıyor, vergi veriyor, kanunlara uyuyor, seçim hakkını kullanıyor. Bunun yanında aç kalınca ne oluyor? Bu adalet değil ne İslamiyet yeri var nede ülkemizde hiçbir yerde yeri yok.”
“Anayasa uygulanmıyor”
Mevcut Anayasanın bir kişiye bağlı olduğunu söyleyen Harun Ateş ise, Anayasanın uygulanmadığını belirterek, “Türkiye’de yeni bir Anayasa yapılırsa kim uygular? Kim takar? Ne yöneticiler uyguluyor. Ne aşağıdakiler dinliyor. Anayasa uygulanmıyor. Yeni Anayasayı görmek lazım, eski bir deyimle keseri kendine doğru mu vuracaklar? Yoksa vatandaşa doğru mu vuracaklar? Öncelikle yeni Anayasada iş, ekmek olmazsa o anayasa kişilerin istediği yere çekilebilir. İnsanların ekmeği olduğu zaman akli dengesi yerinde olur. İnsanların ekmeğini elinden al sonra insanlara hikâye anlat böyle bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.
“Yeni Anayasada kadın hakları ön plana alınmalı”
Mevcut Anayasanın kadın hakları konularında yetersiz olduğunu vurgulayan Tahir Kaplan da şunları söyledi: “Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı vardır. Birçok konuda eksiklikler var özelikle de kadınlara olan şiddet son zamanlarda daha da artı. Haddi hesabı olmayan kadın cinayetleri oldu. Kadın cinayetleri kesinlikle affedilmemesi gerekiyor. Yeni Anayasada kadın hakları ön plana alınmalı. Kadın şiddetine karşıyım. Kadına şiddete karşı yeni bir Anayasanın düzenlenmesi gerekir.”
“Bu söylemler zaman kazanmak için”
Hükümet ve küçük ortağının Anayasayı çıkarları doğrultusunda hazırlayacağını söyleyen Rıfat Batman adlı yurttaş da şunları kaydetti: “Yeni bir Anayasaya Kesinlikle ihtiyaç yok. Yapacakları Anayasayı kendi istekleri doğrultusunda yapacaklar. Recep Tayip Erdoğan ve Devlet Bahçeli sırf zaman kazanmak için böyle davranıyorlar. Elerinde bir şey kalmamış. “Adalet” diyorlar. Selahattin Demirtaş kararı Adalet olmadığı için uygulanmıyor. Türkiye‘de adalet yok, bir insanının ağzına bakıyor. Adalet olsaydı Kürt halkına bu kadar zülüm yapılmazdı. Bu kadar insanı ceza evine koymazlardı. İnsanların özgürce yaşamasını, özgürce konuşmasını, kimsenin kimseden korkmaması, dinine, kişiliğine, mezhebine karışmaması gerekir. En ufak bir şeyde İçeri koyuyorlar. Böyle anayasa olmaz. Bir kanun çıkaramazlar. Bunlar hikâye.”
1980'den beri Türkiye’de Anayasanın var olmadığını ifade eden Mehmet Tanrıkulu adlı yurttaş ise, şu ifadeleri kullandı; “Türkiye’nin yeni bir Anayasaya 80’den beri ihtiyacı var. Bugün hangi Anayasa var? Mevcut Anayasa kişiye bağlı bir anayasadır. Böyle bir Anayasa dünyanın hiçbir yerinde yok. Yapılacak bir anayasada özgürlüklerin ön plana çıkmasını istiyoruz. Halkların eşitliği ön plana alınmalı.”
“Hangimiz memnunuz bu Anayasadan”
Yapılacak olan yeni bir Anayasa’da temel hak ve özgürlüklerinin ön planda tutulmasını isteyen Cevat Kırıkkazak, “İnsanların ihtiyaçlarını karşılarsa iyi olur. Bundan daha beteri olursa kendi istediği gibi bir Anayasa yaparlarsa, olmaz. Hangimiz memnunuz bu Anayasadan. Ancak, iyileştirme yaparlarsa, düzenleme olursa, temel hak ve ifade özgürlüğümüz ön plana alınırsa yeni Ana yasının yapılmasından memnun kalırız” dedi.
Öte yandan mevcut Anayasasının değiştirilmesi için mecliste bulanan vekillerin 3/2’sinin oyuna ihtiyaç var. 600 vekilden 400 vekilin evet yönünde oy kullanması gerekiyor.
AK Parti ile MHP’nin meclisteki toplam sandalyesi ise 337. İktidar, muhalefetin de desteğini almadan mecliste yeni bir anayasa değişikliğini gerçekleştiremiyor. Meclis bu değişikliği onaylamadığı takdirde Cumhurbaşkanın “Yeni Anayasa Değişikliğini” referanduma götürme yetkisi bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.