VİDEO - Eren: “Başlatılan süreç neden ikinci çözüm süreci olmasın!”
Haber: Sait BAYRAM
Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ
TİGRİS HABER - Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ve bölge illerindeki Sivil Toplum Örgütü Temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen 24 Şubat tarihinde düzenlenen “Kürt Meselesinde Çözüm İçin Sivil Toplum Buluşmasının” sonuç bildirgesini değerlendirdi.
“Umudumuzu yitirmedik, yitirmemeliyiz”
Aynı zamanda Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyesi olan Eren, Hiçbir zaman umutlarını yitirmediklerinin altını çizerek, “Biz aslında hiç umudumuzu yitirmedik, yitirmemeliyiz de. Bu sorunsallıktan Kürt toplumu yıllardır yaşıyor ama bizler Sivil toplum örgütleri ve halk savunucuları bu tür sorun alanlarına dahil olması ve sorunların demokratik bir zeminde çözümü için çaba sarf etmesi tabiki önemlidir. Bu anlamda biz bu çalışmamızda şunu ortaya koyduk; evet Türkiye’de bir Kürt sorunu meselesi var. Geçmişte değişik dönemlerde başlatılan çözüm süreçleri oldu ama istenilen seviyeye ulaşmadı. Ama şunu çok iyi biliyoruz. O süreçlerin gerçekten toplum tarafından desteklenen, topluma çözüm açısından büyük umut vaat eden görüşmelerde istenilen amaca ulaşmadı. Biz bugün Türkiye’nin yeniden böyle bir sürece evrilmesi daha doğrusu böyle bir sürecin önünde herhangi bir sorun olmadığını, bunun içinde yeni adımların atılması konusunda beklentimizi dile getirdik” dedi.
“Neden ikinci bir çözüm süreci olmasın!”
Eren, Güçlü bir toplumsal beklenti ve örgütlü destek söz konusu olursa ve bu konuda somut adımların atılması konusunda zemin oluşturulursa tabi ki neden ikinci bir çözüm süreci olmasın” diyerek, şunları söyledi:
“Yani ismini Çözüm süreci kurabilirsiniz, farklı şekilde tanımlayabilirsiniz. Amaç ölümlerin sona ereceği ve bu ülkede bize göre demokrasi ve özgürlükler önündeki en önemli sorundur. Türkiye’deki bir çok sorunun temelinin Kürt meselesi olduğunu biliyoruz. Ama bu sorun çözüldüğü zaman ülkenin her anlamda rahatlayacağı kanaatindeyiz”
“Çözüm konusunda bir iradenin ortaya konmasını istiyoruz”
İlk etapta Türkiye’de Sivil toplum, meslek örgütleri ve siyasi partilerle temasa geçileceğine değinen Eren, “Tabi gelişen süreçle birlikte evet bizlerin istemesi yeterli değil. Aynı zamanda bu işin temel muhatapları ve sorumluları olan hem gerek siyasi partiler hem siyasal iktidar ve diğer aktörlerin bu meseleye bizim baktığımız pencereden bakması lazım. Bizler çözüm konusunda bir iradenin ortaya konmasını istiyoruz ama önemli olan çözümü gerçekleştirecek aktörlerin de bu konuda adım atması lazım.
“Herkesle temas kuracağız”
Siyasi partiler Buluşmada imzacı değiller. Sadece sivil toplum ve meslek örgütleri, iş ve halk örgütleriyle bir araya geldik. Sonraki aşamalarda yeni toplantılarda gelişen süreçle birlikte tüm toplantıların rengi ve şeklide değişebilir. Biz Cumartesi’nden itibaren başladığımız çalışmalarda temas kurduğumuz herkesle temas kuracağız” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.